Komunal

projekt vrijedan dva milijuna kuna

Rovinjski Ekomuzej «Kuća o batani» nakon završetka rekonstrukcije otvara svoje vrata krajem travnja

Do otvaranja preostaje još ugradnja stalnog postava, a u tom se smislu očekuju i noviteti, najavila je ravnateljica ustanove Nives Giuricin, poput prikaza u tehnologiji virtualne stvarnosti koja će približiti posjetiteljima rovinjsku tradiciju i prirodno nasljeđe


 
2 min
Borka Petrović

Do otvaranja preostaje još ugradnja stalnog postava, a u tom se smislu očekuju i noviteti, najavila je ravnateljica ustanove Nives Giuricin, poput prikaza u tehnologiji virtualne stvarnosti koja će približiti posjetiteljima rovinjsku tradiciju i prirodno nasljeđe

Rovinjski Ekomuzej "Kuća o batani" će, nakon dovršetka radova na rekonstrukciji ustanove, svoja vrata ponovo otvoriti krajem travnja. Okončani su, kako doznajemo, građevinski radovi na obnovi zgrade, započeti u studenom 2019., te postavljanje novih elektro-instalacija, instalacija za multimediju, izolacije, knaufa i vodovodne instalacije.

Radove, koji su pri kraju, obišao je i gradonačelnik Marko Paliaga u pratnji pročelnice Upravnog odjela za društvene djelatnosti Edite Sošić Blažević. 

Novi postav na moderan način

Do otvaranja preostaje još ugradnja stalnog postava, a u tom se smislu očekuju i noviteti, najavila je ravnateljica ustanove Nives Giuricin, poput prikaza u tehnologiji virtualne stvarnosti koja će približiti posjetiteljima rovinjsku tradiciju i prirodno nasljeđe. Novi postav će priču o batani i Rovinju ispričati na moderan i inspirativan način, pomičući vlastite granice i otvarajući nove horizonte.

Predmeti iz starog postava obnovljeni su u suradnji s Muzejem Grada Rovinja, a osim njih jedan će dio izložbe biti posvećen i brojnim priznanjima.

Projekt Ekomuzeja „Batana“ je, naime, upisan u UNESCO-ov Registar najboljih praksi očuvanja nematerijalne kulturne baštine svijeta još od 2016. godine, a predstavlja jedinstveni pristup očuvanju ukupne materijalne i nematerijalne baštine Rovinja na temelju inicijative lokalnih stanovnika i projekata razvoja koje su tijekom niza godina razvijali vrsni stručnjaci. Batana je u Registar kulturnih dobara RH upisana 2008. godine.

Obnova vrijedna dva milijuna kuna

Sam je projekt obnove zgrade Ekomuzeja vrijedan oko 2 milijuna kuna, a od navedenog iznosa kroz projekt «Culturecovery interreg centraleurope» financiran je dio opreme i dio multimedijalnih rješenja, dok se kroz projekt «Arca Adriatica interreg Italy–Croatia» financira grafički dizajn i dio multimedije. 

Obnova je djelomično sufinancirana i sredstvima Ministarstva kulture i kreditom kojim će se pokriti, između ostalog, i troškovi uređenja Interpretacijskog centra i novog spacia u ulici Arno Longo koji je u fazi ishodovanja građevinske dozvole.


FOTO: Facebook Ekomuzeja "Kuća o Batani"

Nastavite čitati

Istra
 

Istarski ribari i dalje na kruhu sa sedam kora

Prošlo je gotovo godinu dana od otvaranja nove županijske ustanove pod nazivom Centar za razvoj ribarstva i akvakulture koja bi trebala biti logistička potpora ribarima te "komunikacijski kanal" između institucija i ribara. No, zapelo je * Imamo priču stanara iz Mohorovičićeve ulice u Puli koji se "guše" u parkiranim automobilima * Objavljujemo detalje revidiranog pulskog Programa građenja komunalne infrastrukture 

Istra
 

ISPRIKA NASTAVNIKU SKERTU I ČITATELJIMA Maturanti su mu oblijepili auto želeći ga simpatično iznenaditi

Nastavnik i razrednik kuhara maturanata Matej Skert: "Ispalo je simpatično. Dva moja učenika rekla su da idu po svoj završni rad iz kuharstva do printaone. To je bila krinka meni za iznenađenje. Nakon 15-ak minuta izašao sam van, pogledam, auto sav oblijepljen. Nasmijali smo se, našalili i fotografirali. Oblijepljen automobil bio je dva-tri sata atrakcija za  sve prolaznike"

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.