Komunal

POVEĆANJE POREZA UGROŽAVA POSLOVANJE

Pulski ugostitelji u šoku - terase prazne, a cijena zakupa odletjela u nebo!

Stvarno ne znam što dobivamo za te novce. Ništa nam ne ide u prilog: parkinga nema, po ljeti i poskupljuje, prilazi su loši, a, osim tri udarna mjeseca, gostiju nema. Pogledajte grad, nigdje nikog! Ako je poanta da nam se i ovim nametima zabije zadnji čavao i da nas se otjera, u redu, ali ne na ovaj način, kaže nam Nemanja Vicković, vlasnik restorana "Salon 1875", dok Robert Tkalec, vlasnik Caffe bara "Sirena", ističe kako će morati razmisliti koliko će terase ubuduće zakupiti jer će mu sadašnjih 80 kvadrata mjesečno biti skuplje 500 eura."Nama se nameti povećavaju svake godine, pa smo na žalost već navikli na to, a navikli su i naši gosti koji na kraju ispaštaju, je smo primorani povećavati cijene. Čekamo i mi novi izračun pa ćemo odlučiti što dalje", rekao je i Ron Biteri, vlasnik Old City bara na Danteovom trgu


 
7 min
Sandra Zrinić Terlević ⒸFOTO: Manuel Angelini

Stvarno ne znam što dobivamo za te novce. Ništa nam ne ide u prilog: parkinga nema, po ljeti i poskupljuje, prilazi su loši, a, osim tri udarna mjeseca, gostiju nema. Pogledajte grad, nigdje nikog! Ako je poanta da nam se i ovim nametima zabije zadnji čavao i da nas se otjera, u redu, ali ne na ovaj način, kaže nam Nemanja Vicković, vlasnik restorana "Salon 1875", dok Robert Tkalec, vlasnik Caffe bara "Sirena", ističe kako će morati razmisliti koliko će terase ubuduće zakupiti jer će mu sadašnjih 80 kvadrata mjesečno biti skuplje 500 eura."Nama se nameti povećavaju svake godine, pa smo na žalost već navikli na to, a navikli su i naši gosti koji na kraju ispaštaju, je smo primorani povećavati cijene. Čekamo i mi novi izračun pa ćemo odlučiti što dalje", rekao je i Ron Biteri, vlasnik Old City bara na Danteovom trgu

Grad Pula nedavno je donio odluku kojom se povećava porez na javne površine. Iako je raspon povećanja od 40 do 400 posto, na udaru će najviše biti ugostitelji koji svoje terase uglavnom plaćaju tijekom cijele godine, a gužvu na njima imaju svega par mjeseci. Ovisno o zoni u kojoj se nalaze, njihove će ih terase odsad koštati više za 40 do čak 80 posto.

Već tijekom e-savjetovanja pouzdali su se u svoje cehovske organizacije koje su, očekivano, i uložile prigovore. Međutim, Grad ih je sve redom odbio pravdajući to činjenicom da im zakon omogućava takvo povećanje, koje je potom usvojeno i na Gradskom vijeću većinom glasova. Zanimljivo je da su upravo vijećnici iz redova oporbe uputili gradonačelniku kritiku smatrajući da nema koristi od e-savjetovanja kada pristigle primjedbe Grad odbacuje bez ikakvog obrazloženja.

Zlatko Deskar, predsjednik Ceha za ugostiteljstvo i turizam Udruženja obrtnika Pula, potvrdio nam je da je Ceh ugostitelja bio jedan od onih koji su se oštro usprotivili podizanju poreza na korištenje javnih površina općenito, uključujući ugostiteljske terase, te da su u javno savjetovanje uputili niz primjedbi i prijedloga.

