Komunal

NA ZAPADU ISTRE

PORAŽAVAJUĆI PODACI: Grad Rovinj nema nijedno, a Grad Poreč tek dva atomska skloništa za koja ne zna u kakvom su stanju

Čini se kako je u ovim gradovima zapadne Istre situacija slična onoj u, nešto zapadnijem, Gradu Umagu, čiji nam je gradonačelnik, Vili Bassanese, jučer jasno rekao da Istra nema adekvatnih atomskih skloništa te tu tvrdnju potkrijepio navodeći uporabne uvjete koji nisu zadovoljeni, probleme s imovinsko-pravnim odnosima na lokacijama skloništa te sustavnu nebrigu o njima koja je "na snazi" već više desetljeća


 
1 min
Martina Pereša
Ilustracija: Šima Kastelc

Čini se kako je u ovim gradovima zapadne Istre situacija slična onoj u, nešto zapadnijem, Gradu Umagu, čiji nam je gradonačelnik, Vili Bassanese, jučer jasno rekao da Istra nema adekvatnih atomskih skloništa te tu tvrdnju potkrijepio navodeći uporabne uvjete koji nisu zadovoljeni, probleme s imovinsko-pravnim odnosima na lokacijama skloništa te sustavnu nebrigu o njima koja je "na snazi" već više desetljeća

„Zakon o sustavu civilne zaštite ne predviđa gradnju skloništa te su njime prestale važiti sve dosadašnje odredbe koje su se odnosile na izgradnju i održavanje skloništa. Sukladno tome, prestali su vrijediti i tehnički standardi i normativi za njihovo održavanje“, stoji u odgovorima pristiglima i iz Grada Poreča i iz Grada Rovinja na naš upit kakva je situacija u tim gradovima kad je o aktualnoj temi atomskih skloništa riječ.

Država nije održavala skloništa u svom vlasništvu

U odgovoru Grada Rovinja stoji i kako, sukladno gore navedenom, prema njihovim saznanjima, sklonište u državnom vlasništvu nije u međuvremenu održavano te, prema tome, nije ni adekvatno za prihvat građana.

Čini se, dakle, kako je u ovim gradovima zapadne Istre situacija slična onoj u, nešto zapadnijem, Gradu Umagu, čiji nam je gradonačelnik, Vili Bassanese, jučer jasno rekao da Istra uopće nema adekvatnih atomskih skloništa te tu tvrdnju potkrijepio navodeći uporabne uvjete koji nisu zadovoljeni, probleme s imovinsko-pravnim odnosima na lokacijama skloništa te sustavnu nebrigu o njima koja je "na snazi" već više desetljeća.

Grad nema saznanja o tome u kakvom su stanju atomska skloništa

Na području Grada Poreča postoji, kažu, pet skloništa za ukupno 950 ljudi. Ona se nalaze u Osnovnoj školi Poreč, u Prvomajskoj ulici, u Vatrogasnom domu, u naselju Červar Porat i u Gimnastičkoj ulici do zgrade policije. Neka od njih su u državnom, a neka u privatnom vlasništvu. Samo su dva atomska, no ona su u vlasništvu države, pa Grad zapravo i nema saznanja o tome u kakvom su stanju.

Postoji, kažu, i veći broj manjih skloništa u zgradama i kućama u privatnom vlasništvu.

Grad Rovinj ne raspolaže, pak, uopće atomskim skloništima u svom vlasništvu. Na području grada je 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća izgrađeno jedno takvo sklonište koje je u vlasništvu države te druga dva skloništa koja su kasnije prešla u privatno vlasništvo s obzirom na to da su bila sagrađena u privatnim zgradama.

Sve u svemu, na zapadu, nažalost, ništa nova.


Nastavite čitati

Pula
 

Možemo traži da Plan razvoja kulture Grada Pule ide u dva čitanja

"Za grad izniman značaj Plana razvoja kulture potvrđen je i velikim interesom javnosti čemu u prilog govore i brojne primjedbi i komentari prikupljeni na javnom savjetovanju provedenom od 12. srpnja do 26. kolovoza 2023. godine. Osim toga, zbog interesa javnosti produljeno je i trajanje javnog savjetovanja za 15 dana. Nadležno tijelo usvojilo je 20 od 96 prispjelih primjedbi te se stoga originalni dokument u velikoj mjeri mijenja. Uz i dalje nedovoljnu kvalitetu plana, to predstavlja dodatni argument za dva čitanja"

Pula
 

Vijećnici komentirali raspašoj u Gradu Puli: "Ovakva politička nestabilnost se ne pamti u povijesti grada"

Počelo je s Lenom Radunić lani u srpnju, a kulminiralo jučer s Anjom Ademi. Otkad je nezavisni Filip Zoričić došao na čelo Grada Pule sveukupno je smijenjeno (rotiralo se, dalo ostavke) devet pročelnika/ca. Nakon informacije o ostavci desne ruke gradonačelnika, Istra24 je razgovarala s pulskim vijećnicima i vijećnicama, među kojima je i vijećnik Nezavisne liste Filipa Zoričića

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.