Komunal

velika komunalna preslagivanja

Pulski Vodovod postaje mega-tvrtka vrijedna više od milijarde kuna. Moguće poskupljenje vode

Za mjesto direktora/direktorice budućeg super-poduzeća teškog više od milijardi kuna natječaj je u tijeku. Upućeni kažu da je to mjesto predviđeno za aktualnu čelnu osobu medulinskog Albaneža Edu Krajcara. Nejasno je i koji će status u tom sustavu imati direktor labinskog Vodovoda Golja i tek izabrani direktor Pragrandea Kristijan Benčić.


 
4 min
Chiara Bilić

Za mjesto direktora/direktorice budućeg super-poduzeća teškog više od milijardi kuna natječaj je u tijeku. Upućeni kažu da je to mjesto predviđeno za aktualnu čelnu osobu medulinskog Albaneža Edu Krajcara. Nejasno je i koji će status u tom sustavu imati direktor labinskog Vodovoda Golja i tek izabrani direktor Pragrandea Kristijan Benčić.

Pulski Vodovod od 8. srpnja postaje mega-tvrtka vrijedna više od 1,2 milijarde kuna, isporučivala bi približno devet milijuna kubnih metara vode te zapošljavala otprilike 280 djelatnika i djelatnica. Epilog je to procesa objedinjavanja vodovoda i odvodnje u Istri.

A upravo je to tematska, na prvi pogled neatraktivna točka današnje sjednice pulskog Gradskog vijeća.

Prihodi od 140 milijuna kuna

No tema je itekako bitna. Pogotovo za Puležane i Puležanke, koji bi od 8. srpnja, dokad bi čitav proces objedinjavanja morao biti okončan, mogli plaćati višu cijenu vode.

Objedinjavanjem u Istri nastaju dva velika gospodarska mastodonta – Vodovod Pula i Istarski Vodovod Buzet.

Vodovodu Pula se pripajaju dvije tvrtke za odvodnju, pulski Pragrande i medulinski Albanež, ali i labinski Vodovod, koji je već objedinio vodovod i odvodnju

Naime, Vlada je koncem minule godine usvojila Uredbu o uslužnim područjima kojima je Istarska županija podijeljena u dva uslužna područja, Pulu i Buzet.

Buduća vodouslužna područja u Hrvatskoj

O kompleksnosti budućeg sustava najbolje govori činjenica da su ukupna dugotrajna i kratkotrajna imovina pulskog i labinskog Vodovoda te Albaneža i Pragrandea (prema podacima za 2020. godinu) vrijedna više od milijardu kuna. Prihodi im zajedno iznose 140 milijuna kuna.

Spajanjem će nastati jedno super-poduzeće, drugo komunalno po veličini u Istri, po imovini i po prihodima. Prvo ostaje Istarski vodovod Buzet, koji trenutno, zbog objedinjavanja prolazi kroz turbulentno razdoblje popraćeno učestalim političkim prepucavanjima. Tamo je zbog pripajanja rovinjske, porečke, umaške, pazinske i buzetske odvodnje, kao i veći dio Istarskog vodozaštitnog sustava (IVS), situacija politički kudikamo složenija.

Istarski vodovod Buzet i pulski Vodovod podijelit će dio imovine, infrastrukture IVS-a, koja će se tako rasporediti djelom prema Puli, a djelom prema Buzetu. Također, još su uvijek neraščišćeni računi oko razdvajanja Butonige.

Najvažnije pitanje je ipak pitanje cijene.

Zoričić: "Još ne znamo hoće li cijena vode poskupjeti"

Naime, cijena kubika vode razlikuje se od Labina do Pule. U Puli je varijabilni dio cijene vode za građane i građanke za 70 lipa jeftiniji nego u Labinu.

Filip Zoričić/ Foto: Manuel Angelini
U slučaju izjednačavanja cijena vode u Puli s labinskom tarifom, u Puljštini će poskupjeti vodna usluga.

Ostaje otvoreno pitanje hoće li do toga doći.

„To još ne znamo. Treba definirati sve oko spajanja. Od Društvenog ugovora do Sporazuma, a potom sve ostale obveze i dužnosti“, kaže pulski gradonačelnik Filip Zoričić.

Druga varijanta je da se računi u Labinu ujednače s onima u Puli. Za Labin bi to značilo smanjenje cijene vode. No, takva bi odluka generirala gubitke koji će se morati pokriti, a pitanje je: otkud?

Uštede bi se eventualno mogle očekivati u objedinjenim zajedničkim funkcijama poput, recimo, službe financija i pravne službe. Novo društvo zasigurno će imati i veći fiskalni kapacitet pa će time biti podobnije i za veće investicije i lakše financiranje iz EU fondova.

Alen Golja/ Foto: Grad Labin
Direktor labinskog Vodovoda Alen Golja govori da će cijena vode sigurno biti jedinstvena.

„Pretpostavljam da ćemo se naći na pola puta. Vidjet ćemo kada se zbroje svi troškovi koje imamo“.

I dok tvrtke Albanež i Pragrande odlaze u povijest, Golja se nada da će u Labinu ostati podružnica te da građani i građanke neće osjetiti promjene.

Labinjani zahtjevaju svoju podružnicu

Na čelo budućeg pulskog super-poduzeća teškog više od milijardi kuna zasjest će i jedan direktor/ica, a natječaj za direktora pulskog Vodovoda je u tijeku. Upućeni kažu da je to mjesto predviđeno za aktualnu čelnu osobu medulinskog Albaneža Edu Krajcara. Nejasno je i koji će status u tom sustavu imati direktor labinskog Vodovoda Golja i tek izabrani direktor Pragrandea Kristijan Benčić.

„Vodovod će imati jednog direktora, ali ćemo ugovorom definirati statuse Labina i Medulina u upravljačkoj strukturi“, kaže Zoričić.

I dok će Puležanima i Puležankama, "osim" možebitne promijene cijene nagore, sve ostati isto, pitanje je kome će Labinjani i Labinjanke obraćati kada budu zahtjevali priključke za gradnju vodovodne i fekalne mreže.

Golja veli da je ostanak podružnice u Labinu jedan od uvjeta Gradu Puli. Zoričić pak na to kaže da je "to tema Društvenog ugovora".

"Tek smo započeli razgovore s Pulom, imali smo dva kruga, dali smo neke prijedloge. Trebali bismo se ponovno naći idući tjedan", kaže direktor labinskog Vodovoda.


Nastavite čitati

Istra
 

Povratak u antička vremena na valbandonskoj plaži

Za ljubitelje dobre hrane, manifestacija "Rimski Valbandon" nudi jedinstvenu gastro ponudu. Posjetitelji će imati priliku kušati meni star 2000 godina, sastavljen od mesa, ribe, priloga, lubenica i mulsuma – autentičnog rimskog vina s medom. Ovaj kulinarski doživljaj omogućit će vam da se prepustite okusima prošlosti i uživate u delicijama koje su nekoć bile sastavni dio rimskih gozbi

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.