Krasna Zemlja

Trajat će do 29. VELJAČE

Sutra počinju 8. Dani mednih delicija središnje Istre

Ugostitelji iz sedam mjesta, u svojim će objektima tijekom tog razdoblja nuditi razne delicije obogaćene pčelinjim proizvodima, kao uvertiru u manifestaciju Dani meda koji se 23. i 24. veljače održavaju u Pazin


 
3 min
Istra24
foto: TZ Središnje Istre

Ugostitelji iz sedam mjesta, u svojim će objektima tijekom tog razdoblja nuditi razne delicije obogaćene pčelinjim proizvodima, kao uvertiru u manifestaciju Dani meda koji se 23. i 24. veljače održavaju u Pazin

Danas je u Boljunskoj konobi u Boljunu, održana je konferencija za medije kojom je najavljena gastronomska manifestacija "Dani mednih delicija središnje Istre", koja se ove godine održava osmi put. Na navedenoj su konferenciji sudjelovali direktorica TZ središnje Istre – Sanja Kantaruti, pročelnik upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije – Ezio Pinzan, načelnik Općine Lupoglav – Franko Baxa, predsjednica ceha ugostitelja Udruženja obrtnika Pazin – Svetlana Buljan, predsjednik Udruge pčelara Lipa Pazin – Tonči Ferenčić te vlasnica Boljunske konobe – Ružica Zrinšćak.  

Ovogodišnji "8. Dani mednih delicija središnje Istre" bit će održani od 09. do 29. veljače, a naši će ugostitelji u svojim objektima tijekom tog razdoblja nuditi razne delicije obogaćene pčelinjim proizvodima, kao uvertiru u manifestaciju Dani meda koji se 23. i 24. veljače održavaju u Pazinu. Idealna je to prilika da namirnicu kojom inače osnažujemo imunitet u doba sezonskih virusa i bakterija – med – kušate u kombinaciji tradicionalnih istarskih jela koja za vas pripremaju naši ugostitelji.

Cilj je ove manifestacije promocija gastronomske ponude središnje Istre u predsezoni te daljnje povezivanje OPG-ova, u ovom slučaju prije svega pčelara, i ugostitelja s područja TZSI, a sve kako bi naši gosti mogli kušati raznovrsna jela spravljena od visokokvalitetnih namirnica naše središnje Istre.

Atraktivne menije, koji se sastoje od predjela, glavnog jela i deserta nudit će ugostiteljski objekti:

Agroturizam Stara Štala (Borut, Cerovlje): Makaruni u bijelom umaku s preljevom od meda – Restani krumpir, pečeno svinjsko meso u umaku od meda i sezonska salata – Palačinke sa skutom, grožđicama i medom | 20 €

Boljunska konoba (Boljun): Uštipci s gorgonzolom i mascarponeom preliveni medom i suhe kobasice – Svinjski file s umakom od meda i balzamičnog octa te prilog – Semifredo od mandolata s preljevom od meda | 25 €

Konoba Dišpet (Zajci, Pićan): Aperitiv medica, grilani mladi sir s orasima i medom – Pileća prsa curry s aromatičnim krumpirom – Flambirane jabuke | 21 €

Konoba-pizzeria 2. peron (Cerovlje): Mousse od domaće skute sa srebrnim medom na kremi od cuke sa štapićem lisnatog tijesta ili Papreni njoki na žlicu s pjenom od sira u papru, urbanim sirom, orasima, grožđicama i rakijom od kuša – Tagliata od ramsteka s krokante krumpirom u crnom vinu, urbanim sirom, karameliziranim sirupom od meda i kuša – Savarin od griza sa suhim voćem u medu i ariom od maslinovog ulja | 35 €

Tomažova konoba (Vošteni, Sveti Lovreč): Aperitiv dobrodošlice, hladni pijat istarskih delicija i skuta s medom – Njoki s pancetom i kobasicama u umaku od salvije i meda – Medena štrudla | 27 €

Restoran & pizzeria Tinjanski vijulin (Tinjan): Tinjanska uvertira (Istarska hladetina, ukiseljeni crveni luk s medom, namaz od pršuta, tostirani kruh) – Letuće i krumpir (marinirana pileća krilca, pire krumpir s pancetom i lišćem celera, umak od meda) – Dekonstrukcija pite od jabuka (Granny smith jabuka, crumble sa kokicama od ječma, gel od fermentiranog meda i jabuka, kuglica sladoleda od vanilije)| 30 €

Konoba Doma (Kranjci, Sveti Petar u Šumi): Prosciutto cotto na podlozi od jabuke i celera s preljevom od meda i crvenog papra – Svinjski but u umaku od meda, muškata i kuša, pire od krumpira sa sirom – Čokoladni mousse s rakijom medicom, preljevom od meda i orašastim plodovima | 28€

 

Organizator 8. Dana mednih delicija središnje Istre je, kao i prethodnih godina, Turistička zajednica središnje Istre, a suorganizatori Udruga pčelara “Lipa” Pazin, Grad Pazin, LAG “Središnja Istra”, Udruženje obrtnika Pazin i Upravni odjel za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije.

Više informacija dostupno je ovdje.


Nastavite čitati

Istra
 

IDS šuti - koliko će ih koštati Paliagin napad?

Nije prvi put da u IDS-u svim silama pokušavaju obraniti neobranjivo. Tako je i sada u recentnom slučaju fizičkog napada rovinjskog gradonačelnika Marka Paliage na rovinjskog ugostitelja Gordana Jurića * Objavljujemo imena i priče sportaša iz Istre koji su kroz povijest osvajali olimpijske medalje * U turističkoj patroli istražili smo što kažu turisti i turistički djelatnici u Medulinu o razlozima manjka gostiju * Nakon ljetnog upisnog roka na većini studijskih programa na pulskom Sveučilištu kvota se nije ispunila, a neke programe nije upisao nitko

Istra
 

Održana jubilarna 20. Gramperijada u Kašteliru

Kaštelirci su se predstavili i sa svojim vinama, craft pivom, rakijama i bezalkoholnim pićima lokalnih proizvođača, a posjetitelji su obilazili i čuvenu Butigu, jedinstvenu prodavaonicu čija se ponuda sastoji isključivo od proizvoda tamošnjih OPG-ova

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.