- Udruženje obrtnika Pula u ime svojih članova usprotivilo se podizanju poreza na korištenje javnih površina za oko 50 do 60 posto, jer za to ne nalazimo opravdanih razloga. Odnosi se to na kioske, ugostiteljske terase, privremene objekte, reklamne naprave i slično. Zašto kažemo da nema opravdanih razloga? Ulazni troškovi Grada za davanje javnih površina na korištenje su minimalni te se ne može govoriti o opravdanosti zbog nekakvog povećanja troškova. Usporedba s istim porezima drugih jedinica lokalne samouprave nije nikakav argument za povećanje poreza, jer na taj način gradovi i općine jedni drugima daju ničim argumentiranu podršku za povećanje poreza i na taj način potiču inflaciju. Kada su pojedini poduzetnici podizali cijene za 20-ak posto, bili su javno prozivani da koriste prelazak na euro za neopravdano podizanje cijena, iako su im ulazni troškovi materijala i opreme zaista bili povećani. Grad kod davanja javnih površina na korištenje nema takvih razloga, a planira povećati porez za 50 do 60 posto. U trenutku kada stojimo na rubu prijeteće gospodarske krize, smatramo da treba vrlo oprezno i realno odrediti javna davanja, kako ne bi dodatno generirali inflaciju i otežali poslovanje gospodarskih subjekata, kaže nam Deskar.

Pojasnio nam je također da je za ugostitelje koji terase koriste cijelu godinu potrebna veća financijska stimulacija.

- Naime, i gospodarstvenici i institucije, uključujući i Grad Pulu, koja poduzima akcije za oživljavanje grada u zimskim mjesecima, često su u problemu jer je većina ugostiteljskih objekata zatvorena od 1. listopada do 1. travnja. Radi se o zaista značajnoj problematici, pogotovo ako uzmemo u obzir da je svima cilj produžetak sezone, odnosno smanjenje sezonalnosti. Ne možemo očekivati da će gosti dolaziti u Istru izvan ljetne sezone ako su svi objekti zatvoreni. Stoga, predlažemo da se snažnije potiče poduzetnike koji rade cijelu godinu, na način da im se u vansezonskim mjesecima maksimalno smanje davanja po pitanju lokalnih poreza i poreza na korištenje terasa i javnih površina općenito. Za početak, jedno od stimulativnih rješenja bilo bi smanjenje poreza na korištenje vanjskih površina za barem 80 posto u odnosu na ljetne mjesece, ako ne čak i potpuno oslobođenje od tog plaćanja. S vremenom bi na ovaj način zasigurno bilo više otvorenih objekata koji bi se odlučili na cjelogodišnji rad, a Grad bi tada živnuo i ne bi imao nikakvih gubitaka, s obzirom da bi dobivao prihode od ugostiteljskih radnika zaposlenih tijekom cijele godine, kao i od ostalih javnih davanja, kaže Deskar.

Tek za kraj rezimira da će ovako veliko povećanje troškova za ugostiteljsku terasu, postavljanje naprava i reklama, uz povećanje poreza na dohodak, komunalne naknade i ostalih davanja utjecati naravno na cijenu ugostiteljskih usluga.

- Najavljena su i druga poskupljenja: režijski troškovi, smeće, doprinosi…., tako da će svatko za sebe morati napraviti kalkulaciju i vidjeti kolike su mu rezerve iz kojih bi mogao podmiriti dio tih poskupljenja, a koliko će morati povisiti cijenu. Ali nije samo ugostiteljstvo pogođeno podizanjem ovih poreza i komunalne naknade, iako je to njima značajan izdatak. Tu su i trgovci, ali i cijeli niz djelatnosti čije poslovanje ovisi o korištenju javnih površina za postavljanje naprava, klupa, kioska, reklama i sličnog, a komunalna naknada je veliki izdatak za sve one koji imaju poslovni prostor, tako da će ovako veliko podizanje javnih davanja negativno utjecati na gotovo svačije poslovanje, zaključio je Deskar.

Nešto više gostiju imaju tek terase koje su na sunčanoj strani

Što i kako dalje doista se pitaju i pulski ugostitelji. Pogotovo oni u samom srcu grada, na Forumu, na koje će se odnositi najveće povećanja. Na pitanje kako dalje, nemoćno sliježu ramenima. Za sada svi čekaju novi izračun. Vijećnik Marin Lerotić na sjednici Vijeća spomenuo je podatak da će upravo na Forumu netko umjesto 15 tisuća eura godišnje za terasu, od iduće godine plaćati 24 tisuće eura.

- Je, taj sam, rekao nam je Nemanja Vicković, vlasnik restorana "Salon 1875" koji je otvoren ljetos u prostoru zelene zgrade bivšeg vojnog odsjeka na adresi Forum 13. Kako nam je pojasnio, još uvijek čeka izračun, ali ugrubo, to je očekivano poskupljenje.

