Kultura

DUGI I SNAŽAN APLAUZ ZA VIŠE OD 100 IZVOĐAČA

OVACIJE "ISTARSKOJ SVADBI" Ljubitelje opere nije okrznulo komešanje zbog dolaska premijera

Uz odličnu zvučnu sliku, raskošnu produkciju, na pozornici udaljenoj svega desetak kilometara od Vodnjana u koji je smještena priča koja prati ljubavne i obiteljske intrige s konca 19. stoljeća, "krvava svadba" rafiniranijem je uhu ponudila glazbu triju različitih tradicija i kultura iz kojih je stasao Smareglia, odnosno, kako je rekao dirigent Simon Krečič, 'beskrajne' wagnerijanske melodije, lijepe fraze u talijanskom verističkom stilu te slavenski melos i emociju


 
2 min
Zoran Angeleski
Foto: Karlo Čargonja

Uz odličnu zvučnu sliku, raskošnu produkciju, na pozornici udaljenoj svega desetak kilometara od Vodnjana u koji je smještena priča koja prati ljubavne i obiteljske intrige s konca 19. stoljeća, "krvava svadba" rafiniranijem je uhu ponudila glazbu triju različitih tradicija i kultura iz kojih je stasao Smareglia, odnosno, kako je rekao dirigent Simon Krečič, 'beskrajne' wagnerijanske melodije, lijepe fraze u talijanskom verističkom stilu te slavenski melos i emociju

Neokrznuti političko-medijskim komešanjem zbog dolaska premijera i ministrice kulture, ljubitelji opere, zadovoljni srčanom izvedbom solista (posebno Anamarijom Knego u ulozi Marusse), riječkog simfonijskog orkestra i zbora, dugim su aplauzom ispratili premijernu izvedbu "Istarske svadbe" ('Nozze istriane') Antonija Smareglie, nastalu u koprodukciji s riječkim HNK-om Ivana Pl. Zajca, kojom je sinoć otvorena obnovljena dvorana "Pietro Ciscutti" Istarskog narodnog kazališta.

Uz odličnu zvučnu sliku, raskošnu produkciju (posebno nadahnutu scenografiju Alana Vukelića i kostimografiju Sandre Dekanić), na pozornici udaljenoj svega desetak kilometara od Vodnjana u kojem je smještena priča koja prati ljubavne i obiteljske intrige s konca 19. stoljeća, "krvava svadba" rafiniranijem je uhu ponudila glazbu triju različitih tradicija i kultura, odnosno, kako je uoči premijere rekao dirigent Simon Krečič, 'beskrajne' wagnerijanske melodije i lijepe fraze u talijanskom verističkim stilu koje sve zaokružuje slavenski melos i emocija.

Nesretna ljubav

Sinoć su se potvrdile riječi maestra Krečiča da je ova strastvena i emotivna opera, iako vrlo teška za izvođače, dostupna i bliska slušateljima.

Predvođen redateljem Marinom Blaževićem, cijeli je autorski-izvođački tim u magično-realističko tkivo predstave utkao, a egzaltirano-opernom izvedbom i potencirao, odlučnu kritiku patrijarhalnog sustava vrijednosti koji ženu, napose mladu, svodi na objekt svadbene transakcije.

Vratio se tako na velika vrata kući dosad neopravdano mimoilažen Antonio Smareglia, rođeni Puljanin, skladatelj Puccinijeva naraštaja, čija su se djela izvodila u Bečkoj operi, milanskoj Scali, u operi La Fenice u Veneciji.

Još samo jedna izvedba 'Istarske svadbe' u INK-u na rasporedu je sutra, a onda joj slijedi riječka premijera.

Autorski tim

Dirigent: Simon Krečič

Redatelj: Marin Blažević

Scenograf: Alan Vukelić

Kostimografkinja: Sandra Dekanić

Oblikovatelj svjetla: Alan Vukelić

Glazbeni savjetnik: Zoran Juranić

Asistentica dramaturga: Sofija Cingula

Igraju:

Marussa – Anamarija Knego

Lorenzo – Bože Jurić Pešić

Menico, Marussin otac – Giorgio Surian

Biaggio, seoski zabavljač – Filippo Pollineli

Nicola – Robert Kolar / Jure Počkaj

Luze – Stefany Findrik

Riječki operni zbor

Zborovoditelj: Matteo Salvemini

Riječki simfonijski orkestar

Korepetitorica: Nataliya Marycheva

Inspicijenti: Antonija Družeta i Valter Milavec

Na kraju dugi i snažan aplauz

Foto: Z. A.


Fotografije: Karlo Čargonja

Nastavite čitati

Pula
 

Za koji trenutak počinje koncert Avril Lavigne u Areni - u Pulu stigla s ekipom od 150 članova!

Ovo će biti njen prvi nastup u Hrvatskoj. Nakon obilaska Sjeverne Amerike, Avril je u Europi, a Pula ima veliku čast ugostiti je na jednom od rijetkih samostalnih koncerata, jer na ostatku europskog dijela turneje, nastupa skoro pa isključivo, na festivalima * Ulaznice za koncert prodavale su  za 65 eura za travu, 77 eura za tribine, 88 eura za parter, te najskuplje, za plato, za 150 eura *  Kao predgrupu za svoj nastup odabrala je riječki pop-punk-rock bend Kraj programa

Pula
 

(FOTO/VIDEO) NK ULJANIK UŠAO U 2. LIGU! Trener Saša Kolić: "Igrao je Uljanik već taj rang, igrao je i viši, ali ovo je definitivno povijesni trenutak"

"Mislim da Istra zaslužuje još klubova u višem rangu. S obzirom na to da imamo prvoligaša, važno je da i mi izborimo veći rang jer onda cijela nogometna priča dobiva više smisla. Za mlade igrače je to onda dobar temelj za razvijanje jer ne mogu svi odmah ući u prvoligašku momčad. Sada bi to trebalo održavati i ispratiti i nadam se da će biti podrške i suradnje iz ostalih klubova Istre. Bez podrške Grada i Županije neće biti moguće opstati u ovoj ligi", kaže trener Kolić

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.