Komunal

TAMO GDJE UMJESTO BILJAKA ODAVNO NIČU SAMO ZGRADE

KAŠTANJER I MONVIDAL DOBIVAJU URBANU ŠUMU! Zakotrljao se projekt oaze zelenila u 'moru' cigle i betona

Tanka je ovo slamka spasa jer se radi o nekadašnjoj oranici površine svega 4.200 četvornih metara, stisnutoj među novogradnjom, ali daleko od toga da je zanemariva, naročito u dijelu naselja čije projektiranje, može se slobodno reći, prirodu uopće nije uzimalo u obzir. Kao, uostalom, ni društveni život * Najavljena je sadnja 106 stabala i peko 250 sadnica grmlja


 
3 min
Maja Jokanović ⒸFOTO: Manuel Angelini

Tanka je ovo slamka spasa jer se radi o nekadašnjoj oranici površine svega 4.200 četvornih metara, stisnutoj među novogradnjom, ali daleko od toga da je zanemariva, naročito u dijelu naselja čije projektiranje, može se slobodno reći, prirodu uopće nije uzimalo u obzir. Kao, uostalom, ni društveni život * Najavljena je sadnja 106 stabala i peko 250 sadnica grmlja

Da pulska naselja Kaštanjer i Monvidal guta beton i nije neka novost. Pitanje je već neko vrijeme zapravo – kako će se stanari ovih dijelova grada u budućnosti boriti s izostankom zelenila. Od većim dijelom neuređene zelene površine u monvidalskoj vali do šume Busolera biljaka više skoro da nema, a opcija za spas ove zone jako je malo. Točnije – samo je jedna.

Naime, u gustoj mreži privatnih parcela, od kojih je većina namijenjena gradnji višekatnica, ostala je tek jedna čestica na samoj granici mjesnih odbora Kaštanjer i Monvidal u vlasništvu Grada Pule, koju je moguće zaštititi od betonizacije i, prema najavi, Grad će upravo to i učiniti.

Urbana šuma

Tanka je ovo slamka spasa jer se radi o nekadašnjoj oranici površine svega 4.200 četvornih metara, stisnutoj među novogradnjom, ali daleko od toga da je zanemariva, naročito u dijelu naselja čije projektiranje, može se slobodno reći, prirodu uopće nije uzimalo u obzir. Kao, uostalom, ni društveni život.

Nikakva središnja zona, trg ili park, naime, nisu ovdje zamišljeni pa bi projekt urbane šume, osim prirode, stanarima trebao ponuditi i prostor za odmor i druženje.

Sadnja zelene zone u sredini urbano preopterećenog sustava trebala bi, kažu iz Grada, stvoriti cjelovit novi ekosustav i doprinijeti stvaranju ugodne mikroklime, zahvaljujući sniženoj  temperaturi zraka i njegovom pročišćavanju, ali i doprinijeti stvaranju bioraznolikosti. Ujedno, i nimalo zanemarivo, ova park-šuma trebala bi postati i svojevrsni društveni fokus naselja.

Pozicija buduće urbane šume

„Unutar zone planirani su i programski sadržaji, odnosno postava urbane opreme: klupe, klupe sa stolovima, stalci za bicikle, koševi za smeće, oglasne ploče te uređenje komunikacija unutar prostora sa zastorima od rizle ili drugog prirodnog materijala. Prema mogućnostima, u budućnosti će se urediti trim staze ili fitnes na otvorenom, a odvodnja oborinskih voda riješit će se usmjeravanjem vode u zelene površine“, pojasnili su iz Grada.

Idejno rješenje podrazumijeva da se površina prekrije stablima i grmljem različitih veličina, ali i vrsta, pa je tako najavljena sadnja javora maklena, čempresa, borova pinija, hrasta cera, malolisne lipe, maginje, rujevine i lovora. Planirani broj stabala je 106, dok će grmlja biti posađeno preko 250.

Idejno rješenje

Prilagodba klimatskim promjenama

No, nije ovo nov projekt. Naprotiv, on datira još iz 2022. godine kada je Gradu odobreno nešto ispod 780 tisuća eura iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, u sklopu sufinanciranja mjera prilagodbe klimatskim promjenama.

S dobivenim iznosom sufinancirat će se ukupno devet gradskih projekata, od kojih je jedan upravo Urbana šuma, čije je uređenje i uvođenje ulične rasvjete procijenjeno na 362 tisuća eura bez PDV-a. Projekt bi trebao biti završen do kraja tekuće godine, potvrdili su nam iz  gradske palače.

Naravno, šumi će nakon toga trebati još pokoja godina da naraste kako bi stabla postigla svoj puni kapacitet 'osvježivača zraka'. Ruku na srce, od stotinjak stabala na betonskim prostranstvima ne možemo očekivati previše, ali sasvim je sigurno da malo zelene boje i pokoja klupa na istočnom Kaštanjeru neće škoditi. Dapače! Uostalom, umirujuće je i saznanje i da na ovih četiri tisuće kvadrata - neće rasti beton.


Nastavite čitati

Pula
 

Kolbasova "Naša djeca" iznimno dirljivo ostvarenje - Ankovićev stil u "Proslavi" vrlo izravan i brutalan

Može se reći da je Anković svojim redateljskim pristupom doista uspio u filmski medij prenijeti svu onu izlagačku škrtost i reduciranost u prikazu jednog iznimno okrutnog svijeta, što je glavno obilježje Karakaševe proze. Pritom filmska “Proslava” jako dobro komunicira s gledateljem na dvije razine * Dokumentarni film "Naša djeca" ne govori samo o nekim važnim propustima o životu, tjerajući gledatelje da ujedno preispituju sebe i svoje životne poteze, nego je prožeto i sveobuhvatnijim osjećajima prolaznosti i melankolije

Pula
 

U ROCK GALERIJI Večeras promocija 5. izdanja "Ex yu rock enciklopedije" renomiranog kritičara Petra Janjatovića

Prva enciklopedija izašla je 1998. godine, a ovo izdanje, u odnosu na prethodno, sadrži oko 30 novih enciklopedijskih jedinica. Knjiga ima 448 stranica, ilustrirana je crno-bijelim fotografijama, ali novost u ovom izdanju je i sekcija s fotografijama u boji. "Ex Yu rock enciklopedija" Petra Janjatovića predstavlja temelj profesionalnog pristupa jednom od najbogatijih vidova masovne kulture na ovim prostorima tijekom proteklih 60 godina

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.