Krasna Zemlja

ULJARA VODNJAN

KRALJICA ULJA „SALVELA BUŽA“ Najbolje maslinovo ulje na svijetu proizvodi se u najstarijoj istarskoj uljari

Tekuće zlato u Uljari Vodnjan teče još od davne 1911. godine, a 111 godina poslije, ondje je napravljeno ekstra djevičansko maslinovo ulje koje je uvršteno među najbolja maslinova ulja na svijetu. Prestižni vodič Flos Olei dodijelio je, naime, 96 bodova ekstra djevičanskom maslinovom ulju Salvela Buža


 
2 min
Istra24 ⒸFOTO: Manuel Angelini
Uljara Vodnjan

Tekuće zlato u Uljari Vodnjan teče još od davne 1911. godine, a 111 godina poslije, ondje je napravljeno ekstra djevičansko maslinovo ulje koje je uvršteno među najbolja maslinova ulja na svijetu. Prestižni vodič Flos Olei dodijelio je, naime, 96 bodova ekstra djevičanskom maslinovom ulju Salvela Buža

Časopis za maslinare i uljare Maslinar ovih dana piše o Uljari Vodnjan kao najstarijoj istarskoj uljari koja proizvodi najbolje maslinovo ulje na svijetu.

Foto: Byistria.com
- Tekuće zlato u Uljari Vodnjan teče još od davne 1911. godine, a 111 godina poslije, ondje je napravljeno ekstra djevičansko maslinovo ulje koje je uvršteno među najbolja maslinova ulja na svijetu. Prestižni vodič Flos Olei dodijelio je, naime, 96 bodova ekstra djevičanskom maslinovom ulju Salvela Buža. Nagrađeno ulje proizvedeno je u upravo u Uljari Vodnjan, navodi časopis Maslinar.

Naime, iako ova vodnjanska Uljara postoji od 1885. godine, za referentnu godinu ipak se uzima 1911. godina, jer tada je prvi puta uvedena moderna hidraulična preša. Najstarija istarska Uljara danas je u vlasništvu Agroprodukta, tvrtke koju vodi poznati istarski poduzetnik Kristijan Floričić.

Uljara Vodnjan

- Visoko ocijenjena Salvela Buža (96 bodova) ima intenzivnu i bistru zlatnožutu boju s nježnim zelenim nijansama. Aroma je prožeta voćnim notama nezrele rajčice, jabuke i banane, zajedno s aromatičnim naznakama bosiljka, metvice i peršina. Okus ulja je bogat i jak, s biljnim okusom boba, salate i celera. Gorčina je jasna, a pikantnost dobro uravnotežena. Nagrađena Buža idealan je dodatak tjestenini s lososom, bruschettima s povrćem, salatama od leće, mariniranoj oradi, rajčicama punjenima rižom, juhama od slanutka, školjkama i kozjem siru, pojašnjava detaljno novinarka Maslinara, Karla Karabatić.

Agroproduktov maslinik, smješten na jugu poluotoka, ima 12.000 maslina. Zadnja berba rezultirala je s 2.000 kvintala maslina, odnosno 120 hektolitara maslinovog ulja. Kvalitetu proizvedenog ulja potvrđuju nagrade s natjecanja New York International Olive Oil Competition, AVPA Pariz, Olive Japan i Flos Olei od 2014. godine.


Nastavite čitati

Istra
 

BUZET USKORO EPICENTAR AUTO SVIJETA Dolazi više od 200 natjecatelja iz više od 15 zemalja, u tri dana 20 tisuća posjetitelja!

Prosječna dnevna potrošnja posjetitelja kreće se od 100 do 150 eura, što ukupno predstavlja više od 1,5 milijuna eura izravne potrošnje kroz smještaj, ugostiteljstvo, trgovinu, gorivo i lokalne proizvode. Uz to, manifestacija okuplja više od 250 ljudi u organizaciji, a medijski doseg – od HRT-a do specijaliziranih auto-moto portala u Europi s više od 50 aktivnih medijskih kuća na stazi – dodatno gradi prepoznatljivost Buzeta i Istre kao destinacije aktivnog i sportskog turizma *  U Buzet dolaze najbolji vozači iz cijele Europe s automobilima vrhunskih performansi. Buzetske dane posebnima čini i publika uz stazu

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.