Kultura

djelo Iva Goldsteina

Predstavljena knjiga "Antisemitizam u Hrvatskoj od srednjega vijeka do danas’’

"Antisemitizam je povijesno gledano postao paradigma mržnje drugoga i drugačijega i paradigma - ‘pramajka’ svih nacionalizama i šovinizama. Ali je po posljedicama najstrašniji od svih jer je kulminirao najstrašnijem zločinu svih vremena - Holokaustu’’, rekao je urednik knjige Vuk Perišić


 
2 min
HINA
Hina

"Antisemitizam je povijesno gledano postao paradigma mržnje drugoga i drugačijega i paradigma - ‘pramajka’ svih nacionalizama i šovinizama. Ali je po posljedicama najstrašniji od svih jer je kulminirao najstrašnijem zločinu svih vremena - Holokaustu’’, rekao je urednik knjige Vuk Perišić

Knjiga povjesničara i diplomata Ive Goldsteina ‘’Antisemitizam u Hrvatskoj od srednjega vijeka do danas’’ predstavljena je jučer u Zagrebu. Istaknuto je da je to djelo koje minuciozno prikazuje proces stvaranja i rađanja mržnje prema drugome koja je i dovela do Holokausta.

"Antisemitizam je povijesno gledano postao paradigma mržnje drugoga i drugačijega i paradigma - ‘pramajka’ svih nacionalizama i šovinizama. Ali je po posljedicama najstrašniji od svih jer je kulminirao najstrašnijem zločinu svih vremena - Holokaustu’’, rekao je urednik knjige Vuk Perišić. Dodao je i kako se u knjizi opisuje proces stvaranja mržnje u Hrvatskoj, uz iznimno bogatu prezentaciju arhivske građe, novinskih članaka i političkih govora.

Ova knjiga enciklopedija je beščašća, katalog gluposti i mržnje

Ivo Goldstein je u uvodnom obraćanju odbio davati jednostavne ocjene o razlikama između srbijanskog i hrvatskog antisemitizma naglasivši da je to moralno i znanstveno neodgovorno bez objašnjavanja društvenog i povijesnog konteksta.

Kao i u uvodu svoje knjige, rekao je kako bi bilo netočno, pa i zlonamjerno svoditi povijest između većinske zajednice i Židova u Hrvatskoj u društvenom životu zemlje na antisemitizam.

Upravo suprotno, bilo je u svim vremenima, u mnogim prilikama raznih ljudi i grupa u Hrvatskoj koji su u odnosu na Židove zagovarali suživot, uključivanje i empatiju, kazao je Goldstein. Stoga je i važno podrobno se upoznati s fenomenologijom antisemitizma i njegovom zločinačkom naravi kako bi s shvatio njegov pogubni utjecaj i štetu koju je nanosio i, kako je rekao, još nanosi hrvatskom društvu.

Seid Serdarević u ime nakladnika Frakture kazao je kako se Goldsteinova knjiga može predstaviti i kao velika opomena svim zagovornicima govora mržnje, a u ime sunakladnika - Židovske vjerske zajednice ‘’Bet Israel’’ - govorio je rabin Kotel Da-Don.


Nastavite čitati

Plavi Orkestar ovog ljeta u Opatiji i Vrsaru

Sarajevski bend, poznat po antologijskim pjesmama  "Suada", "Bolje biti pijan nego star", "Ako su to samo bile laži", izdalo je 8 albuma, koji su se ukupno prodali u tiražu od preko 5 milijuna primjeraka

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.