Komunal

proračun iznosi 92 milijuna kuna

Prezentirana brošura za mještane „Proračun u malom Općine Medulin 2022.“

Ovih se dana dovršava izgradnja pješačke staze do autokampa Kažela koji će spojiti zonu smještaja sa zonom zabave i za kojeg je u proračunu planirano preko 3 milijuna kuna, a dovršava se i obnova asfaltnog pokrova županijske ceste na ulazu u Medulin


 
2 min
Istra24

Ovih se dana dovršava izgradnja pješačke staze do autokampa Kažela koji će spojiti zonu smještaja sa zonom zabave i za kojeg je u proračunu planirano preko 3 milijuna kuna, a dovršava se i obnova asfaltnog pokrova županijske ceste na ulazu u Medulin

Načelnik Općine Medulin Ivan Kirac te pročelnica za proračun i financije Silvija Perica jučer su u vijećnici Općine Medulin predstavili brošuru o općinskom proračunu.

Načelnik Kirac istaknuo je kako je cilj brošure informirati mještane o načinu i iznosima osnovnih prihoda te o glavnim rashodima koji se planiraju u ovoj godini. Naglasio je kako je brošura tiskana u 1.500 primjerka te će se dijeliti zajedno s uplatnicama za komunalnu naknadu, a zainteresirani mještani će je moći preuzeti i na porti Općine Medulin kao i u digitalnom obliku na web stranicama Općine Medulin.

Pročelnica Silvija Perica objasnila je kako je proračun temeljni financijski planski dokument pomoću kojega je vidljivo što sve Općina planira u toj godini odraditi. 

Specifičnost u izradi proračuna ove godine zasigurno je bila činjenica da je zaprimljeno 150 prijedloga mještana za uvrštenje u proračun, a u sam proračun uvršteno je preko 100 prijedloga. Prethodne godine započet je proces zaprimanja prijedloga mještana, no broj zaprimljenih prijedloga u prošlog godini bio je vrlo simboličan, dok je već ove godine vidljiv izniman porast u zaprimljenim prijedlozima.

Plan proračuna za ovu godinu iznosi 92 milijuna kuna, a obuhvaća 90 milijuna kuna iz Općine Medulin te 1,6 mil. kuna za proračunskog korisnika Dječji vrtić Medulin. Proračun je nakon 2019. godine i korona krize bio u znatnom padu, međutim već se vidi uzlazni trend. Općina Medulin ubire najviše prihoda od poreza (porez na dohodak, porez na kuće za odmor, porez na potrošnju, zakup javnih površina i sl), a nakon toga od administrativnih pristojbi (komunalni doprinosi, vodni doprinos, , boravišna pristojba, komunalna naknada..).

U idućoj godini Općina Medulin planira se zadužiti za 3.700.000 kuna za projekt obnove
javne rasvjete i zamjene postojeće s LED rasvjetom.

Načelnik je istaknuo kako će se gotovo 40 milijuna kuna uložiti u izgradnju i održavanje komunalne infrastrukture, modernizirat će se javna rasvjeta i postavit će se fotonaponske elektrane na zgradama u vlasništvu Općine što će doprinijeti zaštiti okoliša, smanjenju stakleničkih plinova, svjetlosnog onečišćenja, a donijeti će i dugoročne uštede na energentima i električnoj energiji.

Dvije značajne investicije se ovih dana upravo dovršavaju, a to je izgradnja pješačke staze do autokampa Kažela koji će spojiti zonu smještaja sa zonom zabave i za kojeg je u
proračunu planirano preko 3 milijuna kuna. Projekt se provodi uz podršku i financijsku
pomoć Arena Hospitality Group, a dovršava se i obnova asfaltnog pokrova županijske ceste
na ulazu u Medulin, što je financirano zajedno sa Županijskom upravom za ceste.


Nastavite čitati

Istra
 

REZULTATI POPISA Talijana ima 30 posto manje; ako je matematika društveno relevantna, hoće li se jednakim postotkom smanjiti manjinska prava?

Društveni problemi su daleko dublji, plitkost politike njima se ne bavi. Brojke su daleko bitnije, recimo, Plenkoviću i njegovoj vladi koja egzistira zahvaljujući manjinama, odnosno glasu manjinskih zastupnika kojima su brojke jednako značajne. S obzirom na dugovječnost zastupničkog staža Furio Radin je u nekoliko navrata postao bitan faktor hrvatske politike. Smiješno, ali istinito: većina preživljava na grbači manjina, to je vlada Hrvata, Talijana, Srba, Roma, Bošnjaka itd. itd…

Istra
 

VRATILI SE BJELOGLAVI SUPOVI Na Učki tri gnijezda nakon više od sto godina. Tri ptića uskoro će poletjeti

Sada se supovima koji slijeću na padine Učke ostavlja oko 500 kilograma hrane na tjedan, a od 2017. su na hranilište, svojevrsni "restoran" za supove, dopremljene oko 34 tone hrane * Mladi supovi krenut će na petogodišnje putovanje, tijekom kojega nadlijeću Balkan, Sjevernu Afriku, Španjolsku i druge krajeve te se nakon pet godina vraćaju kući, na mjesto na kojemu su se izlegli

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.