Kultura

PROCESS ISpainT(H)ING?!_0.3

IStrian soundpainting: Sutra koncertni performans u Dnevnom boravku Rojca

Projekt se kreće na razmeđi glazbe, soundarta, performans arta i glazbenog teatra, mijenjajući umjetničko-izvođačke formacije od izvedbe do izvedbe, ali uvijek zadržavajući zajednički nazivnik u eksperimentalnoj i improvizacijskoj kompoziciji, otvarajući performativni prostor za susret i prožimanje inovativnih i radikalnih autorskih senzibiliteta, koncepata i estetika uključenih umjetnika


 
4 min
Zoran Angeleski
Slijeva: Miroslav Tovirac, Marco Quarantotto, Marko Grbac Knapić, Luka Žužić i Neven Radaković

Projekt se kreće na razmeđi glazbe, soundarta, performans arta i glazbenog teatra, mijenjajući umjetničko-izvođačke formacije od izvedbe do izvedbe, ali uvijek zadržavajući zajednički nazivnik u eksperimentalnoj i improvizacijskoj kompoziciji, otvarajući performativni prostor za susret i prožimanje inovativnih i radikalnih autorskih senzibiliteta, koncepata i estetika uključenih umjetnika

Sutra, u nedjelju u 19 sati u Dnevnom boravku Rojca, održat će se koncertni performans „PROCESS ISpainT(H)ING?!_0.3“.

Riječ je o performansu tijekom kojeg će event kompoziciju u realnom vremenu oblikovati Luka Žužić - trombon, Miroslav Tovirac - bas gitara, fx, elektronika, Marko Grbac Knapić - metamidi, fx, elektronika, Neven Radaković - Rhodes el.klavir, fx, elektronika i Marco Quarantotto - bubnjevi, udaraljke. 

Tonski tehničar i dizajner zvuka bit će Dean Pavletić - Tone, tehničku potporu pruža AudioLab d.o.o.

Ulaz je ograničen na 15 osoba te je potrebna prijava putem maila: info.surojc@gmail.com. Ulaz je moguć samo uz predočenje EU COVID potvrde.

Cijeli program prenosit će se uživo u programu Radio Rojca.

Kako pojašnjava autor i umjetnički voditelj projekta Neven Radaković, projekt „PROCESS ISpainT(H)ING?!“ usmjeren je na procesualnost – umjetničko-istraživački proces kao ključno nepredvidivo, otkrivajuće i (potencijalno) transformirajuće iskustvo.

Konceptualno i teorijski oslanja se na Soundpainting, multidisciplinarni znakovni jezik za skladanje u realnom vremenu (autora Waltera Thompsona), a za cilj ima  stvaranje i razvijanje novog, autorskog „ISpainting“ znakovnog jezika (IStrian soundpainting), okupljajući glazbenike, skladatelje i soundart umjetnike koji djeluju na polju eksperimentalne, improvizirane glazbe, intermedijalne i hibridne umjetnosti, a koji su na ovaj ili onaj način vezani uz Istru (IS).

U izvedbenom aspektu projekt „PROCESS ISpainT(H)ING?!“ kreće se na razmeđi glazbe, soundarta, performans arta i glazbenog teatra, mijenjajući umjetničko-izvedbene forme i izvođačke formacije od izvedbe do izvedbe, ali uvijek zadržavajući zajednički nazivnik u eksperimentalnoj i improvizacijskoj kompoziciji, otvarajući performativni prostor za susret i prožimanje inovativnih i radikalnih autorskih senzibiliteta, koncepata i estetika umjetnika koji u danom trenutku čine autorsko-izvođački korpus.

Svaka nova izvedba, metodološki i organizacijski navezana je na umjetničko istraživanje i umjetničku rezidenciju, kroz koje se svaka nova event kompozicija konceptualizira.

Tako će ovom koncertnom performansu prethoditi dvije metodološke faze: umjetnička istraživanja “MetaMIDI_0.1” i “isPAINTING_0.4” te umjetnička rezidencija “PROCESS ISpainT(H)ING!?_0.3”, koja se danas i sutra okuplja petero gore navedenih istarskih umjetnika, skladatelja-izvođača.

U središtu pozornosti umjetničkog istraživanja “MetaMIDI_0.1 je razvoj midi instrumenta koji se temelji na aproprijacijskim strategijama, procesima i tehnikama.

Aproprojacija (prisvajanje) podrazumijeva korištenje “tuđih” (konkretnih) zvučnih mikroelemenata, kompozicijskih mikrostruktura, motiva i isječaka, pretvarajući ih u autorske i samosvojne, manipulativnim i intervencijskim kompozicijskim tehnikama.

Rezultat takvog procesa donosi posve novu paletu konkretnih zvukova (“musique concrete”), koji u svojoj ukupnosti čine instrument koji na neki “uvrnuti” način funkcionira kao veliki suvremeni mješoviti (meta)orkestar.

“isPAINTING_0.4” je umjetničko istraživanje koje na temelju istraživanja postojećih, razvija novi autorski znakovni jezik za skladanje.

isPAINTING omogućava prilagodbu svakojakim instrumentima, svekolikim različitim autorsko-umjetničkim estetikama i senzibilitetima, personalizirajući postojeće koncepte i sam znakovni jezik, obzirom na vrstu i fleksibilnost instrumenata, ali i sam pristup autora-umjetnika-izvođača zvuku, odnosno, svom instrumentu.

Na taj način omogućava aleatorične i paralelne performativne zvučne radnje, u jednako mjeri kao i one sinhronizirane - rezultirajući uvijek novim event kompozicijama koji se, dakako, oblikuju isključivo u trenutku izvedbe.

isPAINTING omogućava skladatelju-dirigentu istovremeno oblikovanje, vođenje i suizvedbu

Za razliku od Soundpaintinga i drugih sličnih znakovnih jezika za skladanje („Conduction“ autora Lawrence D. „Butch“ Morrisa, „Ritmo y percussion con senas“ autora Santiaga Vazqueza itd.) isPAINTING omogućava skladatelju-dirigentu istovremeno oblikovanje, vođenje i sudjelovanje u izvedbi.

isPAINTING znakovni jezik koristi samo jednu ruku u znakovnoj komunikaciji, te ostavlja prostora da osoba, ili, u onom nekom zamišljenom idealu prema kojem stremi, osobe koje oblikuju izvedbu, ujedno u njoj sudjeluju svirački kao dio ansambla.

Organizatori su udruga Rondo Histriae i Savez udruga Rojca, glavni producent je Neven Radaković, a izvršni producenti Mia Đurčević i Jan Franjul. Produkciju potpisuju Udruga Rondo Histriae, Soundpainting platforma Pula 2021. i Savez udruga Rojca.

Program je realiziran u sklopu „Ciklusa koncerata Nove, eksperimentalne i improvizirane glazbe“ i „Ciklusa umjetničkih istraživanja“ Soundpainting platforme Pula koje organizira udruga Rondo Histriae.

Program je realiziran uz financijsku potporu Upravnog odjela za kulturu i razvoj civilnog društva grada Pula-Pola, Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije, Ministarstva kulture i medija RH-a te zaklade Kultura nova.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.