Kultura

POČETKOM SVIBNJA I Adria Camino Festival

OTVARA SE CAMINO RUTA JUŽNE ISTRE Većina hodočasnika nisu vjernici, nego im je to duhovni izazov

Camino ruta južne Istre, premijerno u kraćoj dionici od 12-ak kilometara, otvorit će se u subotu 4. svibnja prelaskom staze od Vodnjana do Fažane. Ova ruta, inače, duga je 193 kilometara i  teritorijalno prolazi kroz dva grada i četiri općine te će biti privlačan motiv za dolazak i višednevni boravak na području Južne Istre prije i poslije glavne turističke sezone


 
4 min
Zoran Angeleski ⒸFOTO: Manuel Angelini

Camino ruta južne Istre, premijerno u kraćoj dionici od 12-ak kilometara, otvorit će se u subotu 4. svibnja prelaskom staze od Vodnjana do Fažane. Ova ruta, inače, duga je 193 kilometara i  teritorijalno prolazi kroz dva grada i četiri općine te će biti privlačan motiv za dolazak i višednevni boravak na području Južne Istre prije i poslije glavne turističke sezone

Camino ruta južne Istre, premijerno u kraćoj dionici od 12-ak kilometara, otvorit će se u subotu 4. svibnja prelaskom staze od Vodnjana do Fažane. Ova ruta, inače, duga je 193 kilometara i  teritorijalno prolazi kroz dva grada i četiri općine te će biti privlačan motiv za dolazak i višednevni boravak na području Južne Istre prije i poslije glavne turističke sezone.

Kako je rečeno na današnjoj konferenciji za novinare u TZ-u grada Pule, okupljanje 4. svibnja  je u Vodnjanu, na Župnom trgu odnosno ispred crkve sv. Blaža u 13.30 sati dok je polazak predviđen u 14.30 sati. Staza je ukupne dužine od 12 kilometara i prolazi pored crkve sv Jakova, parka kažuna, crkve sv. Mihovila, sv. Spirdon i sv. Stjepana u Peroju te uz šetnicu pokraj mora se nastavlja sve do centra Fažane gdje je planiran dolazak u 17.30 sati.

Za sve sudionike organizirano je duž staze osvježenje vodom, a u Fažani besplatna okrijepa uz fritaju te prijevoz autobusima nazad do Vodnjana gdje su ostavljeni auti. Za prisustvovanje pješačenju, kako bi se dobio bon za okrijepu potrebno je izvršiti prijavu putem web stranice www.southistria.com.

Posljednjih godina uz ostale zemlje i Hrvatska se ucrtala na kartu svjetskih hodočasničkih ruta te će se tako uz postojeće Camino rute pridružiti i ruta Camino južne Istre koja je  nastala kao zajednički proizvod klastera južne Istre odnosno turističkih zajednica gradova Pule i Vodnjana te općina Fažana, Ližnjan, Medulin i Marčana, čiji su direktori/ce Sanja Cinkopan Korotaj, Morena Smoljan Makragić, Mihael Idžaković i Natali Palko Zidrum danas govorili o ovom projektu, a online vezom i  Vedran Pražen, tajnik Bratovštine sv. Jakova.

Direktorica TZ-a Pule Sanja Cinkopan Korotaj

Camino ruta realizirala se na inicijativu i u suradnji sa Bratovštinom Sv. Jakova iz Samobora koja je 2017. godine postala dijelom istoimene Nadbratovštine iz Santiago de Compostela i certificirani je izdavač hrvatske hodočasničke putovnice koja je važeći dokument za hodočasnike na svim europskim rutama puteva Sv. Jakova.

I direktorica  TZ-a grada Pule Sanja Cinkopan Korotaj i Vedran Pražen, tajnik Bratovštine sv. Jakova i voditelj projekta "Camino Hrvatska", rekli su da većina hodočasnika na španjolsko-francuskoj ruti nisu vjernici, već je posrijedi duhovni izazov i stapanje s prirodom. 

Adria Camino Festival od 2.do 5. svibnja u "Histriji"

Adria Camino Festival organizira Bratovština svetog Jakova- Hrvatska, uz podršku klastera Južna Istra koji će se od 2. do 5. svibnja održati u Puli u Hotelu Park Plaza Histria. Na festivalu će sudjelovati predstavnici 14 zemalja uključujući i Španjolsku. Održat će se razne radionice koje će prezentirati razne Camino destinacije, govoriti o pripremi za hodočašće, biti će i interaktivne radionice, ali i ekskluzivni prikaz novog Camino filma “The Way, My Way” Billa Benneta. Svi sudionici će također sudjelovati na otvaranju Camino staze južne Istre

Ruta će biti, kao i u ostatku Europe, označena jarko žutom stiliziranom školjkom, Jakovljevom kapicom, apliciranom na tamnoplavu podlogu, kao prepoznatljivim svečevim atributom te će biti  podijeljena u sedam hodočasničkih poglavlja, točnije sedam etapa kako bi se mogla proći u jednom tjednu, koliko je potrebno da se istinski doživi povijesna, kulturna, a posebice sakralna baština uronjena u impresivne prirodne ambijente i jedinstvene urbanističke cjeline južne Istre.

Svi koji se odvaže prijeći, odnosno prijeđu Camino rutu  dobit će hodočasničku putovnicu ili Credential del Peregrino, kao i službenu ispravu o realiziranom hodočašću, hodočasnički certifikat ili Compostelu, koje izdaje hrvatska Bratovština sv. Jakova.

Pečata ili vjerodajnica bit će 18 te će ih činiti karakteristični motivi i boje za lokalitet uz koji će se nalaziti. Hodočasnička putovnica i certifikat moći će se preuzeti u turističko-informativnim centrima svih turističkih zajednica Klastera i na drugim lokacijama koje su objavljene na web portalu dok će pečati biti razmješteni po Camino ruti. 

Kako je nastalo svetište Santiago de Compostela

Početak cijele priče seže u 813. godinu. Tada je naime pustinjak Pelagije na noćnom nebu vidio svjetla koja su na “polju zvijezda” (Campus stellae – Compostela) pokazivala lokaciju grobnice Svetog Jakova (Saint Jago). Nalaz je potvrdio lokalni biskup Teodomiro koji je pozvao prvog hodočasnika – kralja Alfonsa II. Kralj se zaputio prema svetištu iz svoje prijestolnice u Oviedu, a ruta kojom je došao poznata je danas kao Camino Primitivo (izvorni Camino). Uskoro su počeli dolaziti i hodočasnici iz cijele Europe.
Prvo su se kretali uz sjevernu obalu Španjolske, rutom koja je danas poznata kao Camino del Norte. Kako je muslimanska vlast u Španjolskoj slabila, a kršćanska jačala, tako su hodočasnici počeli koristiti i malo južniju rutu, preko Burgosa i Leona, danas poznat kao Camino Frances. Camino je ubrzo postao toliko popularan da je 1138. godine izdan putopis i turistički vodič – Codex Calixtinus


Nastavite čitati

Istra
 

SEA STAR FESTIVAL Prvi veliki nastup Baby Lasagne nakon Eurovizije

Osjećaj je fantastičan. Jako sam sretan. Umalo se dogodio jedan koncert prije ovoga i onda je otpao i bilo mi je ekstra drago jer je veći gušt nastupiti doma, pred svojim ljudima, rekao je Marko prije koncerta * Kako navode, na pitanje novinara hoće li nastupati u pulskoj Areni, odgovorio je potvrdno, na opće oduševljenje prisutnih

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.