Komunal

NOVI PROJEKT KLASTERA

Turističke zajednice klastera Južne Istre predstavile projekt podvodnog mapiranja plaža za ronjenje na dah

 - Snorkeling je aktivnost namijenjena svim uzrastima posjetitelja, bez uvjeta posebne fizičke predispozicije, napomenula je Barbara Unković koja će realizirati projekt na devet lokacija klastera


 
2 min
Istra24
Ilustracija: Pixabay

 - Snorkeling je aktivnost namijenjena svim uzrastima posjetitelja, bez uvjeta posebne fizičke predispozicije, napomenula je Barbara Unković koja će realizirati projekt na devet lokacija klastera

Danas su turističke zajednice klastera Južne Istre; Pula, Vodnjan, Medulin, Fažana, Marčana i Ližnjan, u Puli predstavile projekt Podvodnog mapiranja plaža za snorkeling - ronjenje na dah, koji će se realizirati ove godine na više lokacija na području klastera uz potporu Turističke zajednice Istarske županije.

Foto: TZ Pula
U klasteru će se mapirati devet lokacija, a Natali Palko, ispred klastera, napomenula je da se na inicijativu Barbare Unković krenulo u projekt mapiranja podmorja i izrade karata za snorkeling u želji da se realizira novi turistički proizvod koji je za razliku od ronjenja dostupniji svima koji imaju samo masku s obzirom na to da se ne roni duboko, a može se i samo s površine proučavati podmorje.

Snorkeling je aktivnost namijenjena svim uzrastima posjetitelja, bez uvjeta posebne fizičke predispozicije napomenula je Barbara Unković vlasnica obrta Underwater afair koja će zajedno s Antonom Unkovićem, fotografom, realizirati projekt.

Ilustracija: Pixabay

Barbara roni već 30 godina i još kao studentica počela je izrađivati mape podmorja, a sada je pokrenula projekt koji je podržala i TZ Istre, na način da svakoj turističkoj zajednici u Istri jednu lokaciju sufinancira s 50%.

Navedeno podvodno mapiranje obuhvaća sondiranje terena i mapiranje podmorja, bilježenje geografskih obilježja, dubine, bio raznolikosti staništa i zamijećenih vrsti te provjeru svjetlosnih uvjeta i probnih snimki. Zatim fotografiranje krajobrazne raznolikosti podvodnog itinerara, živih organizama i prirodnih zajednica i produkcija komercijalno-turističke fotografije plažnog pojasa te, na koncu, mapiranje - crtanje podvodne mape u originalu, korištenjem kombiniranih tehnika crtanja.


Nastavite čitati

Istra
 

Povratak u antička vremena na valbandonskoj plaži

Za ljubitelje dobre hrane, manifestacija "Rimski Valbandon" nudi jedinstvenu gastro ponudu. Posjetitelji će imati priliku kušati meni star 2000 godina, sastavljen od mesa, ribe, priloga, lubenica i mulsuma – autentičnog rimskog vina s medom. Ovaj kulinarski doživljaj omogućit će vam da se prepustite okusima prošlosti i uživate u delicijama koje su nekoć bile sastavni dio rimskih gozbi

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.