Kultura

"CLEAN UP AFTER YOUR DOG"

ELVIS BERTON: Novim postavom pozivam na potrebu čišćenja od svega što nas opterećuje i lišava ljudskosti

"Izmet za koji se vlasnike pasa upozorava da ga pokupe je, u suštini, simbol za sve senzacionalističke natpise u medijima, političke afere, skandale i slično. Ljude odmara izolacija od informacija", govori pazinski umjetnik Elvis Berton o svojoj izložbi "Clean Up After Your Dog" postavljenoj u Velikoj Gorici


 
3 min
Martina Pereša
Postav izložbe samostalnog vizualnog umjetnika Elvisa Bertona, "Clean Up After Your Dog"

"Izmet za koji se vlasnike pasa upozorava da ga pokupe je, u suštini, simbol za sve senzacionalističke natpise u medijima, političke afere, skandale i slično. Ljude odmara izolacija od informacija", govori pazinski umjetnik Elvis Berton o svojoj izložbi "Clean Up After Your Dog" postavljenoj u Velikoj Gorici

U Galeriji Galženica u Velikoj Gorici otvorena je samostalna izložba pazinskog likovnog umjetnika Elvisa Bertona naziva Clean Up After Your Dog.

Postav čine brojni ciklusi Bertonovih radova nastajali u vremenskom rasponu većem od deset godina. U njegovom postavu ovog, kako kaže eskapističkog vrta, nalaze se ciklusi "Gola stabla", "Limuni", "Cvijeće" i "Akrilna šuma", skulpture "Kameno cvijeće" te instalacija "Vrt".

Sve su one povezane pločom odnosno slikom s natpisom "Clean Up After Your Dog" po kojemu je projekt i nazvan.

 

Poruka koja povezuje sve cikluse

- Kako često planinarim, jednom sam u okolici Labina vidio natpis na kojem je to pisalo i učinilo mi se to dobrom forom te sam potom izradio sliku baš s tim riječima. Zapravo je ta poruka ono što povezuje sve moje cikluse i odlična je metafora kojom želim naglasiti potrebu za micanjem svega što je suvišno, nepotrebno i što truje naš um, veli Berton.

Reagiranje na društvene pojave uvijek je bio spiritus movens Elvisa Bertona. I sam je dugi niz godina bio medijski djelatnik no, kaže nam, već neko vrijeme ne sluša radio, ne gleda televiziju i ne čita novine. Njegova je izolacija, u tom smislu, započela znatno ranije no ova aktualna, globalna - pandemijom uzrokovana.

Elvis Berton kraj svog rada

Izolacija kao staro normalno

- Postav koji je izložen u Velikoj Gorici, već je bio prezentiran mojim Pazinjanima 2020. godine povodom dvadeset godina mog umjetničkog stvaralaštva. No, ova je verzija ipak nešto modificirana; dodan je ciklus Akrilna šuma te sam uvrstio i više slika. Nakon te 2020. godine sve je stalo i započela je izolacija koja je meni već bila staro normalno, no tada se tema znatno aktualizirala. Izmet za koji se vlasnike pasa upozorava da ga pokupe je, u suštini, simbol za sve senzacionalističke natpise u medijima, političke afere, skandale i slično. Ljude odmara izolacija od informacija, pojašnjava nam Berton.

Postav izložbe "Clean Up After Your Dog"

Ekološki problemi i pojava konzumerizma teme su koje ga zaokupljaju od ranije. Pa je tako prvi od njegova tri ciklusa Limuna nastao još 1997. godine nakon što je otišao na koncert benda U2. Oni su tada svirali PopMart turneju s limunima kao zaštitnim simbolima ismijavajući time konzumerizam, kulturu obilaženja trgovačkih centara i "štancanja" identičnih bezličnih proizvoda.

 

Kritika konzumerizmu uz odavanje počasti prirodi

- U labinskoj galeriji Alvona, prostoru nekadašnje crkvice, svoj drugi ciklus Limuna izložio sam 2010. godine. Vizalno su podsjećali na vitraž, pa je zapravo postav aludirao na svojevrsni hram konzumerizmu. To je pojava na koju ukazujem dugi niz godina. Što se, pak, ekologije tiče, planinarim i poprilično sam povezan s prirodom, stoga se to zasigurno osjeti kroz sve moje cikluse, rekao nam je pazinski umjetnik.

Malograđanština, ekološko zagađenje kao i sve loše što ljudi čine jedni drugima i planeti naveli su ga na osmišljavanje ovog projekta, no i na mnoge ranije poput Beštija iz 2016. godine. Tada je stvarao degenerične zvijeri koje su imale osobine i dijelove raznih životinja želeći upozoriti na učestalu izloženost agresivnim medijskim sadržajima koji nepovoljno utječu na ljudsko zdravlje.

ČISTIMO VRTOVE/UMOVE

Ovoga puta autorova ideja je da svi radovi zajedno predstavljaju vrt ili park. Izložene grablje pozivaju, pak, na čišćenje vlastitog uma od svega što nas opterećuje i lišava ljudskosti.

Berton je predstavnik suvremene hrvatske autsajderske i art brut scene. Posljednjih se godina usmjerio ka hard edge geometrijskom i pop art izrazu. Dosad je izlagao na 35 samostalnih i više od 70 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu, a 2020. godine u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu na skupnoj izložbi ''Hvatači snova'' koja je obuhvatila presjek suvremene umjetničke marginalne – autsajderske i art brut scene Hrvatske i Srbije.

Živi i stvara u selu Katun Trviški kraj Pazina gdje ima vlastiti atelje.

Atelje Elvisa Bertona u Katunu Trviškom kraj Pazina

Izložba „Clean Up After Your Dog” u Galeriji Galženica može se pogledati do 15. travnja.


Fotografije: Galeriji Galženica/Elvis Berton

Nastavite čitati

Istra
 

Tko će s kim pitanje je sad

Sutra donosimo tri analize izbornih rezultata u osmoj izbornoj jedinici. Kako su stranke prošle po istarskim gradovima i općinama? * Za mjesec dana počinju upisi u pulske vrtiće. Ovogodišnji će biti nešto drugačiji od dosadašnjih. O cijenama, promjenama i detaljima o kojima će roditelji morati voditi računa, čitajte sutra

Istra
 

U subotu 20 godina Fažanske škole soljenja sardela

Tijekom manifestacije 40 ekipa posoliti će svoj važ sardela pod stručnim vodstvom fažanskih ribara. Održat će se i gastro radionica filetiranja i mariniranja ribe te jela od slanih  sardela, radionica  izrade tradicijskih ribarskih alata te foto izložba povodom 20 godina Škole soljenja sardela: “20 nam je godina tek...”

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.