Krasna Zemlja

od 6. do 8. svibnja U ŽATIKi

Predsjednik Vinistre, Nikola Benvenuti: Ove godine obaramo rekorde po broju pića, ali i sudaca koji ih ocjenjuju

"Vinistra ove godine obara nekoliko rekorda. U Poreč, naime, stiže čak 70 sudaca iz 15 različitih zemalja, a ocjenjivat će 273 malvazije iz deset zemalja, zatim 257 ostalih vina i 35 jakih alkoholnih pića", najavio nam je predsjednik Vinistre, Nikola Benvenuti


 
3 min
Martina Pereša
Nikola Benvenuti, Foto: Pixsell/Srećko Niketić

"Vinistra ove godine obara nekoliko rekorda. U Poreč, naime, stiže čak 70 sudaca iz 15 različitih zemalja, a ocjenjivat će 273 malvazije iz deset zemalja, zatim 257 ostalih vina i 35 jakih alkoholnih pića", najavio nam je predsjednik Vinistre, Nikola Benvenuti

Od 6. do 8. svibnja u Poreču se održava 28. Međunarodna izložba vina i vinarske opreme, Vinistra.

Vinistrino ocjenjivanje vina i jakih alkoholnih pića započelo je u utorak, a danas su u porečkoj Zelenoj laguni i službeno najavljene manifestacije 28. Vinistra i 13. Svijet malvazija - neslužbeno svjetsko prvenstvo ove sorte.

Povratak na staro mjesto radnje

- Prošle godine Vinistra se, iznimno, zbog tada još uvijek nepovoljne epidemiološke situacije, održala u porečkoj Uvali Peškera, no ove se godine, srećom, ponovno vraćamo našoj staroj lokaciji - dvorani Žatika, kazao nam je predsjednik Vinistre, udruge vinogradara i vinara Istre, Nikola Benvenuti.

Dvorana Žatika u Poreču, Foto: Pixsell/Srećko Niketić

Među izlagačima će, naravno, prednjačiti istarski vinari koji vremena za prijavljivanje imaju još do kraja ovog tjedna. Nakon što prijave za njih budu zatvorene, otvaraju se i za ostale.

- Mogu vam reći da smo s ocjenjivanjem započeli jučer, i što se 13. Svijeta malvazija tiče, ovo nam je najjača godina. Naime, imamo rekordne 273 malvazije iz deset zemalja, zatim 257 ostalih vina i 35 jakih alkoholnih pića. Dakle, ukupno se radi o 365 pića što je poprilično zavidna brojka, objašnjava nam Benvenuti.

Godina obaranja rekorda

Ono što će ovogodišnju manifestaciju činiti rekordnom je i broj sudaca. Naime, u Poreč ih stiže čak 70, i to iz 15 različitih zemalja. Želja organizatora bila je, kažu, u Poreč dovesti što veći broj "vinskih novinara" i influencera koji bi sudjelovali u suđenju. To im je, čini se, itekako pošlo za rukom.

Vinistra, Foto: Pixsell/Patrik Zaborac

- Stižu nam uistinu velika imena, poput predsjednice Austrijskog sommelier kluba, Annemarie Foidl. Zatim, s nama će biti i direktor slavnog natjecanja Concour mondial de Bruxelles, Thomas Costenoble te naš Ivan Jug koji je krajem prošle godine pobijedio na Sommelierskom prvenstvu Hrvatske održanom u Opatiji. Osim njih, očekujemo dolazak brojnih stranih novinara, a o rezultatima njihova rada moći ćemo vas izvijestiti idućeg tjedna, najavljuje Benvenuti.

Vinistra, Foto: Pixsell/Duško Marušić

I ove godine bogat popratni program Vinistre

Iako će službeni program 28. Međunarodne izložbe vina i vinarske opreme - Vinistre, biti objavljen za dva tjedna, već je poznato kako će sadržavati brojne radionice, degustacije te predavanja koja se tiču enologije i vinarske opreme. Također, s ugostiteljima grada Poreča, organizatori su dogovorili kako će tjedan uoči i za vrijeme održavanja manifestacije gostima nuditi jelovnike po promotivnim cijenama, a koje će prigodno uparivati s raznim vinima Istre.

S obzirom na to da će Žatika, za vrijeme trajanja Vinistre, svoja vrata zatvarati u 19 sati, intencija je da večernji sati budu rezervirani za obilaske porečkih barova i restorana.

- Dozvolu Stožera za civilnu zaštitu Istarske županije imamo. Još, doduše, ne znamo hoće li posjetiteljima za ulazak u Žatiku biti potrebne Covid potvrde, no o tome ćemo ih na vrijeme informirati, kada budemo znali kakve će točno početkom svibnja epidemiološke mjere biti na snazi, zaključio je Nikola Benvenuti u razgovoru za Istra24.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.