Komunal

U OTPADU SMO DO GRLA

Vodnjan protiv šporkulja: Gomilanje smeća u Likvidotu gorući ekološki problem. Grad i Contrada spremaju strategiju kako ga riješiti

Problem je to koji ukazuje na nedovoljno razvijenu ekološku svijest, a predstavlja iznimno veliku opasnost od zagađenja okoliša, prvenstveno tla i podzemnih voda. Otpad odbačen u okoliš pogoduje razmnožavanju glodavaca i drugih štetočina koji šire zarazne bolesti, a ilegalna odlagališta "kriva" su za mnogobrojne požare u ljetnim mjesecima


 
3 min
Martina Pereša ⒸFOTO: Manuel Angelini
Likvidot, na cesti Pula - Vodnjan

Problem je to koji ukazuje na nedovoljno razvijenu ekološku svijest, a predstavlja iznimno veliku opasnost od zagađenja okoliša, prvenstveno tla i podzemnih voda. Otpad odbačen u okoliš pogoduje razmnožavanju glodavaca i drugih štetočina koji šire zarazne bolesti, a ilegalna odlagališta "kriva" su za mnogobrojne požare u ljetnim mjesecima

Prije dva tjedna pisali smo o velikim količinama smeća, komunalnog, građevinskog i drugog otpada koji se, čini se, godinama gomilaju na lokaciji Likvidot, na Vodnjanskoj cesti, a u neposrednoj blizini ulaza u Vodnjan.

Kako stati na kraj nezakonitom odlaganju otpada?

Riječ je, naravno, o nezakonitom odlagalištu otpada koje predstavlja gorući ekološki problem u cijeloj zemlji, pa tako i u Vodnjanu.

Očitovanje smo zatražili od vodnjanskog gradonačelnika Edija Pastrovicchija te direktorice Contrade d.o.o., Daniele Cetina.

- Problem je to koji ukazuje na nedovoljno razvijenu ekološku svijest, a predstavlja iznimno veliku opasnost od zagađenja okoliša, prvenstveno tla i podzemnih voda. Također, otpad odbačen u okoliš pogoduje razmnožavanju glodavaca i drugih štetočina koji šire zarazne bolesti. Ilegalna odlagališta "krivci" su za mnogobrojne požare u ljetnim mjesecima, a njihovo postojanje narušava i izgled krajobraza, odgovaraju na naš upit iz Grada Vodnjana.

Gradonačelnik Vodnjana, Edi Pastrovicchio

Vlasnik zemlje - Hrvatske šume!

Na ovom je konkretnom području, kaže Pastrovicchio, za njegova mandata izvršeno barem šest očevida od strane komunalno-prometnog redara. Ispisano je više kazni te je izdana i naredba vlasniku zemljišta - Hrvatskim šumama - da ukloni otpad. Nije u potpunosti poznato otkud se sve otpad dovozi, no prema svemu sudeći dolazi sa šireg područja Vodnjana i okolice, vjerojatno i sa područja Pule.

Grad Vodnjan je, stoga, trenutno u dogovorima s Hrvatskim šumama kao upraviteljem zemljišta i komunalnim poduzećem Contrada d.o.o., a koji bi trebali rezultirati pronalaženjem načina kako da se otpad sortira i zbrine na adekvatan način.

Tko će ukloniti smeće?

Ovo protuzakonito odlaganje otpada na području javnih šuma je moguće samo djelomično sankcionirati s obzirom na to o kolikoj se površini radi te s obzirom na kapacitete komunalnog redarstva.

Naime, novčanu kaznu nije moguće propisati ako se ne zna tko je bacio smeće te ako ni sam vlasnik zemljišta nema taj podatak. No, u tom slučaju, vlasnik je taj koji smeće mora ukloniti.

