Komunal

u naselju finida

Poreč dobio svoj drugi urbani pčelinjak

Med iz urbanih pčelinjaka namijenjen je za potrebite korisnike iz proračuna Grada Poreča, porečkim vrtićima i Domu za starije i nemoćne osobe Poreč


 
2 min

Med iz urbanih pčelinjaka namijenjen je za potrebite korisnike iz proračuna Grada Poreča, porečkim vrtićima i Domu za starije i nemoćne osobe Poreč

U porečkom naselju Finida, na zelenoj površini okruženoj zelenilom i stablima, na Svjetski dan pčela otvoren je drugi urbani pčelinjak – inicijativa koju je, na prijedlog Udruge pčelara „Nektar“, podržao Grad Poreč.

Kako je na današnjem otvorenju naglasio predsjednik udruge Ivan Kovač, bez pčela nema života, a osnovna ideja ovog urbanog pčelinjaka razvila se kako bi pčelama pomogli u njihovom razvitku te se udomio dio uklonjenih rojeva iz gradske sredine i turističkih objekata, čime se rješava komunalni problem, a napravila korist za cjelokupnu zajednicu te kod građana osvijestila važnost pčela i njihove uloge u funkcioniranju prirode. Med iz urbanih pčelinjaka namijenjen je za potrebite korisnike iz proračuna Grada Poreča, porečkim vrtićima i Domu za starije i nemoćne osobe Poreč. 

Pčele su doista iznimne životinje – bolji su tragači od pasa, njihov je mozak manji od zrna sezama, a razlikuju čak 130 različitih mirisa! Kolika je važnost ovih malih kukaca najbolje znaju oni koji su s njima svaki dan – pčelari, kojih u porečkoj udruzi ima ukupno šezdesetak, što je oko 20% svih pčelara Istre. Njihov se broj posljednjih godina povećao za 30% te ukupno imaju oko 2000 košnica. 

Brojne aktivnosti odrađuju se sa Srednjom školom Mate Balote iz Poreča, a međutim najaktivnijima moramo istaknuti predškolarce kao i prvašiće osnovnih škola iz Poreča, rekao je Ivan Kovač, te se zahvalio većini pčelara koji su upravo završili Veleučiliste Apis iz Velike Gorice. Pet polaznika škole uskoro će dobiti uvjerenja o završenoj školi te zvanju Pčelara, koji su dio prakse u odradili upravo u porečkom urbanom pčelinjaku. 

 - Zahvaljujem našim pčelarima na predanom poslu u očuvanju bio raznolikosti i zdravlja cijele zajednice, posebno na tome da aktivno rade na edukaciji cijele zajednice o važnosti pčela. Med porečkih urbanih pčelinjaka postao je i službeni poklon Poreča te je već sada obišao cijelu Europu., rekao je na otvorenju gradonačelnik Peršurić, pohvalivši prisutne učenike porečkih osnovnih škola Poreč i Finida, kao i SŠ Mate Balote, koji aktivno sudjeluju u projektu urbanih pčelinjaka.


Nastavite čitati

Istra
 

Kuda će Valter Flego, kuda pulska Zračna luka, što će novog o SRC-u Valkane reći gradonačelnik Zoričić?

Sutra pišemo gdje Valter Flego namjerava raditi nakon okončanja karijere europskog parlamentarca, o tome zašto pulska Zračna luka ne uspijeva izaći iz ponora te o detaljima proširenja osnovne škole Šijana, gdje će dodatna zgrada osigurati radni prostor za 168 učenika * U 11 sati  pulski gradonačelnik Filip Zoričić održat će konferenciju za novinare, na kojoj će pričati o zahtjevima za povratom sportsko-rekreacijskog centra Valkane, zahtjevima djelatnika gradskih vrtića za većim plaćama, predstojećem prvom Pula Prideu za pet dana... Pratit ćemo presicu uživo

Istra
 

U nedjelju počinje RokPoluotok - plivanje oko istarskog poluotoka

Generalna proba za novu avanturu održana je u Plomin Luci gdje je šezdesetak vrijednih Plominjana, Istrijana i RokOtočana očistilo more, obalu i priobalje, sakupivši pun kontejner otpada. U par sati akcije iz prirode je maknuto više od deset automobilskih guma, par odbačenih paleta, hrpa lom stiropora, ribarskog pribora, najlona, kao i odjeće, obuće i limenki, boca, papira i vrećica svih vrsta 

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.