Komunal

MJEŠTANI BANJOLA I VINKURANA NEGODUJU

Optički kabeli u Medulinu niknuli ko gljive - po plastičnim stupovima

Što se tiče pitanja je li moguće ukopavati kabele koji su razvučeni po zraku i bi li to značajno poskupjelo investiciju, odgovaramo kako je ukopavanje postojećih instalacija financijski neefikasno, ne samo za operatora, već bi to uzrokovalo i znatne troškove za korisnike, s obzirom da bi morali prilagoditi svoje postojeće telefonske instalacije drugom načinu izvedbe", kažu iz HT-a


 
5 min
Sandra Zrinić Terlević ⒸFOTO: Manuel Angelini

Što se tiče pitanja je li moguće ukopavati kabele koji su razvučeni po zraku i bi li to značajno poskupjelo investiciju, odgovaramo kako je ukopavanje postojećih instalacija financijski neefikasno, ne samo za operatora, već bi to uzrokovalo i znatne troškove za korisnike, s obzirom da bi morali prilagoditi svoje postojeće telefonske instalacije drugom načinu izvedbe", kažu iz HT-a

Zanimljiva rasprava povela se na zadnjoj sjednici medulinskog Općinskog vijeća. Tada je, naime, dio vijećnika ustvrdio, a načelnik Ivan Kirac se složio, da je na području Banjola provlačenje optičkih kabela napravilo jedan veliki estetski problem u prostoru zbog čega mještani opravdano negoduju. Čak je i bivši načelnik, a sada vijećnik, Goran Buić rekao da je prije nekoliko godina, prilikom prezentacije projekta koji za cilj ima dovesti brzi internet do svake kuće, uočeno da su ugovoreni iznosi radova bili preniski, a to se sada i pokazalo istinito, pogotovo s daljnjim porastom cijena.

- Tako je HT ugovorio radove ukopavanja optičkih kabela, a sada, kada je očito da im je to preskupo i da gomilaju dugove, odlučili su kablove vuči po stupovima, odnosno po zraku, rezimirao je Buić.

Drugi vijećnici složili su se da to treba što prije riješiti s HT-om jer su mještani rekli kako su tek sredili javnu rasvjetu, a sada se ponovno pojavljuju novi stupovi. Kako saznajemo, dio njih bit će i iskorišten za daljnje širenje javne rasvjete jer je HT dao dozvolu da se rasvjetna tijela mogu postaviti po tim njihovim plastičnim stupovima. 

Na desetak metara ima i do osam stupova

Problem su, istaknuli su nadalje vijećnici, i sami radovi ukopavanja optičkih kabela jer su ukopani na svega 10-ak centimetara dubine i iznad svih ostalih instalacija, vodovodne i elektro, pa će kod bilo kakvog puknuća cijevi morati kopati preko tih optičkih kabela i postoji velika mogućnost da će ih bagerom presjeći. Korisnici će tako odjednom ostati i bez interneta i druge komunalne usluge, vode ili struje.

Obišli smo stoga Banjole i okolna naselja i od mještana doznali gdje je problem. Naši sugovornici smatraju da problem nije toliko u cijeni radova i ogromnom probijanju budžeta, već u - probijanju rokova izvođenja radova. S obzirom da je posao ugovoren uz sufinanciranje europskih fondova, važno je, kažu nam, sve odraditi u zacrtanim rokovima ili neće dobiti novac, pa se odlučilo ići na bržu varijantu, a to je povlačenje kabela zrakom.

Uzrok ubrzavanju radova mnogi vide u probijanju rokova

- Meni su ispred i iza kuće stavili dva plastična palina, razvukli kabele i rekli da mi uskoro stiže brzi internet. To je bilo prije tri, četiri mjeseca. Do danas nisam dobio ništa. I ne bi mi toliko bilo za te stupove da su mi omogućili uslugu brzog interneta, ali kadgod idem dole u HT stalno imaju neki izgovor, kaže nam Nenad Todorović koji stanuje na brdu blizu Vintijana. Ali, iako je na povišenju, brzog interneta nema, djelatnici HT-a svako malo, kaže, dolaze nešto mjeriti i svaki put zaključuju da nije na dobroj poziciji, odnosno da baš tu nema dobrog prijema signala, priča nam Todorović.

