republika - dugi
Kultura

u petak u puli lgbt+ "PROCES 2022"

Jan Franjul: Još nam govore "pederi, lezbe... radite to u svoja četiri zida"'

Početkom lipnja prošle godine, na pulsku Komunalnu palaču postavljena je zastava duginih boja kao simbol LGBTIQ zajednice, a na inicijativu tek osnovane pulske Udruge Proces. Kako bi i ostatku grada približili queer kulturu i umjetnost, udruga organizira manifestaciju "Proces 2022" koja počinje već u petak u Rojcu


 
4 min
Martina Pereša
pulska udruga Proces - za promicanje queer kulture i LGBTIQ+ prava

Početkom lipnja prošle godine, na pulsku Komunalnu palaču postavljena je zastava duginih boja kao simbol LGBTIQ zajednice, a na inicijativu tek osnovane pulske Udruge Proces. Kako bi i ostatku grada približili queer kulturu i umjetnost, udruga organizira manifestaciju "Proces 2022" koja počinje već u petak u Rojcu

"Proces 2022" nova je manifestacija koju organizira istoimena pulska udruga Proces - za promicanje queer kulture i LGBTIQ+ prava. Kreće već u petak u pulskom Rojcu, a sadržavat će više kulturnih događanja kojima će se publici predstaviti queer umjetnici iz cijele zemlje.

Vizual manifestacije "Proces 2022", autorica: Eva Badanjak

No, vratimo se korak unatrag.

Ima li još onih koji ne znaju za što stoji skraćenica LGBTIQ? Zasigurno ima pa krenimo s definicijom.

Zastava duginih boja - može u Istri, ali ne u svim gradovima

LGBTIQ engleska je skraćenica za: lesbian, gay, bisexual, trans, intersex i questioning ili queer.

Rabi se kao imenica koja obuhvaća homoseksualnost, biseksualnost i transrodnost. Najprepoznatljiviji simbol LGBTIQ zajednice je zastava duginih boja koja je prošle godine, nakratko, krasila i zgradu pulske Komunalne palače na Forumu.

zastava duginih boja na balkonu Gradske vijećnice u Puli, 8. lipnja 2021.

- Bio je to jedan od prvih poteza aktualne pulske vlasti, a dogodio se na našu inicijativu, kaže nam Jan Franjul, glasnogovornik pulske Udruge Proces.

Tim se činom Pula svrstala uz bok Rijeci, koja od ranije na istovjetan način, isticanjem zastave duginih boja, nedvosmisleno daje podršku i vidljivost LGBTIQ+ zajednici.

To, pak, nije slučaj u ne tako dalekom Pazinu, gdje se vješanju zastave na zgradu gradske uprave u znak podrške LGTB zajednici, prije svega nekoliko tjedana, usprotivila vijećnica Mirjana Monas (IDS-HSU-HNS).

Umjetnost najlakše može senzibilizirati javnost i potaknuti empatiju

Jan Franjul, glasnogovornik Udruge Proces
- Unatoč tome, možemo reći da je situacija u Istri povoljnija nego u ostatku Hrvatske. Pripadnici LGBTIQ zajednice imaju brojne zakonske probleme, posebice prilikom usvajanja, posvajanja i udomljavanja djece. Doživljavaju fizičke napade, diskriminaciju, izbacivanje iz vlastitih roditeljskih domova, otuđivanje i brojne druge poteškoće. Zato i pokrećemo manifestaciju "Proces 2022" jer smatramo da umjetnost najlakše može senzibilizirati javnost i potaknuti empatiju, pojašnjava Jan Franjul.

Već postojeći problemi, za vrijeme pandemije samo su se intenzivirali, navode u udruzi Proces koja je osnovana lani u svibnju iako, kao inicijativa, djeluju već gotovo pet godina.

Radite to u svoja četiri zida!

- Organizirali smo u tih nekoliko godina razne kulturne programe kako bismo ljudima otvorili vidike. Publike je sve više; djece, roditelja... Čini se da postaje jasno da smo svi dio iste lokalne zajednice. Iako, uvijek bude ružnih riječi poput: pederi jedni, lezbe jedne, zašto to treba pokazivati ili - radite to u svoja četiri zida! Upravo će zato prvi događaj manifestacije biti izložba fotografija Luke Pešina „Radite to u svoja četiri zida", najavljuje Franjul.

Luka Pešun
Nagrađivan postav autora Luke Pešina u pulskom Rojcu može se pogledati od petka u 20 sati. Luka je, naime, fotografirao LGBTIQ osobe u njihovim domovima, u raznim svakodnevnim situacijama, a kako bi pokazao da se u njihova četiri zida ne događa ništa što se ne događa u četiri zida ostalih građana.

Nakon otvorenja izložbe s autorom će biti održan razgovor, a upravo će razgovor biti u fokusu svih programa manifestacije s obzirom na to da je dijalog najbolji način demistificiranja društvenih pojava.

Stvaranje prostora slobode jasnog izjašnjavanja LGBTIQ+ identiteta

Programi Procesa 2022 održavat će se, uz Rojc, još i u Galeriji Makina te pulskom Circolu.

Ulaskom queer umjetnosti u određeni prostor, organizatori ga žele učiniti sigurnim za pripadnike zajednice. Naime, dok u svijetu raste broj queer autora, pa i književnih te filmskih likova, queer kultura u Republici Hrvatskoj još nije u zavidnoj poziciji. Zato su za prvo izdanje manifestacije pozvana nešto jača autorska imena, a kasnije će svoju priliku dobiti i mlađi, manje etablirani autori.

Pula će tako, kao domaćin manfiestacije „Proces 2022“, ugostiti fotografkinju Anu Opalić koja će u Galeriji Makina gostovati sa svojom izložbom ‘Martina (Dnevnički zapisi 2009. – 2022.), književnicu i novinarku Noru Verde (Antonelu Marušić) i književnika i dramaturga Espija Tomičića.

zagrebački indie bend "U pol’ 9 kod Sabe", privatna arhiva

U Pulu dolazi i bend "U pol' 9 kod Sabe" koji je izrazito popularan i važan za LGBT pokret u Hrvatskoj i čije pjesme tematiziraju njihova egzistencijalna pitanja.

Službeni program manifestacije bit će obogaćen već prepoznatim neformalnim druženjima koje organizira udruga Proces. Među njima je najposjećeniji pub kviz „Kvirz“ koji u Caffe baru Circolo 17 uobičajeno kreira i vodi Sandra Vanjak, a u travnju 2022. iznimno - Milena Zajović.

Vizualni identitet manifestacije osmislila je i izradila Eva Badanjak. Program "Proces 2022" realiziran je sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te Turističke zajednice Grada Pule.


Nastavite čitati

Pula
 

Nacionalna kampanja: Besplatni menstrualni ulošci stižu na Sveučilište Jurja Dobrile u Puli

Preklani je pokrenuta kampanja “V za vaginu” koja je izazvala pozitivan odjek u javnosti, slijedom poraznih rezultata istraživanja Udruge za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter u sklopu projekta Tetka Perioda. U istraživanju je više od 10 posto ispitanica navelo kako im se događa da nemaju dovoljno menstrualnih potrepština da ih mogu promijeniti kad god žele, kao i da si ne mogu priuštiti menstrualne potrepštine

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.