Komunal

U OTPADU SMO DO GRLA

Vodnjan protiv šporkulja: Gomilanje smeća u Likvidotu gorući ekološki problem. Grad i Contrada spremaju strategiju kako ga riješiti

Problem je to koji ukazuje na nedovoljno razvijenu ekološku svijest, a predstavlja iznimno veliku opasnost od zagađenja okoliša, prvenstveno tla i podzemnih voda. Otpad odbačen u okoliš pogoduje razmnožavanju glodavaca i drugih štetočina koji šire zarazne bolesti, a ilegalna odlagališta "kriva" su za mnogobrojne požare u ljetnim mjesecima


 
4 min
Martina Pereša ⒸFOTO: Manuel Angelini
Likvidot, na cesti Pula - Vodnjan

Problem je to koji ukazuje na nedovoljno razvijenu ekološku svijest, a predstavlja iznimno veliku opasnost od zagađenja okoliša, prvenstveno tla i podzemnih voda. Otpad odbačen u okoliš pogoduje razmnožavanju glodavaca i drugih štetočina koji šire zarazne bolesti, a ilegalna odlagališta "kriva" su za mnogobrojne požare u ljetnim mjesecima

Prije dva tjedna pisali smo o velikim količinama smeća, komunalnog, građevinskog i drugog otpada koji se, čini se, godinama gomilaju na lokaciji Likvidot, na Vodnjanskoj cesti, a u neposrednoj blizini ulaza u Vodnjan.

Kako stati na kraj nezakonitom odlaganju otpada?

Riječ je, naravno, o nezakonitom odlagalištu otpada koje predstavlja gorući ekološki problem u cijeloj zemlji, pa tako i u Vodnjanu.

Očitovanje smo zatražili od vodnjanskog gradonačelnika Edija Pastrovicchija te direktorice Contrade d.o.o., Daniele Cetina.

- Problem je to koji ukazuje na nedovoljno razvijenu ekološku svijest, a predstavlja iznimno veliku opasnost od zagađenja okoliša, prvenstveno tla i podzemnih voda. Također, otpad odbačen u okoliš pogoduje razmnožavanju glodavaca i drugih štetočina koji šire zarazne bolesti. Ilegalna odlagališta "krivci" su za mnogobrojne požare u ljetnim mjesecima, a njihovo postojanje narušava i izgled krajobraza, odgovaraju na naš upit iz Grada Vodnjana.

Gradonačelnik Vodnjana, Edi Pastrovicchio

Vlasnik zemlje - Hrvatske šume!

Na ovom je konkretnom području, kaže Pastrovicchio, za njegova mandata izvršeno barem šest očevida od strane komunalno-prometnog redara. Ispisano je više kazni te je izdana i naredba vlasniku zemljišta - Hrvatskim šumama - da ukloni otpad. Nije u potpunosti poznato otkud se sve otpad dovozi, no prema svemu sudeći dolazi sa šireg područja Vodnjana i okolice, vjerojatno i sa područja Pule.

Grad Vodnjan je, stoga, trenutno u dogovorima s Hrvatskim šumama kao upraviteljem zemljišta i komunalnim poduzećem Contrada d.o.o., a koji bi trebali rezultirati pronalaženjem načina kako da se otpad sortira i zbrine na adekvatan način.

Tko će ukloniti smeće?

Ovo protuzakonito odlaganje otpada na području javnih šuma je moguće samo djelomično sankcionirati s obzirom na to o kolikoj se površini radi te s obzirom na kapacitete komunalnog redarstva.

Naime, novčanu kaznu nije moguće propisati ako se ne zna tko je bacio smeće te ako ni sam vlasnik zemljišta nema taj podatak. No, u tom slučaju, vlasnik je taj koji smeće mora ukloniti.

- Zato trenutno nabavljamo posebne kamere za nadzor, snimanje i alarmiranje za slučajeve protupravnog odlaganja otpada u okoliš. Nažalost, to je ujedno i lokacija na kojoj kamioni ispuštaju fekalije putem otvora u kanalizacijskom vodu kojim gospodari Pragrande d.o.o. te smo trenutno u fazi iznalaženja alternativnih rješenja koja bi što manje uzrokovala posljedice u okolišu, najavljuje gradonačelnik Grada Vodnjana, Edi Pastrovicchio.

Za nabavu kamera nužno je izraditi poseban elaborat te s obzirom na Zakon o zaštiti osobnih podataka i snimanja javne površine, dobiti i odobrenje MUP-a. No, ponuda je vani, kažu nam u Gradu Vodnjanu.

Odgovornost je i na građanima

U međuvremenu, Contrada d.o.o. za sve građane Vodnjana osigurava besplatno preuzimanje 2m3 glomaznog otpada na kućnom pragu, a akcije prikupljanja glomaznog otpada od korisnika provodi tijekom cijele godine.

Građanima je omogućena i besplatna predaja 2m3 građevinskog otpada na lokaciji kamenoloma Tivoli – Vidrijan. Osim predaje odvojeno prikupljane plastike, papira, metala i stakla sustavom ''vrata do vrata'', ostali odvojeni otpad građani mogu besplatno predati u reciklažnom dvorištu u Poslovnoj zoni Vodnjan sjever koje je otvoreno šest dana u tjednu.

Radi se, kažu nam, i na sustavu nadzora i kontrola komunalnih redara, ali i na postavljanju fizičkih barijera u cilju sprječavanja prolaza svih vozila, osim interventnih. Zatim na postavljanju znakova upozorenja o zabrani odbacivanja otpada i video nadzora.

Grad Vodnjan trenutno zapošljava dva komunalna redara. Od 1. svibnja počinje raditi još jedan, a upravo je u tijeku natječaj za njih još nekoliko

Kako će Vodnjan dočekati Dan planeta Zemlje?

Contrada je kućanstvima podijelila i takozvane HDPE spremnike od 120 litara za miješani komunalni otpad i vrećice za odvojeno prikupljanje otpada. Spremnici za kućanstva ''čipirani'' su te se pomoću informatičkog sustava obračunavaju troškovi prema volumenu i broju odvoza.

Na Dan planeta Zemlje, 22. travnja, Grad će zajedno s Contradom d.o.o., vodnjanskim eko-aktivistima i djelatnicima Hrvatskih šuma reciklirati otpad na terenu te će se eko-akcija nastaviti i sljedećeg dana, 23. travnja.

Nadamo se kako će se slične aktivnosti provoditi i nakon spomenutih datuma te kako nezakonito odlaganje otpada više neće biti tema.


Nastavite čitati

Istra
 

U nedjelju počinje RokPoluotok - plivanje oko istarskog poluotoka

Generalna proba za novu avanturu održana je u Plomin Luci gdje je šezdesetak vrijednih Plominjana, Istrijana i RokOtočana očistilo more, obalu i priobalje, sakupivši pun kontejner otpada. U par sati akcije iz prirode je maknuto više od deset automobilskih guma, par odbačenih paleta, hrpa lom stiropora, ribarskog pribora, najlona, kao i odjeće, obuće i limenki, boca, papira i vrećica svih vrsta 

Istra
 

RIBARSKA FEŠTA U VRSARU: Dobra zabava i okusi mora

Posjetitelje  čekaju ne samo slasne sardele na žaru, ukusni pedoći na buzaru, već i polpete od plave ribe, punjene srdele, pljukanci s kaneštrelama, kapešante, pedoći, riba na žaru, burger od tune, pašteta od tune, fritto misto, brodet po recepturi lokalnih ribara i kuharica

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.