Komunal

NOVI UDAR NA GRAĐANE?

DRASTIČNO POSKUPLJENJE: Kaštijun će od 1. siječnja primjenjivati novi cjenik. Prijevoz, obrada i zbrinjavanja otpada s dosadašnjih 72, raste na 146 eura!

Dodatke ugovora o prijevozu, obradi i zbrinjavanju miješanog komunalnog otpada 27. rujna potpisali su Komunalni servis Rovinj, Pula Herculanea i Usluga Poreč. Tvrtke 6 maj Umag, 1 maj Labin i Med eko servis,  dodatke ugovora će potpisati po dobivanju suglasnosti nadležnog tijela (osnivača). Potpisivanju dodatka ugovora nisu se odazvale tvrtke Contrada d.o.o. Vodnjan, Park d.o.o. Buzet i Usluga d.o.o. Pazin, rekao je direktor Kaštijuna Dražen Stilinović


 
2 min
Danijela Bašić-Palković ⒸFOTO: Manuel Angelini

Dodatke ugovora o prijevozu, obradi i zbrinjavanju miješanog komunalnog otpada 27. rujna potpisali su Komunalni servis Rovinj, Pula Herculanea i Usluga Poreč. Tvrtke 6 maj Umag, 1 maj Labin i Med eko servis,  dodatke ugovora će potpisati po dobivanju suglasnosti nadležnog tijela (osnivača). Potpisivanju dodatka ugovora nisu se odazvale tvrtke Contrada d.o.o. Vodnjan, Park d.o.o. Buzet i Usluga d.o.o. Pazin, rekao je direktor Kaštijuna Dražen Stilinović

Nakon saznanja da se planira drastično povećanje cijene zbrinjavanja otpada na Kaštijunu i nedavnog sastanaka na ovu temu s komunalnim društvima u Istri, provjerili smo s Upravom Kaštijuna zašto ta odluka još nije objavljena u javnosti, tim više jer su već formirani novi cijenici.

Budući na novi direktor Dražen Stilinović i nakon gotovo dva mjeseca od kada je stupio na tu funkciju komunicira isključivo mailom, prostora za dodatna pitanja nije bilo. U svom pisanom odgovoru, Stilinović je potvrdio povećanje cijene i primjenu novog cjenika koji na snagu stupa 1. siječnja 2023. godine.

Stilinović je istaknuo da je na Skupštini društva Kaštijun održanoj 20.rujna donesena Odluka o prihvaćanju cjenika trgovačkog društva KAŠTIJUN d.o.o. za uslugu prijevoza, obrade i zbrinjavanja miješanog komunalnog otpada.

Po novom cjeniku, naveo je, cijena usluge obrade i zbrinjavanja miješanog komunalnog otpada iznosi 146 eura bez PDV-a po toni preuzetog miješanog komunalnog otpada.

Za uslugu prijevoza miješanog komunalnog otpada od pretovarnih stanica do ŽCGO Kaštijun, naplaćuje se 6,60 eura bez PDV-a po toni preuzetog miješanog komunalnog otpada.

- Do potrebe za povećanjem cijene usluge obrade i zbrinjavanja miješanog komunalnog otpada došlo je zbog povećanja energenata na tržištu, povećanja cijena sirovina, rezervnih i potrošnih dijelova kao i povećanja cijena usluga održavanja. Trenutno važeća cijena usluge Kaštijuna od 542 kune bez PDV-a po toni preuzetog miješanog komunalnog otpada, odnosno 592 kuna bez PDV-a po toni s prijevozom iz pretovarne stanice, definirana je po Cjeniku od 10. studenog 2017. godine, a koji je izrađen na temelju procjena prihoda i troškova te tada dostupnih podataka, naveo je Stilinović.

Povećanje cijene s 542 (72 eura) kuna po toni na 1.098 kuna po toni (146 eura) sastoji se "od dogovorenog predviđenog povećanja od oko 44 posto, što nije bilo moguće implementirati u 2021. godini, te novog povećanja od oko 41 posto za 2023. godinu".

- Navedeno povećanje je predviđeno da pokrije povećane operativne troškove rada ŽCGO Kaštijun. Napominjemo da su neki isporučitelji javne usluge već uključili u svoju cijenu usluge predviđeno povećanje, odgovara Stilinović.
 
Podsjeća da Kaštijun preuzima samo miješani komunalni otpad, a sve sukladno sklopljenim ugovorima s isporučiteljima javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada.

- Trgovačko društvo KAŠTIJUN d.o.o. uslugu naplaćuje isporučiteljima javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada. Dodatke ugovora o prijevozu, obradi i zbrinjavanju miješanog komunalnog otpada 27.rujna potpisali su Komunalni servis d.o.o. Rovinj, Pula Herculanea d.o.o. Pula, Usluga Poreč d.o.o. Poreč. Tvrtke 6. maj d.o.o Umag, 1. maj d.o.o. Labin i Med eko servis d.o.o. Pomer dodatke ugovora će potpisati po dobivanju suglasnosti nadležnog tijela (osnivača). Potpisivanju dodatka ugovora nisu se odazvale tvrtke Contrada d.o.o. Vodnjan, Park d.o.o. Buzet i Usluga d.o.o. Pazin, rekao je Stilinović.


Nastavite čitati

Istra
 

SPOMEN DOM NA RUŠNJAKU Zašto je od gradnje 1978. godine do danas neriješen imovinsko-pravni status?

"Do mene su sredinom 70-ih došli ljudi iz grada i rekli da bi na ovoj lokaciji trebalo izgraditi spomen dom, a da će se to meni nadoknaditi novčano ili zamjenom za drugu zemlju" rekao je vlasnik čestice Vladimir Radić. Kasnije se ispostavilo da novaca za otkup zemlje u gradskom proračunu nema, a ni zamjena se nije realizirala. I tako je to išlo do kraja 80-ih godina kada je Jugoslavija prestala postojati. Danas, nakon skoro pola stoljeća, stanje je i dalje nepromijenjeno

Istra
 

Uspostavljena je i svečano otvorena poduzetnička zona Barban – Krvavci III

Ovaj je zahvat temelj je razvoja malog i srednjeg poduzetništva koji već sada donosi nova radna mjesta * Projekt je obuhvatio izgradnju odgovarajuće komunalne infrastrukture unutar zone, odnosno izvedbu prometnih površina i nogostupa, vodovodne mreže i oborinske odvodnje te javne rasvjete i DTK mreže * Ukupna mu je vrijednost je 8.211.779,86 kuna, dok je od toga bespovratnih EU sredstava 85% odnosno 6.980.012,88 kuna

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.