Komunal

eu projekt vrijedan 557 milijuna kuna

U punom jeku radovi na izgradnji spojnog cjevovoda Umag-Savudrija

Trenutno se odvijaju radovi na izgradnji spojnog cjevovoda Umag-Savudrija. Radovi se provode na više lokacija. Na području turističkog naselja Stella Maris gradi se crpna stanica s pripadajućim tlačnim cjevovodom i havarijskim ispustom. Tu se izvode u otežanim uvjetima zbog dubine iskopa građevinske jame od gotovo pet metara ispod razine morske vode


 
2 min
Zoran Angeleski

Trenutno se odvijaju radovi na izgradnji spojnog cjevovoda Umag-Savudrija. Radovi se provode na više lokacija. Na području turističkog naselja Stella Maris gradi se crpna stanica s pripadajućim tlačnim cjevovodom i havarijskim ispustom. Tu se izvode u otežanim uvjetima zbog dubine iskopa građevinske jame od gotovo pet metara ispod razine morske vode

Najveći EU projekt na području Grada Umaga, koji provodi 6. Maj Odvodnja, započet prije dvije godine, teče sukladno planiranom dinamikom.

Projekt "Poboljšanje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u aglomeracijama Umag - Savudrija – Novigrad", vrijedan je 557 milijuna kuna, od čega 71 posto neto vrijednosti čine bespovratna sredstva Europske unije, a preostalih 29 posto u jednakim udjelima financiraju Republika Hrvatska, Hrvatske vode i 6. Maj Odvodnja d.o.o.

Trenutno se odvijaju radovi na izgradnji spojnog cjevovoda Umag-Savudrija. Radovi se provode na više lokacija, i to na području turističkog naselja Stella Maris, gdje se gradi crpna stanica "Stella Maris" zajedno s pripadajućim tlačnim cjevovodom i havarijskim ispustom.

Radovi na crpnoj stanici izvode se u otežanim uvjetima zbog dubine iskopa građevinske jame od gotovo pet metara ispod razine morske vode.

Ujedno, radovi se izvode na županijskoj cesti ŽC5214 na dionici Katoro-Zambratija te na kopnenoj dionici glavnog ispusta novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Umag.

U okviru proširenja postojećeg kanalizacijskog sustava izvode se radovi na izgradnji glavnih kolektora na državnoj cesti D75 dionica Sveta Marija na Krasu - Ungarija, na lokalnoj cesti LC 50005 dionica Valica-Barboj -Soši te na LC 50006 dionica Vilanija - Citovija.

Ujedno, u tijeku je izgradnja kanalizacijske mreže u naseljima Fratrici, Dolinci, Vilanija, Valfontane i dijelu naselja Sarbarica.

Osim na kolektorima, izvode se radovi na crpnim stanicama Valfonatane, Valica I, Valica II, Barboj, Sarbarica, Petrovija i Kanegra te na havarijskim ispustima Špina i Pelegrin.

Tijekom siječnja 2022. predan je zahtjev za ishođenje građevinske dozvole za novi uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Umag, kapaciteta 59.000 ES, III. stupnja pročišćavanja.

Nakon izgradnje novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Umag na novoj lokaciji, postojeći uređaji za pročišćavanje otpadnih voda u Umagu i Savudriji odlaze u povijest.

Projekt aglomeracije najveća je i najvažnija investicija na području ekologije i zaštite okoliša u našoj zajednici.

Ovim će se projektom pročišćavati sve otpadne vode, 25 naselja će dobiti sustav odvodnje, a izgradit će se i 50 kilometara kanalizacijske mreže uz uređaj za pročišćavanje otpadnih voda trećeg stupnja pročišćavanja.


Nastavite čitati

Istra
 

IDS 'MINIRAO' SJEDNICU PAZINSKOG GRADSKOG VIJEĆA Vedran Ivančić (IDS): "Radi se o puno odluka koje su se donijele na štetu Grada Pazina", Suzana Jašić (Možemo!): "Bankomati im se smanjuju, zato postaju nervozni"

Vedran Ivančić odbio je voditi zadnju sjednicu Gradskog vijeća zbog točke dnevnog reda koja sadržava prijedlog drukčiji od onog s kojim su se slagali. Gradonačelnica Jašić kaže da je prijedlog bio na javnom savjetovanju, ali se IDS nije htio očitovati. IDS pak tvrdi da ona laže. Cijela priča slična je zagonetki 'je li starija kokoš ili jaje' jer je prijedlog izmijenjen, ali nakon što su uvažene sugestije na savjetovanju, na koje se IDS nije uključio s načelnom podrškom. Kako bilo, HDZ je bespogovorno stao uz IDS

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.