republika - dugi
Komunal

NOVI PROJEKT KLASTERA

Turističke zajednice klastera Južne Istre predstavile projekt podvodnog mapiranja plaža za ronjenje na dah

 - Snorkeling je aktivnost namijenjena svim uzrastima posjetitelja, bez uvjeta posebne fizičke predispozicije, napomenula je Barbara Unković koja će realizirati projekt na devet lokacija klastera


 
2 min
Istra24
Ilustracija: Pixabay

 - Snorkeling je aktivnost namijenjena svim uzrastima posjetitelja, bez uvjeta posebne fizičke predispozicije, napomenula je Barbara Unković koja će realizirati projekt na devet lokacija klastera

Danas su turističke zajednice klastera Južne Istre; Pula, Vodnjan, Medulin, Fažana, Marčana i Ližnjan, u Puli predstavile projekt Podvodnog mapiranja plaža za snorkeling - ronjenje na dah, koji će se realizirati ove godine na više lokacija na području klastera uz potporu Turističke zajednice Istarske županije.

Foto: TZ Pula
U klasteru će se mapirati devet lokacija, a Natali Palko, ispred klastera, napomenula je da se na inicijativu Barbare Unković krenulo u projekt mapiranja podmorja i izrade karata za snorkeling u želji da se realizira novi turistički proizvod koji je za razliku od ronjenja dostupniji svima koji imaju samo masku s obzirom na to da se ne roni duboko, a može se i samo s površine proučavati podmorje.

Snorkeling je aktivnost namijenjena svim uzrastima posjetitelja, bez uvjeta posebne fizičke predispozicije napomenula je Barbara Unković vlasnica obrta Underwater afair koja će zajedno s Antonom Unkovićem, fotografom, realizirati projekt.

Ilustracija: Pixabay

Barbara roni već 30 godina i još kao studentica počela je izrađivati mape podmorja, a sada je pokrenula projekt koji je podržala i TZ Istre, na način da svakoj turističkoj zajednici u Istri jednu lokaciju sufinancira s 50%.

Navedeno podvodno mapiranje obuhvaća sondiranje terena i mapiranje podmorja, bilježenje geografskih obilježja, dubine, bio raznolikosti staništa i zamijećenih vrsti te provjeru svjetlosnih uvjeta i probnih snimki. Zatim fotografiranje krajobrazne raznolikosti podvodnog itinerara, živih organizama i prirodnih zajednica i produkcija komercijalno-turističke fotografije plažnog pojasa te, na koncu, mapiranje - crtanje podvodne mape u originalu, korištenjem kombiniranih tehnika crtanja.


Nastavite čitati

Istra
 

(FOTO) BRDSKI BICIKLI PONOVNO 'PRAŠILI' JUGOM ISTRE Održana je 26. Kamenjak Rocky Trails utrka. Uzbudljiva, puna sportskih preokreta i - bolja nego ikad

Zanimljivo je i da je pobjednik muške elite kategorije na Kamenjaku već peti put. Lani je bio drugi i sada je konačno stigao do pobjede, rekao nam je Mario Pustijanac iz pulske Adrenaline. Ali, ovo ovo je tek jedna iz niza zanimljivosti ovog vikenda. Pobjednica u ženskoj elite kategoriji upravo je na Kamenjaku skupila posljednje bodove za Olimpijadu, a jedan se kadet vremenom skoro izjednačio s odraslima...

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.