Kultura

Visok čak 45 metara

Obnavlja se pazinski zvonik župne crkve svetog Nikole

Glavni projekt sanacije zvonika izrađen je još 2017. godine u sklopu realizacije projekta KulTourSpirit financiranog iz programa Europske unije "Konkurentnost i kohezija". Program obnove zvonika koncipiran je etapno, i to na temelju arhitektonskog snimka zvonika iz 2005. godine te potom geodetskog snimka nastalog deset godina kasnije


 
2 min
Martina Pereša
Foto: Manuel Angelini

Glavni projekt sanacije zvonika izrađen je još 2017. godine u sklopu realizacije projekta KulTourSpirit financiranog iz programa Europske unije "Konkurentnost i kohezija". Program obnove zvonika koncipiran je etapno, i to na temelju arhitektonskog snimka zvonika iz 2005. godine te potom geodetskog snimka nastalog deset godina kasnije

Ako ovih dana prolazite Pazinom, nećete moći ne primijetiti radove na obnovi zvonika župne crkve svetog Nikole. S obzirom na to da se radi o zvoniku viskom čak 45 metara, prizor je to koji trenutno svima upada u oči.

Obnova temeljena na snimkama iz 2005. godine

Program obnove zvonika koncipiran je etapno, i to na temelju arhitektonskog snimka zvonika iz 2005. godine te potom i geodetskog snimka zvonika nastalog deset godina kasnije.

Foto: Grad Pazin
- Ove se godine planira dovršetak radova sanacije oktogona, zatim slijedi sanacija vijenca iznad lođe zvonika te cjelovita sanacija lođe zvonika. Ona će uključivati ugradnju štapnih sidra u zoni lođe, zatim radove na vanjskom plaštu lođe, uređenje trifora, rekonstrukciju kamene ograde unutar trifora, unutarnje uređenje lođe te demontažu postojeće i izradu nove konstrukcije zvona prema projektu, doznajemo u Gradu Pazinu.

Zvonik pazinske župne crkve samostojeći je zvonik akvilejskog tipa. Visok je 45 metara, četverokutnog tlocrta i ukupne površine svih etaža 57 metara kvadratnih. U prizemlju je otvoren bačvasto osvođenim prolazom, a nakon 5. etaže, otvara se lođa za zvona, s po 3 lučna otvora sa svake strane. Oni se nastavljaju na kamenu balustradu postavljenu na parapetu

Sveobuhvatni i dugogodišnji projekt

Glavni projekt sanacije zvonika izrađen je još 2017. godine u sklopu realizacije projekta KulTourSpirit  financiranog iz programa Europske unije "Konkurentnost i kohezija". U prvoj fazi sveobuhvatne sanacije, 2016. godine, izvršeno je čišćenje drvenog stubišta i rekonstrukcija međukatnih konstrukcija čime je osposobljen pristup do lođe.

Foto: Grad Pazin
Od 2017. godine etapno se, do danas, uređuje unutrašnjost zvonika pa su tako poduzeti radovi na podu lođe, unutrašnjosti piramide zvonika, izvedeni radovi čišćenja njegove unutrašnjosti te je postavljena zaštitna ograda. Sanirani su vanjsko ulazno stubište i ulazna vrata zvonika te izvedeni radovi građevinske i konstruktivne sanacije piramide i oktogona zvonika. Izvršena je i demontaža križa i kamenog masivnog monolita te plombiranje otvora do pripreme rekonstruiranog križa za ponovnu montažu. 

Vrijeme učinilo svoje

Pregledom konstruktivnih elemenata piramide i oktogona zvonika uočena su značajna oštećenja koja su nastala degradacijom materijala tijekom vremena te su ugovoreni dodatni radovi koji će uključivati izvedbu novih zatega u piramidi i oktogonu, kao i izvedbu sustava zaštite od munja.

Župna crkva svetog Nikole u Pazinu ima naglašenu gotičku apsidu, a prvi se put spominje 1266. godine. Tijekom vremena dobiva kasnogotičko svetište te renesansne kapele koje su dodane glavnom brodu, a veliku baroknu rekonstrukciju doživljava 1764. godine

Cilj programa je sanacija i konzervacija svih elemenata građevine te uređenje unutrašnjosti na način da se prostor zvonika revalorizira i učini turistički atraktivnijim. 


Nastavite čitati

Istra
 

Kipi u IDS-u. Dio članova pita se tko doista vodi stranku: Paus ili Jakovčić?

Nije prvi put da stranački veteran IDS-a Edi Gobo kritizira vodstvo stranke na čelu s aktualnim predsjednikom Daliborom Pausom. Ovaj put na red je došao počasni predsjednik Ivan Jakovčić koji i dalje vuče konce u stranci zbog čega dio članova Pausa smatra marionetom počasnog predsjednika * Postoji li istarska tolerancija i convivenza? IDS-ova političarka pozvala je sve one koji ne razumiju domaću besidu da ostanu „zgor Učke”. Detalje donosimo sutra

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.