Komunal

NA BJECI PRED NOVINARIMA

Načelnik Kirac: Dozvola je izdana samo za prizemlje i izlaz na terasu

Bespravna gradnja je veliki problem na području cijele općine i poduzimat ćemo sve korake kako bismo to spriječili, kazao je predsjednik Općinskog vijeća Vladimir Veljović dodajući da se donio cijeli niz odluka kako bi se smanjile takozvane "manipulacije u prostoru"


 
3 min
Danijela Bašić-Palković ⒸFOTO: Manuel Angelini

Bespravna gradnja je veliki problem na području cijele općine i poduzimat ćemo sve korake kako bismo to spriječili, kazao je predsjednik Općinskog vijeća Vladimir Veljović dodajući da se donio cijeli niz odluka kako bi se smanjile takozvane "manipulacije u prostoru"

Medulinski načelnik Ivan Kirac i predsjednik Općinskog vijeća Vladimir Veljović održali su na plaži Bijeca konferenciju za novinare.

- Nalazimo se ispred objekta koji je počeo graditi u skladu s građevinskom dozvolom, no kada smo kao općina uvidjeli da se od nje odstupilo, pozvali smo građevinsku inspekciju koja je zatvorila gradilište, ali gradnja se nastavlja, kazao je Kirac, dok je Veljović naveo da cijelo Vijeće oštro osuđuje gradnju bez građevinske dozvole.

Ivan Kirac i Vladimir Veljović

- Bespravna gradnja je veliki problem na području cijele općine i poduzimat ćemo sve korake kako bismo to spriječili, kazao je Veljović, dodajući da se donio cijeli niz odluka kako bi se smanjile takozvane "manipulacije u prostoru".

Na pitanje hoće li sporna gradnja o kojoj smo jučer pisali dobiti dozvolu za dva kata koja se dodatno grade, kazali su da će o tome odlučiti stručne službe općine, a da je građevinska dozvola za gradnju izdana samo za prizemlje i izlaz na teresu te kako je ovo jedini primjer bespravne gradnje na području općine za koji trenutno znaju.

- Investitor prejudicira da će građevinska dozvola biti ishodovana, a do tog trenutka, on takvu građevinsku dozvolu nema. Molim sve mještane da poštuju institucije i Republiku Hrvatsku u kojoj žive. Moramo razmišljati o budućim naraštajima tako da i njima imamo nešto za pustiti, a ne da narušavamo vizuru našeg prostora, kazao je Kirac.

Potvrdio je da je građevinsku dozvolu, za ovaj, kako je rekao bespravno sagrađeni objekt koji je „niknuo“ u mjesec dana, prvo izdala Istarska županija. 

- Nakon toga je kroz rekonstrukciju objekta, izdano rješenje za građevinsku dozvolu prizemlje i teresa na krovu, kazao je Kirac.

Pitamo ga što se konkretno na ovoj lokaciji, doslovno, korak do mora može graditi?

- Ovo je građevinska zona, ali se dva plana preklapaju. To bi prepustio stručnim službama da rješe, rekao je načelnik Medulina.

Novinarima se obratio i Dino Čekada, odvjetnik vlasnice bespravno sagrađene kuće.

- Podržavamo napore Istarske županije i Općine vezano uz uklanjanje bespravnih objekata i sprečavanje bilo kakve bespravne gradnje. Međutim, ovdje se nalazimo na krivom mjestu, i u krivo vrijeme. Ovo je zona građevinske namjene, gradnja je dozvoljena i ne radi se ovdje o parcelaciji poljoprivrednog zemljišta i stavljanju nekakvih kamp kućica, istaknuo je odvjetnik Čekada.

- Izdana je pravomoćna građevinska dozvola na građevinskom zemljištu ugostiteljsko-turističke namjene. Ono što treba reći, jest da je to građeno po pravomoćnoj građevinskoj dozvoli. Nakon toga je zatražena izmjena te dozvole i otad Općina šuti. Podnijet je zahtjev za izmjenu, a rješenje još nismo dobili, kaže Čekada.

Dodao je da je kuća izgrađena po prostorno-planskoj i projektnoj dokumentaciji koja je predana u Općinu.

- Općina imam trideset dana rok za donošenje rješenja, a još ga nisu donijeli. Ovdje je vrlo upitno kako će se i na koji način osigurati nepristranost i pravičan postupak, jer je načelnik već dao do znanja da neće izdati građevinsku dozvolu, zaključio je odvjetnik Čekada koji na daljnja pitanja novinara, nije htio odgovarati.

Marica Jakić i njen odvjetnik Dino Čekada

- U ime vladajuće većine mogu samo reći da oštro osuđujemo bilo kakav akt bespravne gradnje i gradnje bez građevinske dozvole, poručio je predsjednik Općinskog vijeća Vladimir Veljović i zaključio:

- Dakle, ne radi se samo o ovom primjeru, radi se o čitavom nizu bespravne gradnje na području Općine Medulin. Bespravna gradnja je ogroman problem u Općini i mi poduzimamo i nastavit ćemo poduzimati sve korake da to spriječimo, naveo je Veljović.  


Nastavite čitati

Pula
 

(FOTO) Prijavite pojavu neobičnog i štetnog kukca. Napao je stabla u Puli i Medulinu

Da se radi o invazivnoj vrsti koju su u Hrvatskoj prvi puta uočili upravo o Puli te pokrenuli borbu protiv nje, potvrdio nam je Nediljko Landeka iz Nastavnog zavoda javno zdravstvo Istarske županije * Kako nam je pojasnio radio se o maloj biljnoj uši, smeđe boje koja parazitira priljubljena na granama i koja je gotovo neprimjetna, sve dok ne kada krene polagati jajašca u bijele voštane izlučevine - takozvane ooteke koje vise na granama

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.