Krasna Zemlja

Teška mehanizacija uzburkala duhove u selu

FOLIĆI Preko noći izniknulo kontejnersko naselje usred istarske idile

Poput mnogih istarskih sela i Folići su se prometnuli u selo duhova sa sedam vila za iznajmljivanje čiji vlasnici žive drugdje, i tek dvjema obiteljima koje tu stalno borave. Nekad uobičajeni rad i s radom povezane graja i buka, nisu više dobrodošle. Vlasnici vila obratili su se odvjetnicima i nadaju se da će se problem riješiti bez sudskog postupka. Vlasnik kontejnera spreman na kompromis


 
2 min
Ivan Dobran ⒸFOTO: Manuel Angelini

Poput mnogih istarskih sela i Folići su se prometnuli u selo duhova sa sedam vila za iznajmljivanje čiji vlasnici žive drugdje, i tek dvjema obiteljima koje tu stalno borave. Nekad uobičajeni rad i s radom povezane graja i buka, nisu više dobrodošle. Vlasnici vila obratili su se odvjetnicima i nadaju se da će se problem riješiti bez sudskog postupka. Vlasnik kontejnera spreman na kompromis

Vlasnici vila za odmor u Folićima pored Žminja javili su nam kako je usred njihova sela niknuo kontejnerski deponij koji nesnosno smrdi i ugrožava im turističku djelatnost.

- Već duže vrijeme vlasnik svakodnevno dovozi i odvozi, popravlja i prodaje brodske kontejnere od šest i 12 metara. Trenutno ih ima između 50 i 60 komada. Budući da su stari kontejneri uzrokuju nesnosan smrad, a kod prijevoza stvara se i jaka buka jer nema nikakvih ograda za smanjenje buke. Dodatno, kamioni koji dovoze i odvoze kontejnere služe se privatnim putem kojim se vlasnik nema pravo služiti, rekli su vlasnici u anonimnoj zajedničkoj poruci.

Poput mnogih istarskih sela i Folići su se prometnuli u selo duhova sa sedam vila za iznajmljivanje čiji vlasnici žive drugdje, i tek dvjema obiteljima koje tu stalno borave.  Nekad uobičajeni rad i s radom povezane graja i buka, nisu više dobrodošle.

Namjene čestica na kojima se kontejneri nalaze ne dozvoljavaju ovu vrstu djelatnosti. Susjedi su se obratili, kažu, i općini Žminj odakle im je rečeno da su u pravu te da se ovakva djelatnost može obavljati u industrijskoj zoni u Žminju.  

Vlasnik kontejnerskog biznisa, Alex Tomišić, kaže kako razumije susjede kojima njegova djelatnost ometa turističku idilu, ali tvrdi da njegov posao ne stvara buku.

- U našoj djelatnosti nema nikakve buke osim u tih sat vremena dnevno kada kontejneri dolaze i odlaze. Inače, kontejneri se ovdje samo površinski farbaju, bez brušenja, te odvoze na prodaju. Inače jučer smo sjeli zajedno i dogovorili da ćemo naći neko rješenje, možda da pomaknem kontejnere malo više i da postavim nekakvu ogradu protiv buke, rekao je Tomišić. 

No, vlasnici vila tvrde da nikakav dogovor nije postignut te zahtijevaju da se kontejneri uklone prije ljeta, odnosno prije zračnog snimanja koje se radi u svrhu najma jer bi na tim fotografijama turisti mogli vidjeti kontejnere i odustati od destinacije. Obratili su se odvjetnicima i ustanovili da se ova djelatnost ne smije obavljati na poljoprivrenom zemljištu te se nadaju se da će se problem riješiti bez sudskog postupka.


Nastavite čitati

Istra
 

Nakon kiše, Ćićarijom šeta endemska Velebitska gušterica

Podrijetlom je iz sjeverozapadne Hrvatske i prisutna je u srednjoj i južnoj Europi. Mala rasprostranjenost Velebitske gušterice glavni je uzrok zabrinutosti za opstanak pa joj je dodijeljen status skoro ugrožene životinje, a pravno je zaštićena i u zemljama u kojima živi

Istra
 

FALI PETI Dožupan Tulio Demetlika otvorio dušu: 'Nitko ne želi u Nadzorni odbor Kaštijuna pa da ga se razvlači po medijima'

To će biti sve veći problem, jer nitko se više ne želi javiti ni za direktora, kandidirati za gradonačelnika ili pročelnika jer ne žele da ih sutra prozivaju kao i njihove obitelji. Zamislite kada vam obitelj pročita u novinama "Tulio Demetlika je lopov, a onda iza te riječi lopov, stoji jedan veliki upitnik", slikovito se izrazio dožupan o nedostatku kandidata za Nadzorni odbor

Istra
 

"SKUSHA" U VRSARU Susjed: "Zbog buke s terase ne mogu mi spavati djeca" - Načelnik: "Niti je pretjerana buka, niti se radi kasno"

Žaleći se na buku, na dim cigareta kao i na mirise ribljeg pečenja koji ulaze u njihov stan, susjed Mrkobrada kaže: "Ugroženo je osnovno pravo moje djece, a to je pravo na odmor i pravo na djetinjstvo" * Načelnik Gerometta: "On živi u centru turističkog grada. Pa ne može očekivati da tu neće biti ljudi. Činjenica je da je da s njim uvijek imamo neke probleme. Uvijek mu nešto smeta"

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.