Kultura

DOBRA SE SUPA KUHA U SUP-u

NOVI ZAMAH STUDENTSKE UDRUGE PULA Uz renoviranje prostora u Rojcu, rađaju se i ideje za nove projekte

Predsjednik SUP-a Filip Macuka računa da će u prosincu završiti renovacija prostora te se nada da će udruga kroz seriju događaja, renoviran prostor i kvalitetne ručno izrađene zvučnike, pulsku alternativnu scenu vratiti na zasluženu razinu i tako prkositi pulskoj „tapiji"


 
2 min
Foto: Heavy Duty Sound System, Facebook

Predsjednik SUP-a Filip Macuka računa da će u prosincu završiti renovacija prostora te se nada da će udruga kroz seriju događaja, renoviran prostor i kvalitetne ručno izrađene zvučnike, pulsku alternativnu scenu vratiti na zasluženu razinu i tako prkositi pulskoj „tapiji"

Dobra se, nova supa, kuha u SUP-u, Studentskoj udruzi Pule. Upravo se u Društvenom centru Rojc, domu stotinjak civilnih udruga među kojima je i Studentska udruga Pula, privode kraju radovi renoviranja prostora ove udruge. Paralelno s adaptacijom mjesta za provođenje aktivnosti, došle su i nove ideje, novi projekti, novi entuzijazam članova. Što je ohrabrujuća vijest, s obzirom na donedavnu situaciju u udruzi.

Od uspjeha do stagnacije

Tijekom svog postojanja Studentska udruga Pula ostvarila je niz zapaženih rezultata. Među ostalim, pokrenuli su  inicijativu i uspješno realizirali projekt „SMC" (Studentski multimedijalni centar), organizirali prosvjed „Podne nam je" – apel na gradsku vlast te sudjelovali u organizaciji prosvjeda za besplatno obrazovanje.

U svom su se djelovanju povezali s istarskim klubovima iz Trsta, Rijeke, Zagreba i Ljubljane, a zajedno su organizirali tradicionalno okupljanje na „Istrijadi" - najvećem susretu istarskih studenata. Iza njih su brojne izložbe, koncerti, radionice, seminari, predavanja, sudjelovanja na projektima „MediaMediterranea" i „Prosinac u gradu", ugovaranje sponzorstava za popuste članovima udruge i još mnogo toga.

Od početnog poleta – a taj je dio povijesti udruge trajao do otprilike 2014. – prešlo se u pasivnost, a udruga je usporila svoj rad: oko četiri godine bila je bez programa, a onda je 2018. godine nastupila nova ekipa te je na mjesto predsjednika izabran Filip Macuka. Tada su s novim predsjednikom došle i nove ideje.

Reaktivacija nakon poduže stanke

Nova ekipa je realizirala, naravno, i nove projekte kao što su benefit za „Urbane vrtove" kroz događaj Chill u vrtu i SUPverzivni zvuk #1 u suradnji sa Zelenom Istrom, benefit – prikupljanje novaca za Veliku Kladušu kroz događaj SUPverzivni zvuk #2, a ugostili su i eko radionicu u sklopu „Pula EKO WEEKA" pod imenom „Od čepova do lustera" koju je vodio Riuse centar Rijeka.

Njihove dosadašnje glazbene benefit projekte najbolje sami opisuju u svojim „eventima". Prema riječima predsjednika Macuke, ti su projekti: „spoj edukacije i zabave tako da kroz glazbu pokušavamo dotaknuti tematike aktivizma i zajedništva, jer smatramo da je jedna od čari glazbe mogućnost doživljaja socijalne tematike na sentimentalnoj razini".

Foto: SUP

Novookupljeni oko Studentske udruge Pula (SUP), pored predsjednika Filip Macuke, su Đino Višković, Karlo Stipić, Emanuel Majetić, Igor Svećarovski i Andrea Lukanović. Svi oni upravo renoviraju unutrašnjost svog prostora, farbaju zidove, gletaju, stavljaju knauf, ali i završavaju rad na zvučnicima. 

Glazbeni događaji, radionice, projekcije…

Predsjednik SUP-a Filip Macuka računa da će u prosincu završiti renovacija prostora te se nada da će udruga kroz seriju događaja, renoviran prostor i kvalitetne ručno izrađene zvučnike, pulsku alternativnu scenu vratiti na zasluženu razinu i tako prkositi pulskoj „tapiji"

Smatra da nije u redu da se u studentskom, alternativnom i najvećem gradu u Istri ne događa dovoljno na alternativnoj sceni. Mladi su željni alternativne glazbe, a pored toga studenti bi trebali biti kritika društvenog "mainstreama" kroz aktivizam i zajedništvo.

Na kraju je predsjednik udruge istaknuo, da je "pored glazbenog programa u planu pokretanje i razvitak različitih radionica (za sada DJ-ing i Reggae Soundsystem intro radionice), različite projekcije od filmova do dokumentaraca, večeri poezije, DIY treninzi (Brazilian jiu-jitsu)".

Foto: SUP

Krajnji je cilj, kaže nam sugovornik, “upogoniti prostor kao "hub" stvaralaštva gdje se ljudi samoinicijativno organiziraju bez da ovise o postojećim projektima i institucijama."

Čini se da se kuha dobra supa u SUP-u, a čime će je momci začiniti, odnosno kako će izgledati prostor i koliko će biti posjećeni događaji, kakav će biti program, tko će od umjetnika imati podršku i kakav će biti zvuk...saznat ćemo uskoro.

(Matijas Kozić)


Nastavite čitati

Pula
 

DAMIR PRHAT: Nakon vašeg jučerašnjeg teksta dao sam nalog da se još jednom provjeri čitav prijedlog Liste prvenstva za POS-ove stanove u Puli

"Moguće je bilo tih pet bodova dobiti ako si branitelj ili ako si član obiteljskog doma poginulog, nestalog ili zatočenog branitelja. Za konkretan slučaj nisam siguran je li učinjen previd. I to je moguće, ali sve će to biti ispravljeno prije formiranja konačne Liste" govori nam pročelnik Prhat o slučaju podnositelja zahtjeva za kupnju POS-ovog stana koji je s 29 godina dobio pet bodova kao hrvatski branitelj

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.