Komunal

NA ZAPADU ISTRE

PORAŽAVAJUĆI PODACI: Grad Rovinj nema nijedno, a Grad Poreč tek dva atomska skloništa za koja ne zna u kakvom su stanju

Čini se kako je u ovim gradovima zapadne Istre situacija slična onoj u, nešto zapadnijem, Gradu Umagu, čiji nam je gradonačelnik, Vili Bassanese, jučer jasno rekao da Istra nema adekvatnih atomskih skloništa te tu tvrdnju potkrijepio navodeći uporabne uvjete koji nisu zadovoljeni, probleme s imovinsko-pravnim odnosima na lokacijama skloništa te sustavnu nebrigu o njima koja je "na snazi" već više desetljeća


 
2 min
Martina Pereša
Ilustracija: Šima Kastelc

Čini se kako je u ovim gradovima zapadne Istre situacija slična onoj u, nešto zapadnijem, Gradu Umagu, čiji nam je gradonačelnik, Vili Bassanese, jučer jasno rekao da Istra nema adekvatnih atomskih skloništa te tu tvrdnju potkrijepio navodeći uporabne uvjete koji nisu zadovoljeni, probleme s imovinsko-pravnim odnosima na lokacijama skloništa te sustavnu nebrigu o njima koja je "na snazi" već više desetljeća

„Zakon o sustavu civilne zaštite ne predviđa gradnju skloništa te su njime prestale važiti sve dosadašnje odredbe koje su se odnosile na izgradnju i održavanje skloništa. Sukladno tome, prestali su vrijediti i tehnički standardi i normativi za njihovo održavanje“, stoji u odgovorima pristiglima i iz Grada Poreča i iz Grada Rovinja na naš upit kakva je situacija u tim gradovima kad je o aktualnoj temi atomskih skloništa riječ.

Država nije održavala skloništa u svom vlasništvu

U odgovoru Grada Rovinja stoji i kako, sukladno gore navedenom, prema njihovim saznanjima, sklonište u državnom vlasništvu nije u međuvremenu održavano te, prema tome, nije ni adekvatno za prihvat građana.

Čini se, dakle, kako je u ovim gradovima zapadne Istre situacija slična onoj u, nešto zapadnijem, Gradu Umagu, čiji nam je gradonačelnik, Vili Bassanese, jučer jasno rekao da Istra uopće nema adekvatnih atomskih skloništa te tu tvrdnju potkrijepio navodeći uporabne uvjete koji nisu zadovoljeni, probleme s imovinsko-pravnim odnosima na lokacijama skloništa te sustavnu nebrigu o njima koja je "na snazi" već više desetljeća.

Grad nema saznanja o tome u kakvom su stanju atomska skloništa

Na području Grada Poreča postoji, kažu, pet skloništa za ukupno 950 ljudi. Ona se nalaze u Osnovnoj školi Poreč, u Prvomajskoj ulici, u Vatrogasnom domu, u naselju Červar Porat i u Gimnastičkoj ulici do zgrade policije. Neka od njih su u državnom, a neka u privatnom vlasništvu. Samo su dva atomska, no ona su u vlasništvu države, pa Grad zapravo i nema saznanja o tome u kakvom su stanju.

Postoji, kažu, i veći broj manjih skloništa u zgradama i kućama u privatnom vlasništvu.

Grad Rovinj ne raspolaže, pak, uopće atomskim skloništima u svom vlasništvu. Na području grada je 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća izgrađeno jedno takvo sklonište koje je u vlasništvu države te druga dva skloništa koja su kasnije prešla u privatno vlasništvo s obzirom na to da su bila sagrađena u privatnim zgradama.

Sve u svemu, na zapadu, nažalost, ništa nova.


Nastavite čitati

Pula
 

REUSE FESTIVAL Festival ponovne uporabe 19. i 20. srpnja u Art parku Rojca

U petak će se održati Bic-pop, radionica popravljanja bicikala, s volonterima iz Radione Re-Geppetto. Zainteresirani se mogu najaviti, dovesti svoj bicikl i popraviti ga. Istog dana, također u 17 sati, započinje dječja radionica farbanja platnenih vrećica. Kristina Nefat vodit će radionicu izrade senzorne slikovnice od upotrijebljenog tekstila, a program završava Sound Re-Gardenom, zanimljivom instalacijom za koju je Marko iz Radione Re-Geppetto koristio biljke i električne provodnike za proizvodnju zvuka i glazbe

Pula
 

Izgradnja gradskih stanova na Gregovici napreduje prema planu

Predviđena je gradnja samostojeće stambene zgrade katnosti P+2 (prizemlje i dva kata) sa šest stambenih jedinica veličine od 29 do 89 četvornih metara, ukupne građevinske bruto površine 537,30 četvorna metra i ukupne neto korisne površine 440,35 četvorna metra.Planirani datum završetka radova je 14. ožujka 2025. godine

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.