- Zato trenutno nabavljamo posebne kamere za nadzor, snimanje i alarmiranje za slučajeve protupravnog odlaganja otpada u okoliš. Nažalost, to je ujedno i lokacija na kojoj kamioni ispuštaju fekalije putem otvora u kanalizacijskom vodu kojim gospodari Pragrande d.o.o. te smo trenutno u fazi iznalaženja alternativnih rješenja koja bi što manje uzrokovala posljedice u okolišu, najavljuje gradonačelnik Grada Vodnjana, Edi Pastrovicchio.

Za nabavu kamera nužno je izraditi poseban elaborat te s obzirom na Zakon o zaštiti osobnih podataka i snimanja javne površine, dobiti i odobrenje MUP-a. No, ponuda je vani, kažu nam u Gradu Vodnjanu.

Odgovornost je i na građanima

U međuvremenu, Contrada d.o.o. za sve građane Vodnjana osigurava besplatno preuzimanje 2m3 glomaznog otpada na kućnom pragu, a akcije prikupljanja glomaznog otpada od korisnika provodi tijekom cijele godine.

Građanima je omogućena i besplatna predaja 2m3 građevinskog otpada na lokaciji kamenoloma Tivoli – Vidrijan. Osim predaje odvojeno prikupljane plastike, papira, metala i stakla sustavom ''vrata do vrata'', ostali odvojeni otpad građani mogu besplatno predati u reciklažnom dvorištu u Poslovnoj zoni Vodnjan sjever koje je otvoreno šest dana u tjednu.

Radi se, kažu nam, i na sustavu nadzora i kontrola komunalnih redara, ali i na postavljanju fizičkih barijera u cilju sprječavanja prolaza svih vozila, osim interventnih. Zatim na postavljanju znakova upozorenja o zabrani odbacivanja otpada i video nadzora.

Grad Vodnjan trenutno zapošljava dva komunalna redara. Od 1. svibnja počinje raditi još jedan, a upravo je u tijeku natječaj za njih još nekoliko

Kako će Vodnjan dočekati Dan planeta Zemlje?

Contrada je kućanstvima podijelila i takozvane HDPE spremnike od 120 litara za miješani komunalni otpad i vrećice za odvojeno prikupljanje otpada. Spremnici za kućanstva ''čipirani'' su te se pomoću informatičkog sustava obračunavaju troškovi prema volumenu i broju odvoza.

Na Dan planeta Zemlje, 22. travnja, Grad će zajedno s Contradom d.o.o., vodnjanskim eko-aktivistima i djelatnicima Hrvatskih šuma reciklirati otpad na terenu te će se eko-akcija nastaviti i sljedećeg dana, 23. travnja.

Nadamo se kako će se slične aktivnosti provoditi i nakon spomenutih datuma te kako nezakonito odlaganje otpada više neće biti tema.


Nastavite čitati

Istra
 

Con la delizia GIANDUIA Rovigno sulla mappa mondiale del cioccolato

Questa iniziativa è nata quando l'autrice del progetto, Marina Prijatelj, ricercando le ricette tradizionali del cioccolato, si è imbattuta nella straordinaria scoperta sul sito di uno dei principali distributori di cioccolato che il Gianduia - uno dei più grandi classici del cioccolato - ha origini rovignesi * Antonio Bazzarini, originario di Rovigno, nel 1813 ha ideato e brevettato il gianduia, una leccornia al cioccolato e mandorle * È stato prodotto anche il gelato artigianale al gianduia rovignese del quale esiste anche una versione vegana

Istra
 

S delicijom GIANDUIA Rovinj na svjetskoj karti čokolade

Cijela je priča nastala kada je autorica projekta Marina Prijatelj istražujući tradicionalne čokoladne recepture, na stranici jednog od vodećih distributera čokolade naišla na izuzetno otkriće da Gianduja – jedna od najvećih čokoladnih klasika – svoje izvorno porijeklo vuče iz Rovinja * Antonio Bazzarini, rodom iz Rovinja-Rovigno, 1813.g. osmislio je i patentirao preteću gianduje, deliciju od čokolade i badema * Razvijen je i craft sladoled rovinjske gianduje, a osim klasičnog sladoleda postoji i veganska varijanta

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.