Kultura

ROĐENA NA DANAŠNJI DAN

Lea Deutsch, hrvatska Anne Frank, spas u Istri nikad nije dočekala

Uz očeve i majke, veliki broj mladih i djece u stočnim je vagonima masovno deportiran u koncentracijske logore. Među tom djecom bila je i 15-godišnja Lea Dragica Deutsch, glumica, pjevačica i plesačica te jedna od najuspješnijih mladih hrvatskih kazališnih glumica


 
4 min
Matea Čelebija

Uz očeve i majke, veliki broj mladih i djece u stočnim je vagonima masovno deportiran u koncentracijske logore. Među tom djecom bila je i 15-godišnja Lea Dragica Deutsch, glumica, pjevačica i plesačica te jedna od najuspješnijih mladih hrvatskih kazališnih glumica

Na dijelu predratne Kraljevine Jugoslavije, totalitarni je režim po uzoru na Njemačku i Italiju uspostavila Nezavisna Država Hrvatska. Došavši na vlast 1941., poglavnik Ante Pavelić uveo je rasnu hijerarhiju i naredio istrebljenje Židova. Tako je od travnja 1941. do svibnja 1943. pogubljeno preko 35 000 Židova s područja NDH.

Uz očeve i majke, velik broj mladih i djece u stočnim je vagonima masovno deportiran u koncentracijske logore. Među tom djecom bila je i petnaestogodišnja Lea Dragica Deutsch, glumica, pjevačica i plesačica i jedna od najuspješnijih mladih hrvatskih kazališnih glumica. Iza lika i djela Lee Deutsch ostala je sedamdeset i jedna kazališna uloga, a zahvaljujući Vandi Ausch, Leinoj sestrični, ostale su sačuvane fotografije i spisi o obitelji Deutsch.

Zvali su je 'hrvatska Shirley Temple'

Lea Deutsch rođena je u Zagrebu, 18. siječnja 1927., a članovi njezine obitelji bili su ugledni zagrebački intelektualci, najčešće liječnici i odvjetnici. Uvidjevši da je njezina kći drugačija od svojih vršnjaka, mama Ivka počela se povlačiti iz društvenog života i u potpunosti se posvećivati djevojčici. Na nagovor tete Vere, fotografije djevojčice poslane su brojnim izdavačima te je tako djevojčica od druge godine života bila čest gost ilustriranih revija.

Ubrzo je došao i prvi Lein nastup pred publikom, a potom i drugi, brojni kazališni angažmani. O njezinom talentu i kazališnom utjecaju govori i činjenica da su ju zagrebački kulturni krugovi nazvali "hrvatska Shirley Temple", prema jednoj od najpopularnijih dječjih filmskih zvijezda tog vremena.

Bila je i prva kazališna Gita

Braco Reiss i Lea
Lea je u svojoj kratkoj, ali itekako pamtljivoj karijeri, surađivala s brojnim poznatim piscima i redateljima, a zapamćena je i njezina suradnja s Ivanom Brlić-Mažuranić, koja joj je dodijelila glavnu ulogu u kazališnoj verziji njezinog najpoznatijeg djela “Čudnovate zgode šegrta Hlapića”. Ulogu je Lea igrala sa svojim dugogodišnjim kazališnim partnerom, Bracom Reissom (uloga Hlapića).

Lein svijet polako tone u sivilo

Na vrhuncu angažiranosti u kazalištu, omča oko Leinog stvaralaštva polako se stezala. Ubrzo su počeli umirati bliski Leini suradnici pa tako i Ivana Brlić Mažuranić, koja si je presudila nakon duge borbe s depresijom.

Političke prilike su se naglo zaoštravale, a jek totalitarističkih režima nije zaobišao ni Jugoslaviju. Došavši na vlast 1941., Ante Pavelić, poglavar Nezavisne Države Hrvatske, uveo je rasnu hijerarhiju i naredio istrebljenje Židova. Ubrzo dolazi do niza nemilih događaja koji potresaju Leu, a sukobi i incidenti u školi postaju sve češći. Ne misleći da će i žene i djecu voditi u logore, Lein otac Stjepan skrio se u bolnici u kojoj je i dočekao kraj rata.

Posljednje Leine riječi na kazališnim daskama

Igra je svršena!
Zahvaljujemo vama u ložama
I vama, dame i gospodo,
Iz pravog kazališta.
Ali ne bi bila „živa partija“
Da u njoj nije bilo kibica,
Zato za nagradu:
Evo vam vaših lovor vijenaca
I s time je naša igra svršena!

Istra je mogla biti spas

No, ubrzo Pavelićeva vojska počinje s velikim racijama u kojima odvodi i žene i djecu. Leina majka pokušava sve kako bi zaštitila Leu i njezinog mlađeg brata Sašu, no čini se da pomoć nikako da pristigne. Nekoliko puta neuspješno su organizirani tajni prijevozi desetaka židovske djece u Mađarsku, odakle bi ih se dalje prevozilo u Palestinu, no i ti su pothvati često bili bezuspješni. Zabilježen je i podatak kako je Leu i njezinu obitelj u Sisku čekao vlak koji bi ih preveo u Istru, ali zbog greške u komunikaciji ili nečijeg propusta, vlak je otišao prije nego što su Deutschovi stigli. Ostalo im je samo vratiti se u Zagreb.

Lea je dvije godine slutila svoju smrt skrivajući se na zagrebačkim ulicama, a nitko od njezinih brojnih obožavatelja i prijatelja nije joj mogao pomoći. Ustaška vlast je unijela prevelik strah među stanovništvo i nitko nije imao hrabrosti zatražiti pomilovanje za svoje prijatelje i susjede.

Sve češće dnevne racije u travnju 1943. prešle su u masovna odvođenja obitelji u logore. Pod pritiskom Talijana, Nijemci su usporili s uhićenjima Židova, no vrlo brzo su se počeli pripremati za veliku, završnu akciju.

Posljednja fotografija Lee Deutsch (u prvom planu), ožujak 1941.

Lea odlazi u smrt

Tako je uvečer 3. svibnja 1943. izvršena posljednja velika racija koja je u jednoj noći uhitila preko 700 Židova samo u Zagrebu. Više nisu bili pošteđeni oni pokršteni, a ni oni iz mješovitih brakova. U toj noći racija je odvela Ivku, Leu i Sašu Deutsch.

Nagurana s ostatkom svojih sumještana, Lea Deutsch, djevojčica slabog srca i donedavno cijenjena zagrebačka umjetnica, umrla je od iscrpljenosti u stočnom vagonu već nedaleko Zagreba, a njezini majka i brat likvidirani su odmah pri dolasku u zlokobni Auschwitz. Otac Stjepan, koji je preživio rat, po povratku u Zagreb je od strane komunističke vlasti izbačen iz obiteljskog stana kroz koji su, ne tako davno, odjekivali dječja pjesma i smijeh. Stjepan Deutsch preminuo je 1959. u domu za nemoćne i stare Židove.

Tako je mlada kazališna glumica Lea Deutsch, nekoć nazivana hrvatskom Shirley Temple, postala naša inačica Anne Frank.


FOTO: Iz knjige Pavla Cindrića "Lea Deutsch - zagrebačka Anne Frank"

Nastavite čitati

Plenković predao listu HDZ-a za EU parlament

Iza predsjednika stranke, druga na listi je Dubravka Šuica, potom slijede Davor Ivo Stier, Karlo Ressler, Nikolina Brnjac, Željana Zovko (HDZ BiH), Sunčana Glavak, Tomislav Sokol, Marko Pavić, Ante Mihanović, Danijel Marušić te nezavisna Marijana Petir

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.