Kultura

DOBRA SE SUPA KUHA U SUP-u

NOVI ZAMAH STUDENTSKE UDRUGE PULA Uz renoviranje prostora u Rojcu, rađaju se i ideje za nove projekte

Predsjednik SUP-a Filip Macuka računa da će u prosincu završiti renovacija prostora te se nada da će udruga kroz seriju događaja, renoviran prostor i kvalitetne ručno izrađene zvučnike, pulsku alternativnu scenu vratiti na zasluženu razinu i tako prkositi pulskoj „tapiji"


 
3 min
Foto: Heavy Duty Sound System, Facebook

Predsjednik SUP-a Filip Macuka računa da će u prosincu završiti renovacija prostora te se nada da će udruga kroz seriju događaja, renoviran prostor i kvalitetne ručno izrađene zvučnike, pulsku alternativnu scenu vratiti na zasluženu razinu i tako prkositi pulskoj „tapiji"

Dobra se, nova supa, kuha u SUP-u, Studentskoj udruzi Pule. Upravo se u Društvenom centru Rojc, domu stotinjak civilnih udruga među kojima je i Studentska udruga Pula, privode kraju radovi renoviranja prostora ove udruge. Paralelno s adaptacijom mjesta za provođenje aktivnosti, došle su i nove ideje, novi projekti, novi entuzijazam članova. Što je ohrabrujuća vijest, s obzirom na donedavnu situaciju u udruzi.

Od uspjeha do stagnacije

Tijekom svog postojanja Studentska udruga Pula ostvarila je niz zapaženih rezultata. Među ostalim, pokrenuli su  inicijativu i uspješno realizirali projekt „SMC" (Studentski multimedijalni centar), organizirali prosvjed „Podne nam je" – apel na gradsku vlast te sudjelovali u organizaciji prosvjeda za besplatno obrazovanje.

U svom su se djelovanju povezali s istarskim klubovima iz Trsta, Rijeke, Zagreba i Ljubljane, a zajedno su organizirali tradicionalno okupljanje na „Istrijadi" - najvećem susretu istarskih studenata. Iza njih su brojne izložbe, koncerti, radionice, seminari, predavanja, sudjelovanja na projektima „MediaMediterranea" i „Prosinac u gradu", ugovaranje sponzorstava za popuste članovima udruge i još mnogo toga.

Od početnog poleta – a taj je dio povijesti udruge trajao do otprilike 2014. – prešlo se u pasivnost, a udruga je usporila svoj rad: oko četiri godine bila je bez programa, a onda je 2018. godine nastupila nova ekipa te je na mjesto predsjednika izabran Filip Macuka. Tada su s novim predsjednikom došle i nove ideje.

Reaktivacija nakon poduže stanke

Nova ekipa je realizirala, naravno, i nove projekte kao što su benefit za „Urbane vrtove" kroz događaj Chill u vrtu i SUPverzivni zvuk #1 u suradnji sa Zelenom Istrom, benefit – prikupljanje novaca za Veliku Kladušu kroz događaj SUPverzivni zvuk #2, a ugostili su i eko radionicu u sklopu „Pula EKO WEEKA" pod imenom „Od čepova do lustera" koju je vodio Riuse centar Rijeka.

Njihove dosadašnje glazbene benefit projekte najbolje sami opisuju u svojim „eventima". Prema riječima predsjednika Macuke, ti su projekti: „spoj edukacije i zabave tako da kroz glazbu pokušavamo dotaknuti tematike aktivizma i zajedništva, jer smatramo da je jedna od čari glazbe mogućnost doživljaja socijalne tematike na sentimentalnoj razini".

Foto: SUP

Novookupljeni oko Studentske udruge Pula (SUP), pored predsjednika Filip Macuke, su Đino Višković, Karlo Stipić, Emanuel Majetić, Igor Svećarovski i Andrea Lukanović. Svi oni upravo renoviraju unutrašnjost svog prostora, farbaju zidove, gletaju, stavljaju knauf, ali i završavaju rad na zvučnicima. 

Glazbeni događaji, radionice, projekcije…

Predsjednik SUP-a Filip Macuka računa da će u prosincu završiti renovacija prostora te se nada da će udruga kroz seriju događaja, renoviran prostor i kvalitetne ručno izrađene zvučnike, pulsku alternativnu scenu vratiti na zasluženu razinu i tako prkositi pulskoj „tapiji"

Smatra da nije u redu da se u studentskom, alternativnom i najvećem gradu u Istri ne događa dovoljno na alternativnoj sceni. Mladi su željni alternativne glazbe, a pored toga studenti bi trebali biti kritika društvenog "mainstreama" kroz aktivizam i zajedništvo.

Na kraju je predsjednik udruge istaknuo, da je "pored glazbenog programa u planu pokretanje i razvitak različitih radionica (za sada DJ-ing i Reggae Soundsystem intro radionice), različite projekcije od filmova do dokumentaraca, večeri poezije, DIY treninzi (Brazilian jiu-jitsu)".

Foto: SUP

Krajnji je cilj, kaže nam sugovornik, “upogoniti prostor kao "hub" stvaralaštva gdje se ljudi samoinicijativno organiziraju bez da ovise o postojećim projektima i institucijama."

Čini se da se kuha dobra supa u SUP-u, a čime će je momci začiniti, odnosno kako će izgledati prostor i koliko će biti posjećeni događaji, kakav će biti program, tko će od umjetnika imati podršku i kakav će biti zvuk...saznat ćemo uskoro.

(Matijas Kozić)


Nastavite čitati

Pula
 

Prođite pogledati kamion za popravke “E-transformer” i predstavljanje koncepta knjižnice stvari

Zelena Istra poziva građane na događanje “Reuse dan u Rojcu”. U četvrtak , 25. travnja, od 12 do 19 sati posjetitelji će moći razgledati kamion za popravke E-transformer 2.0., upoznati se s inovativnim konceptom knjižnice alata ili donijeti svoj neispravan kućanski uređaj na besplatnu dijagnostiku i popravak. “E-transformer 2.0” slovenske tvrtke ZEOS d.o.o. posebno je vozilo koje se transformira u učionicu i ima za cilj produžiti životni vijek električnih uređaja kroz edukaciju i zabavu

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.