- Imam i apartmane pa mi se i gosti već žale, a ja ne znam što bih im rekao. Znate kolika mi je brzina interneta? Obično od 1 do 1 i pol megabita u sekundi. Ponekad, i to uglavnom nakon što se idem žaliti, bude mi 10 i tada sam sav sretan, ali i to je ništa, a i traje par dana i opet padne. Mi u kući imamo i mobitele i kućni telefon i MAX Tv sve spojeno tako da nam je brzina internet bitna stavka i zato smo i željeli priključak na optički kabel, ali, eto, nisu nas još spojili. Ali zato cijenu ne spuštaju. Mjesečni račun mi sada za sve dolazi oko 1.300 kuna, odnosno 170 eura. Koliko će me koštati brzi internet, za sada ne znam. Samo kada bi došao već jednom, kaže nam Todorović.

Nenad Todorović

Branislav Matejčić živi na Debelom Vrvu u Vinkuranu i jedan je od onih koji je svjedočio povlačenju optičkih kabela kroz postojeće telefonske instalacije.

- Jesu, jesu vukli su te kabele po selu kroz cijevi od telefona. Napravili su spoj kod centrale i odonud vukli do svake kuće, do ormarića od starog telefona. Ja ima tri apartmana i djeca koriste i internet i Max TV, stavio sam i pojačivače i za sada se nitko ne žali, ali i mi čekamo taj brz internet da vidimo koliko je to efikasno. Zvao sam i ja HT i rekli su mi da je sve pronto i da će me zvati kada me budu spojili, ali još niš'. Nitko još nije spojen, koliko ja znam, a kad će biti, nitko ne zna, rekao nam je Matejčić.

Od nekih korisnika u Banjolama koji su spojeni, kažu nam da je internet doista brz, kad radi, ali da ima i dana kada dolazi do prekida, kao i kod "starog" internetskog prijenosa podataka.

Što na sve ove primjedbe kažu, upitali smo i nadležne u HT-u.

Plastični stupovi su nekima postavljeni i u dvorištu

"Elektronička komunikacijska infrastruktura koju gradimo na području Medulina radi se prema projektnoj dokumentaciji koja uvažava sva pravila struke i uvjete drugih infrastrukturnih operatora (propisano odmicanje telekomunikacijskih instalacija od ostalih: struja, voda, plin). Operatori su obvezni, sukladno važećim propisima, maksimalno koristiti postojeću bilo podzemnu, bilo nadzemnu infrastrukturu u gradnji novih mreža, u mjeri u kojoj je to moguće te uz poštivanje pravila struke i propisanih normi", kažu uvodno u odgovoru iz HT-a.

Konkretno, dodaju, Hrvatski Telekom je na obuhvatima gdje su postojale podzemne instalacije te instalacije maksimalno iskoristio ili proširio, sukladno pravilima struke, glavnim projektima i slično.

Moderna izvedba ili zbrzani radovi, pitanje je sad

"Isti princip se primjenjuje i u odnosu na zračni dio mreže, tako da se i ona postavljala primarno uz postojeće instalacije i uz minimalna proširenja. Što se tiče pitanja je li moguće ukopavati kabele koji su razvučeni po zraku i bi li to značajno poskupjelo investiciju, odgovaramo kako je ukopavanje postojećih instalacija financijski neefikasno, ne samo za operatora, već bi to uzrokovalo i znatne troškove za korisnike, s obzirom da bi morali prilagoditi svoje postojeće telefonske instalacije drugom načinu izvedbe", kažu iz HT-a.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.