Kultura

potvrda na gradskom vijeću

Attiliju Krizmaniću Nagrada Grada Pule, Balaševiću posthumna Povelja počasnog građanina Pule

'Pula je ušla u njegove pjesme, a on je zauvijek u srcima građana Pule', kaže se u obrazloženju posthumne dodjele povelje Balaševiću * Grbom grada Pule nagrađuje se Andrea Gotovina, dramska pedagoginja i umjetnica, a Poveljom Grada Pule umjetnička organizacija Teatar Naranča 


 
3 min
Zoran Angeleski
Puljani su se prošle godine u Areni opraštali od Balaševića (Saša Miljević/Pixsell)

'Pula je ušla u njegove pjesme, a on je zauvijek u srcima građana Pule', kaže se u obrazloženju posthumne dodjele povelje Balaševiću * Grbom grada Pule nagrađuje se Andrea Gotovina, dramska pedagoginja i umjetnica, a Poveljom Grada Pule umjetnička organizacija Teatar Naranča 

Za tjedan dana, u četvrtak 21. travnja, na sjednici Gradskog vijeća glasat će se za prijedloge ovogodišnjih lauerata nagrada Grada Pule.

U znak javnog priznanja za značajan doprinos razvitku i ugledu grada, ovogodišnjom glavnom Nagradom Grada Pule nagrađuje se arhitekt, urbanist i znanstvenik dr.sc. Attilio Krizmanić, dipl.ing.arh.

- Baveći se desetljećima graditeljskim naslijeđem, urbanizmom i komunalnim pitanjima Pule kao stručnjak i znanstvenik, svojim je stručnim, znanstvenim i publicističkim radom donio brojne nove spoznaje o graditeljskom naslijeđu i prostornom razvitku Pule te je dao značajan doprinos istraživanju i valorizaciji urbanističkog razvoja Grada Pule. U više od 50 godina uspješnog rada Krizimanić je, kako je ustvrdio Odjel za dodjelu nagrada,  jedan je od najznačajnijih i najplodnijih znanstvenika koji su se bavili poviješću prostornog razvoja i arhitekturom iz svih razdoblja nastanka Pule u njezinoj bogatoj i dugoj povijesti.

Dobitniku ove nagrade dodjeljuje se i novčani iznos nagrade od šest prosječnih mjesečnih plaća u Gradu Puli u tekućoj godini.

Grbom grada Pule nagrađuje se Andrea Gotovina, dramska pedagoginja i umjetnica za izniman koreografski uspjeh i osvajanje nagrade „Zvjezdana Ladika“ u 2021. godini za najbolji plesni i pedagoški rad u predstavi „Beskrilci u oblacima“ te značajan doprinos edukaciji, odgoju i obrazovanju djece i mladih u sklopu Dramskog i Plesnog studija Istarskog narodnog kazališta-Gradskog kazališta Pula Predlagatelj kandidata je Udruga Čarobnjakov šešir.

Poveljom Grada Pule nagrađena je umjetnička organizacija Teatar Naranča za "izniman doprinos kazališnom stvaralaštvu od značaja za djecu i mlade, a povodom obilježavanja deset godina uspješnog rada kojim je obogatio kulturnu scenu i ugled Grada Pule".

Dvostrukom Poveljom “Počasni građanin Grada Pule” ove se godine nagrađuju  prof. Sabine Nagy za vrijedan višegodišnji pedagoški rad razmjene učenika u spajanju i zbližavanju talijanske manjine Istre i hrvatske manjine u Austriji, čime je promovirala Istru u regiji Burgeland u Austriji kao i promociji Austrije u Istri te posthumno pjevaču i kantautoru Đorđu Balaševiću "u znak zahvalnosti i poštovanja muzičkom velikanu, za sve doprinose kojima je zadužio Grad Pulu i njegove građane s brojnim koncertima punih dobrote, pozitivnih emocija i ljubavi, posvećenih Puli".

Popularni glazbenik preminuo je 19. veljače prošle godine u rodnom Novom Sadu.

- Pula je ušla u njegove pjesme, a on je zauvijek u srcima građana Pule. Rijetko je prepuna pulska Arena „ključala“ od toliko pozitivnih emocija kao što se to događalo na njegovim koncertima, nikad se nije štedio, pjevao je i po četiri sata ne silazeći s pozornice. Nesebičnom donacijom, velikim srcem 2001. godine cjelokupni prihod održanog koncerta donirao je Općoj bolnici Pula. „Pula mi je uvijek bila važna …“ poručio je u oči posljednjeg koncerta 2019. godine… i Đorđe Balašević je Puli uvijek bio važan i dobrodošao, zato ga želimo proglasiti našim počasnim građaninom, koji zauvijek ostaje „Na stanici u Puli“ i nema vlaka koji će ga s nje odvesti i od Pule razdvojiti, kaže se u obrazloženju.


Nastavite čitati

Pula
 

(VIDEO) DOVRŠAVA SE ZAHTJEVAN PROJEKT Za pet dana otvara se važno raskrižje kod pošte

"Riječ je o strašno zahtjevnom projektu. Iako su ronioci ulazili prije otkopavanja u kanal Pragrande, pravo se stanje vidi tek kad se napravi rupa. Morali smo sanirati nešto jako staro. Taj je kanal izgradila Austro-Ugarska. Pojavljivale su nam se nepredviđene instalacije (telefonske, električne, oborinske, vodovodne) za koje se nije znalo jesu li u funkciji pa se trebalo ispitivati. Za kišnih dana se nije moglo raditi ni vani, ali ni unutra. Jer, znate, kanal je cijelo vrijeme bio u funkciji", kaže direktor pulskog Vodovoda Edo Krajcar pojašnjavajući desetodnevno prekoračenje radova

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.