Komunal

projekt vrijedan dva milijuna kuna

Rovinjski Ekomuzej «Kuća o batani» nakon završetka rekonstrukcije otvara svoje vrata krajem travnja

Do otvaranja preostaje još ugradnja stalnog postava, a u tom se smislu očekuju i noviteti, najavila je ravnateljica ustanove Nives Giuricin, poput prikaza u tehnologiji virtualne stvarnosti koja će približiti posjetiteljima rovinjsku tradiciju i prirodno nasljeđe


 
2 min
Borka Petrović

Do otvaranja preostaje još ugradnja stalnog postava, a u tom se smislu očekuju i noviteti, najavila je ravnateljica ustanove Nives Giuricin, poput prikaza u tehnologiji virtualne stvarnosti koja će približiti posjetiteljima rovinjsku tradiciju i prirodno nasljeđe

Rovinjski Ekomuzej "Kuća o batani" će, nakon dovršetka radova na rekonstrukciji ustanove, svoja vrata ponovo otvoriti krajem travnja. Okončani su, kako doznajemo, građevinski radovi na obnovi zgrade, započeti u studenom 2019., te postavljanje novih elektro-instalacija, instalacija za multimediju, izolacije, knaufa i vodovodne instalacije.

Radove, koji su pri kraju, obišao je i gradonačelnik Marko Paliaga u pratnji pročelnice Upravnog odjela za društvene djelatnosti Edite Sošić Blažević. 

Novi postav na moderan način

Do otvaranja preostaje još ugradnja stalnog postava, a u tom se smislu očekuju i noviteti, najavila je ravnateljica ustanove Nives Giuricin, poput prikaza u tehnologiji virtualne stvarnosti koja će približiti posjetiteljima rovinjsku tradiciju i prirodno nasljeđe. Novi postav će priču o batani i Rovinju ispričati na moderan i inspirativan način, pomičući vlastite granice i otvarajući nove horizonte.

Predmeti iz starog postava obnovljeni su u suradnji s Muzejem Grada Rovinja, a osim njih jedan će dio izložbe biti posvećen i brojnim priznanjima.

Projekt Ekomuzeja „Batana“ je, naime, upisan u UNESCO-ov Registar najboljih praksi očuvanja nematerijalne kulturne baštine svijeta još od 2016. godine, a predstavlja jedinstveni pristup očuvanju ukupne materijalne i nematerijalne baštine Rovinja na temelju inicijative lokalnih stanovnika i projekata razvoja koje su tijekom niza godina razvijali vrsni stručnjaci. Batana je u Registar kulturnih dobara RH upisana 2008. godine.

Obnova vrijedna dva milijuna kuna

Sam je projekt obnove zgrade Ekomuzeja vrijedan oko 2 milijuna kuna, a od navedenog iznosa kroz projekt «Culturecovery interreg centraleurope» financiran je dio opreme i dio multimedijalnih rješenja, dok se kroz projekt «Arca Adriatica interreg Italy–Croatia» financira grafički dizajn i dio multimedije. 

Obnova je djelomično sufinancirana i sredstvima Ministarstva kulture i kreditom kojim će se pokriti, između ostalog, i troškovi uređenja Interpretacijskog centra i novog spacia u ulici Arno Longo koji je u fazi ishodovanja građevinske dozvole.


FOTO: Facebook Ekomuzeja "Kuća o Batani"

Nastavite čitati

Istra
 

GAVÈ FATO L'ALBERO DE NADAL? La tradision istriana la dixi che se doveva farlo ieri e che se lo smonta pena per la Candelora

L’usanza de decorar l’albero de Nadal, vietada ai catolici, i la ga introdoto i protestanti. Ma sicome sta tradision la xe bela, la ghe ga piaso anche ai catolici,  e ‘lora la cesa de Roma la ga deciso che anche i catolici i podeva far l’albero. Però bisognava farlo in una data diferente dei protestanti, che per regola i dovesi farlo la sera de la Vigilia: per questo xe stada scelta la data de l’8 dicembre, che xe el giorno dela Imacolata, perché proprio su l’Imacolata catolici e protestanti i la pensa in modo diferente, tanto che sti ultimi no i credi nela “santità uterina” de Maria e de su mama Ana

Istra
 

PRVI VODNJANSKI BUVLJAK Pravo mjesto za pravu ideju

Prezadovoljni smo i ponosni. Osim robe, cipela, igračaka, uključili smo i prodaju cvijeća, samoniklog bilja, prirodne ljekovite kozmetike, prigodan božićni asortiman i okrjepu, rekla nam je vidno zadovoljna organizatorica Marina Banković

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.