Kultura

"Sad sam Matthäus"

Nagrađivana predstava pulskog umjetnika Matije Ferlina na europskoj turneji - u Puli 18. i 19. rujna

Nakon izvedbi u Parizu, Beču, Ljubljani, Zagrebu i Portu, predstava se vraća u Pulu i Istru gdje je započela svoj kreativni proces *  Turneja se nastavlja 23. rujna kada će "Sad Sam Matthäus" otvoriti 31. izdanje Međunarodnog kazališnog festivala Divadelná Nitra u Slovačkoj, a završava 8. studenog u Cankarjevom domu u Ljubljani 


 
2 min
HINA
FOTO: Jelena Janković

Nakon izvedbi u Parizu, Beču, Ljubljani, Zagrebu i Portu, predstava se vraća u Pulu i Istru gdje je započela svoj kreativni proces *  Turneja se nastavlja 23. rujna kada će "Sad Sam Matthäus" otvoriti 31. izdanje Međunarodnog kazališnog festivala Divadelná Nitra u Slovačkoj, a završava 8. studenog u Cankarjevom domu u Ljubljani 

Nagrađivana predstava pulskog koreografa i redatelja Matije Ferlina "Sad Sam Matthäus" kreće na turneju koja će obuhvatiti nastup u Puli, te gostovanja na Međunarodnom kazališnom festivalu Divadelna Nitra u Slovačkoj, Festivalu Actoral u Francuskoj te na Sad Sam Manifestaciji u Ljubljani.

Solo "Sad Sam Matthäus" u režiji, koreografiji i izvedbi Matije Ferlina, uz glazbu Muke po Mateju Johanna Sebastiana Bacha, po tekstu Gorana Ferčeca, koji je ujedno i dramaturg predstave, te Matije Ferlina, izazovan je dijalog između osobe 21. stoljeća i vrhunca protestantske sakralne glazbe, između napetog tijela i kanonskog pogrebnog rituala te između pojedinca i civilizacije.

Krajem 2021., strukovne udruge suvremenog plesa RH nagradile su predstavu i Matiju Ferlina za najbolju koreografiju i najbolju pojedinačnu izvedbu, a početkom lipnja ove godine u Istru je stigla i nagrada Društva kazališnih teoretičara i kritičara Slovenije za najbolju predstavu u Sloveniji u 2021. godini.

Nakon izvedbi u Parizu, Beču, Ljubljani, Zagrebu i Portu, predstava se vraća u Pulu i Istru gdje je započela svoj kreativni proces, gdje će se prve izvedbe u sklopu serije gostovanja održati 18. i 19. rujna u Istarskom narodnom kazalištu.

Turneja se nastavlja 23. rujna, kada će "Sad Sam Matthäus" otvoriti 31. izdanje Međunarodnog kazališnog festivala Divadelná Nitra u Slovačkoj, koji se ove godine održava unutar tematskog okvira 'nevjerojatne krhkosti bića'. Divadelná Nitra najveći je kazališni festival u Slovačkoj te prostor najvažnijih međunarodnih suradnji u kulturnom sektoru te zemlje a predstavlja netradicionalna, inovativna i inspirativna scenska djela i međunarodno priznatih i etabliranih, i mladih progresivnih stvaratelja.

Slijede, 30. rujna i 1. listopada, dvije izvedbe predstave u La Criée, Narodnom kazalištu u Marseillu, u okviru Festivala Actoral koji svake jeseni tijekom tri tjedna okuplja više od dvije stotine francuskih i međunarodnih umjetnika. S multidisciplinarnim programom koji miješa kazalište, ples, vizualne umjetnosti, performans, glazbu, film i književnost, Actoral predstavlja raznolikost i vitalnost suvremenog izvedbenog stvaralaštva.

Europska turneja predstave završava 8. studenog u Cankarjevom domu u Ljubljani u okviru Sad Sam Manifestacije, koja će kroz izvedbe, instalaciju i razgovore predstaviti bogat autorski opus Matije Ferlina.

Sad Sam Manifestacija održava se od 5. do 8. studenog, a predstavit će i "Samice" u produkciji INK-a te prvi solo iz Ferlinove "Sad Sam" serije, "Sad Sam Revisited" nastao kao njegov diplomski rad na SNDO – School for Dance Development u Amsterdamu 2004. godine.


Nastavite čitati

HND upozorava o opasnom nasrtaju Domovinskog pokreta na Novosti i novinarstvo. To je nezapamćeni udar na autonomiju i prava nacionalnih manjina u Hrvatskoj

"Imajte svi na pameti da kada uzimate izjave od gospode iz Domovinskog pokreta da znate da vas smatraju neprijateljima države. Ne smatraju vas novinarima ili novinarkama koji rade svoj posao u interesu javnosti, nego da ste neprijatelji Hrvatske koje treba kroatizirati", rekao je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko * "Nisam primijetio da je itko digao riječ. Gdje je ta intelektualna elita Hrvatske koja sada šuti, a još neprihvatljivija je šutnja i tehničke ministrice kulture i medija i cijelog HDZ-a koji još jednom pokazuje što misli o nama", ustvrdio je Zovko

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.