Kultura

projekt udruge metamedij

Odabrani pobjednici nagradnog natječaja za najbolju fotografiju – Mladi na mreži

Prva dva mjesta odabrao je žiri koji su činili profesionalni fotograf Đani Celija i projektna asistentica te umjetnica Ivana-Nataša Turković, dok je treće mjesto izglasala publika „lajkovima“ na društvenim mrežama udruge Metamedij


 
3 min
Borka Petrović
Prvonagrađeni rad Dominika Višnjića

Prva dva mjesta odabrao je žiri koji su činili profesionalni fotograf Đani Celija i projektna asistentica te umjetnica Ivana-Nataša Turković, dok je treće mjesto izglasala publika „lajkovima“ na društvenim mrežama udruge Metamedij

Pobjednici/e prvog u nizu nagradnih natječaja u sklopu projekta „Mladi na mreži“ pulske Udruge Metamedij – natječaj za najbolju fotografiju jesu:

  1. Dominik Višnjić s radom „Anonimni čitatelj“
  2. Gabriel Topić s radom „Muškarac i obitelj“
  3. Ena Bulić s “Autoportretom“

Prva dva mjesta odabrao je žiri koji su činili profesionalni fotograf Đani Celija i projektna asistentica te umjetnica Ivana-Nataša Turković, dok je treće mjesto izglasala publika „lajkovima“ na društvenim mrežama udruge Metamedij.

Pohvale žirija dobile su Tea Košara za fotografiju „Zec“, Leona Teodorović za „Portun“, Nika Čolak za „Gitaru“, Ena Bulić za „Ovna“ i Fani Antunović za „Portret (1)“.

Drugoplasirani rad

Pobjednici natječaja bit će nagrađeni s tri poklon bona u Svijetu Medija d.o.o. Prvo mjesto dobit će bon od 300 kuna, drugo 200, a treće 100 kuna. Radovi pobjednika bit će predstavljeni on line izložbom. Njome će biti obuhvaćene i autorice koje su dobile pohvalu žirija te dio radova pristiglih na natječaj, ali i realiziranih u sklopu on line radionica „Osnova fotografije za mobilne uređaje“ koje je u sklopu projekta „Mladi na mreži“ za pulsku Tehničku školu, SŠ „Zvane Črnja“ Rovinj, SŠ Buzet i SŠ „Vladimir Gortan“ Buje tijekom zime vodio Đani Celija.   

Na natječaj se prijavilo gotovo 50 mladih autora i autorica iz cijele Hrvatske.

Dominik Višnjić je student Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci, rodom iz Zbelava kraj Varaždina. Sudjelovao je na više grupnih izložbi i imao nekoliko samostalnih. Tijekom srednjoškolskog i akademskog obrazovanja dobitnik je niza priznanja. 

Primarno se izražava u mediju grafike (duboki tisak), koji koristi kao indirektno sredstvo djelovanja na podlogu, odnosno papir. Dugogodišnji je član udruge za očuvanje tradicijske kulturne baštine Kučana i Zbelave "Hajdina", u sklopu koje održava predavanja o tradiciji okolice Varaždina te proučava i izrađuje narodne nošnje koje mu često služe kao inspiracija u radovima. Osim tradicije, nadahnuće pronalazi i u ljudskom životu, odnosno promatranju međuljudskih odnosa.

Gabriel Topić živi u Zagrebu, a fotografijom se počeo baviti nedavno. Već od djetinjstva ga zanima vizualna umjetnost te se bavio crtanjem i gajio veliki interes za stripove, osobito japanske. Analognim fotografijama istražuje način prikazivanja sjećanja i straha od gubitka.

Ena Bulić studira marketing na riječkom Ekonomskom fakultetu i fotografijom se bavi u slobodno vrijeme. Dolazi iz Svete Katarine (Pićan).

Autoportret Ena Bulić

Projekt Mladi na mreži progovara o problemu manjka motivacije i navika kod mladih za sudjelovanje u kulturno-umjetničkim programima, on line edukacijskim programima te participativnim projektima koji omogućuju preobrazbu iz pasivnih konzumenata u aktivne stvaratelje, kritičare i komentatore.

Ciljevi su povećanje socijalne uključenosti kroz suvremenu kulturu i umjetnost, poticanje participacije, osobnog razvoja i kvalitetnog provođenja slobodnog vremena putem korištenja novih medija i tehnologija te unapređenje kreativnih i socijalnih vještina zahvaljujući zanimljivim i prilagođenim kanalima, platformama i formatima.


Nastavite čitati

Poštovani gospodine Plenkoviću, digli ste si plaće, a kada će na dnevni red doći medijske slobode i prava novinara?

Sindikat novinara Hrvatske upozorava i na činjenicu da novinari/ke za svoj odgovorni i društveno važni rad za javno dobro zarađuju u prosjeku svega 1.043 EUR neto. Usto, samo u dva javna medija redovito se obnavljaju kolektivni ugovori, dok u privatnim medijima gotovo  u potpunosti izostaje i socijalni dijalog i zaštita radničkih prava i kolektivni ugovor. Time se medijskim radnicima u RH krši temeljno ljudsko pravo na sindikalno organiziranje i kolektivno pregovaranje iako EU od svih članica traži pokrivenost od 80 posto tržišta rada kolektivnim ugovorima

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.