Komunal

spas od ljetnih gužva

Mreža tri parkirališta na koja strane tisuću automobila mogla bi spasiti Pulu od prometnih kolapsa. Marsovo polje natkrit će se solarnim panelima

Na Gregovici je mjesta za oko 500-tinjak automobila, a na Marsovom polju i Mandraču stane njih 250. Dakle, radi se o ukupno tisuću automobila koje bi turisti, umjesto da kruže gradom, mogli zaustaviti van centra, a onda do grada doći altenativnim prijevozom ili pješke


 
2 min
Borka Petrović ⒸFOTO: Manuel Angelini
Parking na Mandraču je uređen

Na Gregovici je mjesta za oko 500-tinjak automobila, a na Marsovom polju i Mandraču stane njih 250. Dakle, radi se o ukupno tisuću automobila koje bi turisti, umjesto da kruže gradom, mogli zaustaviti van centra, a onda do grada doći altenativnim prijevozom ili pješke

Hoće li Pula ovog ljeta biti pošteđena prometnih kolapsa? Direktor Pula Parkinga Branislav Bojanić smatra kako bi mreža od tri parkirališta u raznim dijelovima grada, a koja bi mogla "popiti" do tisuću automobila, to mogla spriječiti.

Novo parkiralište Gregovica

Riječ je, kako doznajemo, o već postojećem parkiralištu kod stare Mljekare, parkiralištu na Mandraču koje se nedavno uredilo i novom parkiralištu Gregovica, preko puta trgovačkog centra City Malla, a koje se upravo uređuje.

Riječ je, naime, o gradskom terenu koji je dan na upravljanje ovoj tvrtci, a Bojanić navodi da se radi o privremenom, ali realno, dobrom rješenju za sezonu koja je pred nama.

- Parkiralište na Mandraču, koje je u državnom vlasništvu, a mi smo dobili na njega koncesiju, uredilo se. Postavljeni su betonski opločnici, posađeno 44 stabala, postavljena solarna rasvjeta. Isto tako nedavno je očišćena gradska parcela na Gregovici i na njoj posađeno 40 stabala, a trenutno se uređuje zeleni pojas.

Uskoro će se dovesti i struja i postaviti rampe. Kao treća točka je parking na adresi Marsovo polje 2, navodi Bojanić te dodaje kako bi se time pokrili glavni ulazi u grad Pulu.

Smanjiti dolazak u centar

Intencija je, naime, da se turisti koji dolaze u grad, u suradnji s prometnom policijom PU istarske, usmjeravaju na ova tri parkirališna punkta i tako smanji dotok automobila u centar grada, navodi Bojanić.

Dodaje da je na Gregovici mjesta za oko 500-tinjak automobila, a na Marsovom polju i Mandraču stane njih 250. Dakle, radi se o ukupno tisuću automobila koji bi turisti, umjesto da kruže gradom, mogli zaustaviti van centra, a onda do grada doći altenativnim prijevozom ili pješke.

Na hoće li se parkiranje plaćati i koliko, navodi da se trenutno razgovara o tome, ali i ideji da s ovih parkirališta do centra grada vozi posebna autobusna linija, koja bi prevozila turiste koji ovdje ostavljaju svoje automobile.

Marsovo polje/ Pula Parking

- U planu nam je ove godine parkiralište na Marsovom polju natkriti i to solarnim panelima. Na taj bi način parkiralište dobilo struju, navodi Bojanić.

Napominje da ta investicija Grad, odnosno Pula Parking, ne bi trebala koštati ništa jer su u pregovorima s tvrtkom koja se time bavi, da panele postavi besplatno, a dobivenu struju distribuira dalje preko distributera, s tim da njima ostavi dio prihoda. Na taj bi način, veli, svi bili na dobitku.


Nastavite čitati

Pula
 

Boljunčić Zoričiću: "Zašto Puležanima oduzimaš viziju Pule?"

"Sva njegova priča oko otvaranja očiju, natječaja, tenisica, referenduma itd., ima za cilj samo jedno – distancirati se od suštine problema – a suština je kakvu Rivu žele Puležani?! Umjesto toga, Zoričić se u javnom prostoru arogantno i bahato prepucava temama koje se miču od ključnog pitanja, a to je Riva", napisao je Boljunčić

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.