Kultura

ODLIČAN PROGRAM U STAROGRADSKOJ JEZGRI

LABIN: FESTIVAL "LABINA", četiri dana obojena tonovima umjetnosti i tolerancije

Do subote na programu su izložbe i muzičke večeri, likovne i glazbene radionice, prezentacija knjige i okrugli stol * Nastupit će labinski učenici, člalnovi zborova, pjevačica Elis Lovrić, glumac Zijah Sokolović, gosti iz Novog sada, Gradski orkestar * O umjetnosti u egzilu, toleranciji i važnosti suživota na okruglom stolu govorit će Rajko Grlić, Rade Šerbedžija, Slavenka Drakulić, Paolo Magelli, Zijah Sokolović, Vladimir Posavec, Božidar Knežević, Vladimir Pištalo i Zoran Bulatović Bale * Dolazi i gitarista novosadske „Pekinške patke“ Zoran Bulatović Bale


 
6 min
Istra24

Do subote na programu su izložbe i muzičke večeri, likovne i glazbene radionice, prezentacija knjige i okrugli stol * Nastupit će labinski učenici, člalnovi zborova, pjevačica Elis Lovrić, glumac Zijah Sokolović, gosti iz Novog sada, Gradski orkestar * O umjetnosti u egzilu, toleranciji i važnosti suživota na okruglom stolu govorit će Rajko Grlić, Rade Šerbedžija, Slavenka Drakulić, Paolo Magelli, Zijah Sokolović, Vladimir Posavec, Božidar Knežević, Vladimir Pištalo i Zoran Bulatović Bale * Dolazi i gitarista novosadske „Pekinške patke“ Zoran Bulatović Bale

I ovaj će tjedan u Labinu i okolici biti obilježen još jednim međunarodnim kulturnim festivalom. Nakon otvaranja 4. Biennala industrijske umjetnosti, čija je „baza“ baš u Labinu, slijedi novi niz događaja vezanih uz scensku i glazbenu umjetnost.

Dakako, radi se o drugom izdanju LABINA festivala umjetnosti i tolerancije, koji će i ove godine starogradsku jezgru Labina ali i neke nove lokacije „obojati“ u ružičaste tonove i ispuniti kako nacionalno i regionalno poznatim imenima iz svijeta kazališta i glazbe, tako i mladim, prvenstveno lokalnim kreativcima i izvođačima.

Prošlogodišnje, prvo izdanje festivala, razinom kvalitete izvedbi te brojem eminentnih izvođača koji su se popeli na nevelike pozornice po cijeloj labinskoj starogradskoj jezgri, pokazalo je i dokazalo nekoliko teza: Labin je svakako svojim koloritom pogođena kulisa za ovakvo višednevno događanje umjetnosti, a možda još i važnije – povijesno i svjetonazorski teško da postoji bolji grad u širem radijusu, za izbor domaćina festivala tolerancije! Dodatni dokaz tome je svakako i nedavno dobiveno veliko priznanje na razini EU – druga nagrada u kategoriji malih gradova za status Europske prijestolnice raznolikosti i uključivosti.

Početak u srijedu u Teatrinu, u četvrtak glazba na Torionu

Ove godine, isto kao i prethodne, program festivala LABINA sastoji se od „nultog“ ili pred-dana, te tri puna „službena“ dana festivalskih događanja. Sve kreće ove srijede 17. svibnja u predvečernjim satima – od 17:30 u Teatrinu, malom kazalištu u samoj starogradskoj jezgri Labina – može se pogledati „DNK“, dramsko-scenska igra Dramske skupine „Flacius“ labinske Srednje škole Mate Blažina. U 19 sati u holu Gradske knjižnice otvara se zajednička izložba labinskih i novosadskih slikarica, koja će ostati otvorena do kraja festivala, u radnom vremenu knjižnice. Već „nultog“ dana publiku očekuje i jedna izvedba koja bi lokalno mogla izazvati veliko zanimanje – radi se o labinskoj premijeri predstave „SRETNO“, u kojoj je jedna od glavnih protagonistica vjerojatno najpoznatija žena iz povijesti Labina, Giuseppina Martinuzzi.

Danas 18. svibnja, program također počinje u večernjim satima, na Torionu na ulazu u starogradsku jezgru Labina, svečanim otvaranjem ovogodišnjeg festivala, kojem će uvod od 19 sati dati domaći glazbenici – mješoviti orkestar Umjetničke škole Matka Brajše Rašana i Gradski orkestar Labin, svojim zajedničkim nastupom. Na samom svečanom otvorenju nazočnima će se predstaviti i ovogodišnja LABINA – zaštitno lice i ime festivala, koju ove godine utjelovljuje istarska dramska umjetnica i kantautorica Elis Lovrić, rodom Rapčanka. 

Elis, odnosno LABINA u vrijeme trajanja festivala, okupljene će potom povesti u jezgru staroga Labina, te uz glazbeni intermezzo u pratnji zbora labinske Umjetničke škole, dati uvod koncertu „Glazbom kroz toleranciju“, glazbenom sessionu na kojem će nastupiti gotovo dvadesetak profesora spomenute škole. Po završetku koncerta, svi su pozvani da se spuste nekoliko stotina metara niže, do labinskog kina, gdje će se održati hvaljena hit predstava „Realisti“ zagrebačkog Teatra Exit. Kao uvertiru u predstavu, ali i pozdrav nakon nje, pred labinskim kinom svoj će performance koji uključuje i „fire show“ održati splitski Crowd Control.