- Ne znam više otkud namaknuti novac. Sve poskupljuje, a gostiju nema. Stvarno ne znam što dobivamo za te novce. Ništa nam ne ide u prilog: parkinga nema, po ljeti i poskupljuje, prilazi su loši, a, osim tri udarna mjeseca, gostiju nema. Pogledajte grad, nigdje nikog! Ako je poanta da nam se i ovim nametima zabije zadnji čavao i da nas se otjera, u redu, ali ne na ovaj način. Mi se stvarno trudimo Puli dati nešto više, malo živosti i događanja. Sada primjerice, mimo gradske organizacije Adventa, uređujemo naše adventske kućice i dat ćemo naš mali adventski doprinos na Forumu. Dakle, pokušavamo raditi, ne tražimo ništa, dajemo sve od sebe, ali uglavnom smo prazni i u gubitku, kaže nam Vicković.

Terase su spremne i za Advent, ali gostiju nema

Iako posluje od sredine srpnja pa neku referentnu polazišnu točku za uspoređivanje nema, kaže da su i drugi ugostitelji ustvrdili da je već ova sezona bila za 30 do 40 posto lošija nego druge, a boji se i pomisliti što ih tek čeka.

- Nemam rješenja za sadašnju situaciju. Najam mi je velik, cijena terase još mi je jedna velika stavka i u konačnici cijeli ovaj posao postat će mi neisplativ. Nema smisla da gradim posao i planiram nešto za budućnost kad već sada ne mogu izdržati tolike namete, rezimirao je Vicković.

Robert Tkalec, vlasnik Caffe bara "Sirena", još je jedan ugostitelj s Foruma koji se našao na mukama. Niti on rješenja za sada nema. 

- Kada vidim izračun razmislit ću koliko terase ubuduće zakupiti. Pogledajte koliko mi gostiju sada sjedi na terasi? Nitko! Parkinga nema, grad je pust jer nitko ne dolazi u centar. A ja plaćam kvadrat terase 14 eura, a po novom 20 eura cijelu godinu. Za ukupno 80 kvadrata koliko imam i na koje stavim 20 do 25 stolova, dosad sam plaćao 1.120 eura, a odsad će biti oko 1.600 eura, dakle mjesečno ću plaćati više za oko 500 eura. A ponavljam, ljudi nema i to je tako u prosincu, siječnju, veljači, ožujku... Žalosno, zaključio je Tkalec.

Nešto dalje od Foruma, na Danteovom trgu, objekt Old City bar ima Ron Biteri, još jedan ugostitelj koji će morati razmisliti kako dalje. 

- Čekamo da vidimo koliko će biti to poskupljenje. Mi imamo cjelogodišnju terasu od jedno 140 kvadrata i ljeti uzmemo još 20-30 kvadrata, a sada moram razmisliti koliko ću uzeti, a da mi bude isplativo. Ne mogu to sada reći jer nemam novi iznos najma javne površine. Pouzdam se u naše cehovske udruge da nam pomognu riješiti ovaj problem, ali i ne samo ovaj. Nama se nameti povećavaju svake godine, pa smo na žalost već navikli na to, a navikli su i naši gosti koji na kraju ispaštaju, je smo primorani povećavati cijene. Nekako je to krenulo u koroni pa smo se dosad svi nekako pomirili s tim, zaključio je Biteri.


Nastavite čitati

Pula
 

MILENA ZLATESKA, PJESNIKINJA I AMBASADORICA MAKEDONSKOG JEZIKA: Uručena joj je zahvalnica Grada Pule za dugogodišnji doprinos očuvanju kulture makedonske zajednice

Do sada je izdala deset pjesama u zbirci pjesama „Izbor pjesama makedonskih autora iz Hrvatske“ 2012., te pet svojih samostalnih zbirki „Ognjište“ 2014., „Oda ljubavi“ 2017., „Čuvari duše“ 2019., „Na obali“ 2020. , a najnovija „Dom srca“ 2022. zapravo je samo nastavak ostale zbirke. Dobitnica je mnogobrojnih nagrada, diploma i zahvalnica

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.