Kultura

UOČI PREMIJERE SMAREGLIOVE "NOZZE ISTRIANE"

OPERNI SPEKTAKL U NOVOOBNOVLJENOM INK-u "Čeka nas opera puna ljepote, strasti i emocija"

"Fantastičan je osjećaj da je mjesto radnje ove opere gradić Vodnjan koji je 15-ak minuta udaljen od ove pozornice. To se ne događa često jer se, primjerice, radnja "Aide" odvija u Egiptu, "Carmen" u Sevilli. Nećemo previše otkriti, ali rekreirali smo Vodnjan kao 'minimundus', kao ''mali svijet', scenografski izgradivši minijaturne, vjerne kopije najreprezentativnijih, najljepših zgrada Vodnjana, kazao je redatelj Marin Blažević


 
3 min
Zoran Angeleski ⒸFOTO: Manuel Angelini
Scenografija: umanjene kopije reprezentativnih zgrada u Vodnjanu (foto Karlo Čargonja)

"Fantastičan je osjećaj da je mjesto radnje ove opere gradić Vodnjan koji je 15-ak minuta udaljen od ove pozornice. To se ne događa često jer se, primjerice, radnja "Aide" odvija u Egiptu, "Carmen" u Sevilli. Nećemo previše otkriti, ali rekreirali smo Vodnjan kao 'minimundus', kao ''mali svijet', scenografski izgradivši minijaturne, vjerne kopije najreprezentativnijih, najljepših zgrada Vodnjana, kazao je redatelj Marin Blažević

- Riječ je o operskom spektaklu, s orkestrom i zborom u punom izdanju, kao i ansamblom sa sedmero solista u punom umjetničkom kapacitetu. Fantastičan je osjećaj da je mjesto radnje ove opere gradić Vodnjan koji je 15-ak minuta udaljenom od ove pozornice. To se ne događa često jer se, primjerice, radnja "Aide" odvija u Egiptu, ili "Carmen" u Sevilli. Ovo je homage istarskoj kulturi i malim istarskim urbanim jezgrama. Nećemo previše otkriti, ali rekreirali smo Vodnjan kao 'minimundus', kao ''mali svijet', scenografski smo izgradili minijaturne, vjerne kopije najreprezentativnijih, najljepših zgrada Vodnjana, kazao je danas novinarima u INK-a Marin Blažević, redatelj opere "Nozze Istriane" ('Istarske svadbe') Antonia Smareglie koja će se ove subote izvesti u novoobnovljenoj velikoj dvorani Ciscutti.

U sredini redatelj Marin Blažević i maestro Simon Krečič

Antonio Smareglia (1854.-1929.), rođeni Puljanin, skladatelj Puccinijeva naraštaja, čija su se djela izvodila u Bečkoj operi, milanskoj Scali, u operi La Fenice u Veneciji, vraća se na pulsku pozornicu djelom koje je, kako je danas rečeno, nepravedno zapostavljeno u korpusu hrvatskih opernih djela, i čija će nas priča na subotnjoj premijeri te u reprizi u ponedjeljak odvesti na emocionalno putovanje kroz ljubavne i obiteljske intrige smještene u čarobni kraj Vodnjana.

S proba (foto Karlo Čargonja)

Opera “Nozze Istriane” nastaje u koprodukciji INK s HNK Ivana pl. Zajca Rijeka, a snimat će se za njemačku diskografsku kuću CPO što je još jedna potvrda izvrsnosti.

Renomirani dirigent Simon Krečič, inače direktor Opere u Mariboru, kazao je da je ova opera puna ljepote, strasti i emocija te da je Smareglia majstorski znao sve te emocije ogrnuti svojim glazbenim jezikom.

Mestro Krečič podsjetio je da je otac Antonia Smareglie bio Talijan, a majka Hrvatica iz Istre koja je tada bila pod Austro-Ugarskom Monarhijom.

- Od samog početka bio je sin triju različitih tradicija i kultura što se jako osjeti u njegovoj glazbi. Čujemo Wagnerov jezik i njemačku tradiciju što se lijepo kombinira s talijanskim verističkim stilom, a sve zaokružuje slavenski melos i emocija, kazao je dirigent Krečič

- Djelo je kompleksno i vrlo teško za izvođače, a s druge strane dostupan i blizak slušateljima koji mogu već u prvom susretu s njime shvatiti i razumjeti najbitnije poruke djela. Nadam, se da će ova izvedba biti početak jedne renesanse njegove glazbe, kazao je dirigent Krečič.

Ravnateljica INK-a Gordana Jeromela Kaić podsjetila da u ovoj godini obilježavamo 170. obljetnicu rođenja i 95. godišnjicu smrti istarskog skladatelja Antonia Smareglie, 145 godina od polaganja kamena temeljca Politeame Ciscutti, te 35 godina od rekonstrukcije i dogradnje današnje kazališne zgrade u Puli.

Naglasivši uzornu sedmogodišnju suradnju ovih dviju kazališnih kuća, redatelj Marin Blažević kazao je da je riječ o ogromnoj produkciji i za INK i za riječki HNK koja  se u tom kontekstu može mjeriti s "Orašarom" iz 2019. godine.

foto Karlo Čargonja

- Premda se na prvi pogled čini da 'Nozze Istriane' nije moguće inscenirati drugačije nego kao tipičnu verističku etno-operu, snažnih lokalpatriotskih boja i naboja, mi smo ju pokušali pomaknuti prema metaforičkom stilu i ambivalentnom svijetu magičnog realizma, zaključio je redatelj Blažević.

Foto: Karlo Čargonja

Redatelj Blažević: "Riječ je o punokrvnoj produkciji"


Nastavite čitati

Pula
 

INK najavljuje. Glazba iberskog poluotoka u programu Romancero gitano / Ciganska romantika u izvedbi vokalnog ansambla Antiphonus i Petrita Çekua u Svetim Srcima

Program “Romancero gitano” pod ravnanjem maestra Tomislava Fačinija uz vokalni ansambl Antiphonus i gitaristu Petrit Çeku. Istoimeni ciklus kojim talijanski kompozitor Mario Castelnuovo-Tedesco (1895-1968), na tekstove Federica Garcíe Lorce (1898-1936), slušatelje vodi snovitim stranputicama u kojima odzvanjaju kastanjete, njište konji i teku rijeke

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.