Komunal

proračun iznosi 92 milijuna kuna

Prezentirana brošura za mještane „Proračun u malom Općine Medulin 2022.“

Ovih se dana dovršava izgradnja pješačke staze do autokampa Kažela koji će spojiti zonu smještaja sa zonom zabave i za kojeg je u proračunu planirano preko 3 milijuna kuna, a dovršava se i obnova asfaltnog pokrova županijske ceste na ulazu u Medulin


 
2 min
Istra24

Ovih se dana dovršava izgradnja pješačke staze do autokampa Kažela koji će spojiti zonu smještaja sa zonom zabave i za kojeg je u proračunu planirano preko 3 milijuna kuna, a dovršava se i obnova asfaltnog pokrova županijske ceste na ulazu u Medulin

Načelnik Općine Medulin Ivan Kirac te pročelnica za proračun i financije Silvija Perica jučer su u vijećnici Općine Medulin predstavili brošuru o općinskom proračunu.

Načelnik Kirac istaknuo je kako je cilj brošure informirati mještane o načinu i iznosima osnovnih prihoda te o glavnim rashodima koji se planiraju u ovoj godini. Naglasio je kako je brošura tiskana u 1.500 primjerka te će se dijeliti zajedno s uplatnicama za komunalnu naknadu, a zainteresirani mještani će je moći preuzeti i na porti Općine Medulin kao i u digitalnom obliku na web stranicama Općine Medulin.

Pročelnica Silvija Perica objasnila je kako je proračun temeljni financijski planski dokument pomoću kojega je vidljivo što sve Općina planira u toj godini odraditi. 

Specifičnost u izradi proračuna ove godine zasigurno je bila činjenica da je zaprimljeno 150 prijedloga mještana za uvrštenje u proračun, a u sam proračun uvršteno je preko 100 prijedloga. Prethodne godine započet je proces zaprimanja prijedloga mještana, no broj zaprimljenih prijedloga u prošlog godini bio je vrlo simboličan, dok je već ove godine vidljiv izniman porast u zaprimljenim prijedlozima.

Plan proračuna za ovu godinu iznosi 92 milijuna kuna, a obuhvaća 90 milijuna kuna iz Općine Medulin te 1,6 mil. kuna za proračunskog korisnika Dječji vrtić Medulin. Proračun je nakon 2019. godine i korona krize bio u znatnom padu, međutim već se vidi uzlazni trend. Općina Medulin ubire najviše prihoda od poreza (porez na dohodak, porez na kuće za odmor, porez na potrošnju, zakup javnih površina i sl), a nakon toga od administrativnih pristojbi (komunalni doprinosi, vodni doprinos, , boravišna pristojba, komunalna naknada..).

U idućoj godini Općina Medulin planira se zadužiti za 3.700.000 kuna za projekt obnove
javne rasvjete i zamjene postojeće s LED rasvjetom.

Načelnik je istaknuo kako će se gotovo 40 milijuna kuna uložiti u izgradnju i održavanje komunalne infrastrukture, modernizirat će se javna rasvjeta i postavit će se fotonaponske elektrane na zgradama u vlasništvu Općine što će doprinijeti zaštiti okoliša, smanjenju stakleničkih plinova, svjetlosnog onečišćenja, a donijeti će i dugoročne uštede na energentima i električnoj energiji.

Dvije značajne investicije se ovih dana upravo dovršavaju, a to je izgradnja pješačke staze do autokampa Kažela koji će spojiti zonu smještaja sa zonom zabave i za kojeg je u
proračunu planirano preko 3 milijuna kuna. Projekt se provodi uz podršku i financijsku
pomoć Arena Hospitality Group, a dovršava se i obnova asfaltnog pokrova županijske ceste
na ulazu u Medulin, što je financirano zajedno sa Županijskom upravom za ceste.


Nastavite čitati

Istra
 

U Puli venu makovi, u Vodnjanu jedna politička stranka

U nastavku serijala o Istarskom veleučilištu sutra objavljujemo tko je novi član Upravnog vijeća kojeg je, kao svoga člana, imenovala Istarska županija * Ministarstvo i županija donijelo odluke o legalitetu digitalnog panoa na ulazu u Vodnjan * Analiziramo vodnjansku političku scenu pred predstojeće izbore za Mjesne odbore

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.