Komunal

otvoreni plamen u šumici lungomare

Logorske vatre u šumici Lungomare: rizični nemar ili pokvareni plan?

U svjetlu burne političke rasprave o izmjeni urbanističkog plana Lungomare koji predviđa da se potpuno iskrči šuma sve do Rupa, a riječ je o nekih 300 stabala, što ako je nekom pala na pamet ideja da malo ubrza stvar? Netko će reći: potpuno neprimjerena paranoja. Drugi će reći: možda i nije!


 
1 min
Dražen Majić

U svjetlu burne političke rasprave o izmjeni urbanističkog plana Lungomare koji predviđa da se potpuno iskrči šuma sve do Rupa, a riječ je o nekih 300 stabala, što ako je nekom pala na pamet ideja da malo ubrza stvar? Netko će reći: potpuno neprimjerena paranoja. Drugi će reći: možda i nije!

Lokaciju Rupe u šumici Lungomare iznad Valkana poznajem od rane mladosti. Tu smo najprije skakali s biciklama, zatim s motorinima. Udubine nastale bombardiranjem Pule u Drugom svjetskom ratu idealne su za vratolomije mountain bikeom dok se on još nije tako ni zvao.

Posljednjih 12 godina uz Rupe redovno prolazim šetajuću psa Groma. Barem jednom tjedno, a otkad ponovno živim u Puli i nekoliko puta.

Scenu koja me danas zatekla nisam nikad vidio: uz glavnu rupu ostaci su logorske vatre.

Najprije sam zaključio da se radi o vrlo riskantnom nemaru. Mladež pije, zahladilo pa upalili vatricu. Koje budale?

A onda sam se, stojeći uz rupe, sjetio desetaka komentara na Facebook-u koji svaki požar stavljaju u funkciju nastojanja da se neko šumsko područje urbanizira. Jedan komentator je prije neki dan tako objasnio čak i požar u pulskoj Mehanici gdje nema nikakve šume.

U svjetlu burne političke rasprave o izmjeni urbanističkog plana Lungomare koji predviđa da se potpuno iskrči šuma sve do Rupa, a riječ je o nekih 300 stabala, što ako je nekom pala na pamet ideja da malo ubrza stvar. Netko će reći: potpuno neprimjerena paranoja. Drugi će reći: možda i nije!

Kako bilo, nemar ili pokvareni plan, šumica je bila u opasnosti i to na dan početka javne rasprave o izmjeni prostornog plana Lungomare.


Nastavite čitati

Pula
 

U VALTURI UPOLA MANJE PUTNIKA NEGO PRIJE KRIZE Dok Zadar obara rekorde a Split prestiže Zagreb, Zračna luka Pula posluje s pola snage

Pula je u ljeto 2018. ponosno dočekala svog sedamstotisućitog putnika, no tada se sve okrenulo. Do prvog listopada ove godine, pulska zračna luka je imala 45.5 putnika manje nego do tog datuma predpandemijske 2019. U isto vrijeme Zadar se 'popravio' za čak 63 posto, dočekavši drugu godinu zaredom svog milijuntog putnika. Što će u četvrtak na sve ovo reći vijećnici županijske Skupštine? Umjesto poslovnog izvješća, iz Zračne luke im je poslana Power Point prezentacija bez ijednog financijskog podatka

Pula
 

ZAPUŠTENA LJEPOTICA: Zgrada bivšeg Admiraliteta na pulskoj rivi čeka neka bolja vremena za sanaciju, a za dobivanje EU fondova postoji jedan uvjet

Iz Istarske županije poručuju da se nakon otpadanja dijela kamenih ornamenata vijenca s pročelja zgrade, kao i dijelova vijenca na dvorišnoj strani zgrade, Istarska županija je početkom 2020. godine pismeno obavijestila tadašnje Ministarstvo državne imovine Republike Hrvatske te predložila zajedničko sufinanciranje hitne sanacije nužnih dijelova zgrade, tako da se dio sredstava u iznosu od 50 posto osigura iz državnog proračuna, što od strane Ministarstva nije prihvaćeno

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.