Kultura

VELIKO MEĐUNARODNO PRIZNANJE

Filmu "Murina" tri nominacije za Independent Spirit Awards

"Murina" je svjetsku premijeru imala 2021. godine na Filmskom festivalu u Cannesu, na kojem se odmah i ovjenčala Zlatnom kamerom (Camera d'Or) za najbolje debitantsko ostvarenje. Film je do danas prikazan na više od 60 festivala i osvojio je više od 20 priznanja i nagrada


 
1 min
HINA

"Murina" je svjetsku premijeru imala 2021. godine na Filmskom festivalu u Cannesu, na kojem se odmah i ovjenčala Zlatnom kamerom (Camera d'Or) za najbolje debitantsko ostvarenje. Film je do danas prikazan na više od 60 festivala i osvojio je više od 20 priznanja i nagrada

Nagrađivani dugometražni prvijenac Antonete Alamat Kusijanović "Murina" dobio je tri nominacije za Independent Spirit Awards, nagradu koju dodjeljuje neprofitna organizacija Film Independent iz Los Angelesa, priopćio je u srijedu Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

Film je nominiran u kategoriji najboljeg debitantskog dugometražnog filma, najbolju izvedbu glumca u usponu te za najbolju fotografiju.

Independent Spirit Awards smatra se jednim od najvažnijih priznanja u SAD-u u takozvanoj "sezoni nagrada" koja kulminira dodjelom Oscara u ožujku. 

Za najbolji debitantski dugometražni film uz "Murinu" su nominirani i filmovi "Aftersun" (Charlotte Wells), "Emily the Criminal" (John Patton Ford), "The Inspection" (Elegance Bratton) i "Palm Trees and Power Lines" (Jamie Dack).

Uz Graciju Filipović, u konkurenciji za nagradu u kategoriji najboljeg glumca u usponu, nominirani su i Frankie Corio (Aftersun), Stephanie Hsu (Everything Everywhere All At Once), Lily McInerny (Palm Trees and Power Lines) i Daniel Zolghadri (Funny Pages). 

Za najbolju fotografiju, uz Hélène Louvart, nominirani su i Florian Hoffmeister (Tár), Gregory Oke (Afterfun), Eliot Rockett (Pearl), Anisia Uzeyman (Neptune Frost). 

Najviše nominacija za nagradu koja slavi nezavisni film i filmaše ima "Everything Everywhere All at Once" Daniela Kwana i Daniela Scheinerta, koji je nominiran u osam kategorija. Iza njega je "Tár" Todda Fieldsa sa sedam nominacija te "Aftersun" Charlotte Wells s pet. 

Ove godine je za Independent Spirit Awards stiglo rekordnih 409 prijava, a izabrani naslovi dolaze iz 25 zemalja.

Svečana dodjela nagrada održat će se 4. ožujka 2023. godine. 

Pobjednike glasanjem biraju članovi neprofitne organizacije Film Independent sa sjedištem u Los Angelesu. Među članovima su filmaši, stručnjaci iz AV industrije i filmski entuzijasti

"Murina" je svjetsku premijeru imala 2021. godine na Filmskom festivalu u Cannesu, na kojem se odmah i ovjenčala Zlatnom kamerom (Camera d'Or) za najbolje debitantsko ostvarenje. Film je do danas prikazan na više od 60 festivala i osvojio je više od 20 priznanja i nagrada.


Nastavite čitati

Svijet
 

Američki Senat usvojio prijedlog zakona koji štiti istospolne brakove

"Usvajanjem ovog zakona, Senat šalje poruku koju svaki Amerikanac treba čuti: bez obzira tko ste ili koga volite, i vi zaslužujete dostojanstvo i jednak tretman pred zakonom", rekao je čelnik demokratske većine u Senatu Chuck Schumer * U Sjedinjenim Državama živi oko 568.000 vjenčanih istospolnih parova

Svijet
 

Povrće, žitarice i grahorice kod muškaraca smanjuju rizik od raka crijeva

"S obzirom na to da je u muškaraca uočen veći rizik od raka debelog crijeva nego u žena, smatramo da bi rezultati našeg istraživanja mogli pridonijeti da se pojasni zašto je konzumiranje većih količina zdrave biljne hrane povezano sa smanjenim rizikom od raka debelog crijeva u muškaraca, ali ne i u žena'', rekl su zanstvenici

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.