Komunal

eu projekt vrijedan 557 milijuna kuna

U punom jeku radovi na izgradnji spojnog cjevovoda Umag-Savudrija

Trenutno se odvijaju radovi na izgradnji spojnog cjevovoda Umag-Savudrija. Radovi se provode na više lokacija. Na području turističkog naselja Stella Maris gradi se crpna stanica s pripadajućim tlačnim cjevovodom i havarijskim ispustom. Tu se izvode u otežanim uvjetima zbog dubine iskopa građevinske jame od gotovo pet metara ispod razine morske vode


 
1 min
Zoran Angeleski

Trenutno se odvijaju radovi na izgradnji spojnog cjevovoda Umag-Savudrija. Radovi se provode na više lokacija. Na području turističkog naselja Stella Maris gradi se crpna stanica s pripadajućim tlačnim cjevovodom i havarijskim ispustom. Tu se izvode u otežanim uvjetima zbog dubine iskopa građevinske jame od gotovo pet metara ispod razine morske vode

Najveći EU projekt na području Grada Umaga, koji provodi 6. Maj Odvodnja, započet prije dvije godine, teče sukladno planiranom dinamikom.

Projekt "Poboljšanje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u aglomeracijama Umag - Savudrija – Novigrad", vrijedan je 557 milijuna kuna, od čega 71 posto neto vrijednosti čine bespovratna sredstva Europske unije, a preostalih 29 posto u jednakim udjelima financiraju Republika Hrvatska, Hrvatske vode i 6. Maj Odvodnja d.o.o.

Trenutno se odvijaju radovi na izgradnji spojnog cjevovoda Umag-Savudrija. Radovi se provode na više lokacija, i to na području turističkog naselja Stella Maris, gdje se gradi crpna stanica "Stella Maris" zajedno s pripadajućim tlačnim cjevovodom i havarijskim ispustom.

Radovi na crpnoj stanici izvode se u otežanim uvjetima zbog dubine iskopa građevinske jame od gotovo pet metara ispod razine morske vode.

Ujedno, radovi se izvode na županijskoj cesti ŽC5214 na dionici Katoro-Zambratija te na kopnenoj dionici glavnog ispusta novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Umag.

U okviru proširenja postojećeg kanalizacijskog sustava izvode se radovi na izgradnji glavnih kolektora na državnoj cesti D75 dionica Sveta Marija na Krasu - Ungarija, na lokalnoj cesti LC 50005 dionica Valica-Barboj -Soši te na LC 50006 dionica Vilanija - Citovija.

Ujedno, u tijeku je izgradnja kanalizacijske mreže u naseljima Fratrici, Dolinci, Vilanija, Valfontane i dijelu naselja Sarbarica.

Osim na kolektorima, izvode se radovi na crpnim stanicama Valfonatane, Valica I, Valica II, Barboj, Sarbarica, Petrovija i Kanegra te na havarijskim ispustima Špina i Pelegrin.

Tijekom siječnja 2022. predan je zahtjev za ishođenje građevinske dozvole za novi uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Umag, kapaciteta 59.000 ES, III. stupnja pročišćavanja.

Nakon izgradnje novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Umag na novoj lokaciji, postojeći uređaji za pročišćavanje otpadnih voda u Umagu i Savudriji odlaze u povijest.

Projekt aglomeracije najveća je i najvažnija investicija na području ekologije i zaštite okoliša u našoj zajednici.

Ovim će se projektom pročišćavati sve otpadne vode, 25 naselja će dobiti sustav odvodnje, a izgradit će se i 50 kilometara kanalizacijske mreže uz uređaj za pročišćavanje otpadnih voda trećeg stupnja pročišćavanja.


Nastavite čitati

Istra
 

HEP TRENIRA STROGOĆU Umirovljeni bračni par ozbiljno narušenog zdravlja na izmaku snaga

Cindy Tousch: Situacija je strašna. Isprva smo koristili agregat, no na duge staze bilo nam je preskupo. Susjed nam je potom posudio struju, jedan produžni kabel. Sada stalno biramo koju ćemo prostoriju grijati, kada ćemo paliti bojler ili veš mašinu. Uredno smo plaćali dok izvođač radova nije prestao dolaziti, a vlasnik nam ne da struju dok mu ne platimo. Damir Tadić: Nisu platili ni trećinu kuće, ako dam suglasnost svoj novac nikada neću vidjeti

Istra
 

EKSKLUZIVNO: NAKON PISANJA ISTRE24 ZAUSTAVLJENO UBIJANJE DIVLJAČI NA BRIJUNIMA Sav komercijalni lov se ukida! Novi v.d. ravnatelj Eduard Kolić najavljuje premještanje divljači na neku novu lokaciju 

Novopostavljeni v.d. ravnatelj Eduard Kolić nam je potvrdio da u Nacionalnom parku više neće biti organiziranog lova. Priznaje da je prije imenovanja na novu funkciju upravo on bio zadužen za organiziranje lovaca no to je, dodaje, radio "jer mu je to bio posao". Cijeli lovački biznis na Brijunima provodio se potpuno netransparentno

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.