Komunal

EPILOG POVEĆANJA NAMETA

Kaštijun povećao prihode za 70 posto, ali firma i dalje posluje s debelim gubitkom. Županija još uvijek traži ljude za nadzorni odbor

Županija je zasad pronašla jednu osobu koja je voljna sjediti u nadzornom odboru Kaštijuna. Riječ je o jednom porečkom IDS-ovcu


 
2 min
Chiara Bilić ⒸFOTO: Manuel Angelini

Županija je zasad pronašla jednu osobu koja je voljna sjediti u nadzornom odboru Kaštijuna. Riječ je o jednom porečkom IDS-ovcu

Tvrtka Kaštijun koja upravlja istoimenim županijskim centrom za gospodarenje otpadom završila je lanjsku godinu s 1,4 milijuna eura dobiti, no to nije bilo dovoljno da se izvuče iz minusa.

Povećana i cijena usluge

Sa zadnjim danom 2022. godine društvo je, naime, akumuliralo 5.527.453 eura (41,6 milijuna kuna) gubitaka, pa je bez obzira na prošlogodišnju, navedenu dobit, poduzeće godinu i dalje zatvorilo s debelim gubitkom od 4.171.207 eura. Gubitak u poslovanju tako i dalje premašuje temeljni kapital od 3.711.116 eura.

Proizlazi tako iz financijskog izvještaja tog poduzeća u vlasništvu Grada Pule i Istarske županije. Firma je, naime, lani prihodovala 14,3 milijuna eura, što je povećanje od 69,51 posto u odnosu na prethodnu godinu. Rashodi su pak iznosili gotovo 13 milijuna eura.

Uspoređujući 2022. s 2023. godinom, prihodi od prodaje porasli su s 5.338.102 na 10.104.261 eura, dakle gotovo duplo.

No, podsjetimo i da je cijena usluge zbrinjavanja i obrade miješanog komunalnog otpada s prvim danom lanjske godine povećana za više od 100 posto. Da ta odluka nije donesena, ne samo da Kaštijun ne bi godinu završio s dobiti, već bi ju, sasvim suprotno, zaključio s više od tri milijuna eura gubitka.

Društvo i dalje bez nadzornog odbora

Iako je, valja se prisjetiti, kompletan Nadzorni odbor Kaštijuna još u ožujku podnio ostavku, i to nakon dramatične konferencije za novinare na kojoj su članovi upozorili na totalni kolaps sustava gospodarenja otpadom u Istri, novi, do danas, nije oformljen. Ostavke su na snagu stupile u travnju, a jedino je Grad Pula, većinski vlasnik društva, predložio svoje predstavnike za novi sastav Nadzornog odbora - Dragana Sokolovića i Nevena Ivešu. Manjinski vlasnik, Istarska županija, zasad još uvijek muku muči s pronalaženjem svojeg dvojca.

Točnije, Županija će, potvrdio je za Istru24 dožupan Tulio Demetlika, za člana sigurno predložiti Rolanda Kosinožića, dok će njihov drugi predstavnik, rekao je Demetlika, biti poznat do kraja ovog tjedna.

Roland Kosinožić je IDS-ov vijećnik u Gradskom vijeću Poreča i predsjednik porečke podružnice te stranke. Suvlasnik je društva Coetus registriranog za djelatnost ugostiteljstva, vlasnik tvrtke Rocco za proizvodnju, trgovinu i usluge te predsjednik nadzornog odbora porečkog Poduzetničkog inkubatora, tvrtke u vlasništvu Grada Poreča.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.