U petak likovna i glazbena radionica

Već u jutarnjim satima u petak 19. svibnja, na platou ispred Gradske knjižnice, od 11 sati svoju će kreativnost pokazati i najmlađi – likovnoj radionici „Labinu s ljubavlju“ pridružit će se učenici nižih razreda labinskih osnovnih škola, a slobodni su im se pridružiti i svi drugi mališani, bez obzira na dob.

Poslijepodne je rezervirano također za radionice – no za one nešto starije. Tako će ispred Palače Negri, u ulici G. Martinuzzi, od 16 sati glazbenu radionicu držati naša LABINA Elis Lovrić u društvu legendarnog gitarista novosadske „Pekinške patke“, Baleta Bulatovića. Pred Narodnim muzejem u isto vrijeme kreće nešto drugačija radionica, ona dramska, a vodit će je profesorica Amneris Ružić Fornažar.  U 17 sati u atriju palače Franković, ispred zbirke i rodne kuće Matije Vlačića Ilirika, biti će održana promocija knjige „Tesla, portret među maskama“ autora Vladimira Pištala.

Kako se dan bude primicao kraju, starogradsku jezgru će ponovo ispuniti melodije i ritmovi. Od 20 sati na Torionu kreće još jedan premijerni i do sada neviđeni glazbeni nastup – labinski autorski ethereal etno bend Loell Duinn nastupit će u društvu nagrađivanog orkestra udaraljkaša BUM BAM Umjetničke škole Matka Brajše Rašana Labin. U isto vrijeme, no u predivnoj Pineti u naselju Sv.Martin – Martinski, odigrat će se sjajna hit predstava „Tesla, prilagođavanje anđela“, koju igraju vrhunska imena regionalnog teatra, Momčilo Otašević i Vladimir Posavec.

Zijah Sokolović u Kinu Labin

Ipak, izvedba koju se taj dan najviše iščekuje odvija se u 21 sat. Tada se na pozornicu Kina Labin penje jedan od najvećih aktivnih glumaca i autora s ovih prostora i veliki prijatelj LABINA festivala, neponovljivi Zijah A. Sokolović. On će, provodeći nas kroz svoje „Međuigre 0-24“, još jednom zasigurno nasmijati, rasplakati i ostaviti u dubokim dojmovima svih 250 prisutnih gledatelja koliko ih se može natisnuti u obnovljenu labinsku kino dvoranu. Za kraj večeri, pozivamo svih na ugodno druženje s glumcima, organizatorima i prijateljima festivala uz vino i lagani jazz velikog Mate Matišića i njegovog glazbenog tria, od 22:30 pa do sitnih noćnih sati u romantičnoj atmosferi ulice Giuseppine Martinuzzi u starom Labinu.

Okrugli stol „Art is The Power of Tolerance“

Ako je u petak večernja predstava Zijaha Sokolovića bila vrhunac dana, u subotu 20. svibnja taj vrhunac dolazi rano: u 10 sati u Polivalentnoj dvorani Gradske knjižnice održava se okrugli stol „Art is The Power of Tolerance“, događaj na kojem se predstavlja svojevrsna esencija festivala. Upravo zbog ovakvih događaja i tema, ali i gostiju, LABINA je festival tolerancije koji je već u drugoj godini velikim slovima upisan na mapu kulturne i civilizirane Europe. O umjetnosti u egzilu, toleranciji i važnosti suživota govorit će: Rajko Grlić, Rade Šerbedžija, Slavenka Drakulić, Paolo Magelli, Zijah Sokolović, Vladimir Posavec, Božidar Knežević, Vladimir Pištalo i Zoran Bulatović Bale. Ovaj je događaj, koji će svakako izazvati veliki interes javnosti, otvoren za svih i besplatan - kao i sve predstave i nastupi LABINA festivala.

Po završetku okruglog stola, u 12 sati pred Gradskom knjižnicom održat će se još jedan ciklus likovne radionice za djecu, ali i susret plesnih škola „Plesni kaleidoskop Labin-Zagreb“ te koncert učenika UŠ Matka Brajše Rašana „Lake note malih glazbenika“. 

I popodnevni program nastavlja se nastupom učenika, ovaj put nešto starijih: Dramska skupina Flacius labinske srednje škole u 17 sati izvest će Scensko putovanje labinskom baštinom, na više lokacija u jezgri labinskog starog grada, gdje će u interaktivnu izvedbu uključiti posjetitelje i prolaznike. U 18 sati, u Župnoj crkvi Blažene Djevice Marije, također u starom gradu Labinu, održat će se Sveta misa „Molitva za mir“, u sklopu koje će koncert opernih arija izvesti proslavljena novosadska operna diva Verica Pejić i maestro Aleksandar Bahun.

U 19:30 u Teatrinu jedna sasvim druga glazbena priča – monodrama s glazbenim elementima „Bol“, koju izvodi srpska glumica i autorica Mila Manojlović, u pratnji glazbenika Boška Mijuškovića. Na istom mjestu, ali nešto kasnije, u 21 sat, odigrava se posljednja predstava ovogodišnjeg festivala LABINA, „39 stepenika“ u izvedbi Pozorišta mladih iz Novog Sada. Četverodnevno druženje s umjetnošću prožeto tolerancijom, uključivošću i – uvjereni smo – dobrim raspoloženjem, i ove će posljednje večeri završiti uz glazbu i druženje u Ulici Giuseppine Martinuzzi, pred Palačom Negri.


foto: LABINA festival PR

Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.