Kultura

Film "Električni život Louisa Waina"

Recenzija: Umjetnost je podijeliti ljepotu svijeta sa što više ljudi

Zahtjevna Cumberbatcheva izvedba Louisa Waina mogla bi mu donijeti nominaciju za Oscar, jer su njegovi tjelesni trikovi zaista izvrsni


 
3 min
Iva Sirotić
Moderna bajka prikaz je čudnovatog umjetnika i njegovog bogatog opusa

Zahtjevna Cumberbatcheva izvedba Louisa Waina mogla bi mu donijeti nominaciju za Oscar, jer su njegovi tjelesni trikovi zaista izvrsni

"Električni život Louisa Waina" bajka je o njegovom umu, životu i djelu, protkanima elektricitetom koji osjeća od mladosti. S puno emocija i neizostavnih bolesti, ova moderna bajka prikaz je čudnovatog umjetnika i njegovog bogatog opusa.

Upoznajući nas s osobnošću Louisa Waina (Benedict Cumberbatch), naratorica (Olivia Colman) kaže da je naučio kontrolirati svoj unutarnji kaos - krećući se. Raspršenost Wainovog uma potkrepljuju njegovi neobični pokreti, luckasto okretanje glavom i začuđeni izrazi lica, ali i ritam filma koji dobrim dijelom prati njegova psihička stanja.

Od početka pratimo njegov odnos prema njegovom čudnovatom osjećaju koji sam naziva elektricitetom ključem svih najalarmantnijih životnih tajni.

Ovaj živopisni prikaz čudesnog uma i vrijednog umjetničkog opusa Louisa Waina, na programu Kina Valli je danas u 17 sati, sutra u 21.10 te u utorak u 17 sati

Kvadratni format slike (4:3) redatelj i snimatelj izabrali su kako bi vjernije ispripovijedali priču o Wainu, te kako bi se što više približili formatu Wainovih umjetničkih slika.

Tako je dodatno i naglašena osebujnost Wainovog karaktera, kao i divan odnos njega i Emily (Claire Foy). Snimatelj je Erik Wilson, s kojim je Sharpe već surađivao na seriji ‘Krajobrazni arhitekti’, a scenaristi su sam Sharpe i Simon Stephenson.

Za Louisa vrlo inspirativna, no za ono doba društveno i klasno neprikladna je ljubav sa starijom guvernantom Emily te se par iz brojne obiteljske kuće uskoro odselio u vlastitu.

Emily se ubrzo razboljela i pred kraj njenog života su pronašli mačića Petera, odakle i kreće Wainova inspiracija mačkama, i čitav njegov mačji opus. Kako kaže njegov veliki obožavatelj, pisac H.G. Wells (glumi ga Nick Cave), Wain je učinio mačku svojom.

Mačke koje ne izgledaju i ne žive kao mačke Louisa Waina, srame se same sebe. H.G.Wells

Izvrsna izvedba Benedicta Cumberbatcha

Zahtjevna Cumberbatcheva izvedba Louisa Waina mogla bi mu donijeti nominaciju za Oscar, jer su njegovi tjelesni trikovi (poput smiješnog hoda i simultanog crtanja s obje ruke) zaista izvrsni.

Cumberbatch je u protekloj godini ostvario još jednu bitnu ulogu u westernu ‘Šape Pasje’, redateljice Jane Campion, s kojom također može konkurirati nominacijom. Benedict je dosad jednom bio nominiran za Oscara, 2015. za glavnu mušku ulogu u ‘Igri oponašanja’.

Priličan broj elemenata ovog filma, poput maske, scenografije i originalne glazbe jednako tako je izvrstan i mogao bi ući u neku od Akademijinih nominacija.

Znamo da je Cumberbatchu montiran prostetički nos poput kljuna, a čitava je maska odlična, posebice pri kraju uratka kad je Louis već u poznim godinama.

Jedinu nagradu koju je film dosad dobio je upravo za masku i frizuru, od British Independent Film Awards (BIFA), a nominirani su još I kostimi, scenografija i specijalni efekti. Sharpe nije htio CGI mace, pa je tako za film angažirano četrdesetak raznih mačaka.

Iako je ovo film snažne glumačke izvedbe, režija je također solidna.

Britanski redatelj Will Sharpe, koji je istovremeno i glumac, relativno je novo filmsko otkriće. Njegov brat Arthur Sharpe komponirao je originalnu glazbu koja doprinosi prikazu Wainove prirode, a za izvedbu glazbe korišteni su atipični instrumenti: muzička pila i teremin.

Scena u kojoj Emily umre gdje vidimo samog Louisa, izvrsno je napisana i jednako tako dobro snimljena, s izraženom notom emotivnosti.

Stvaralaštvo kao odgovor psihičkoj bolesti

U filmu susrećemo mnoge bolesti i smrti. U drugoj polovici kad Wainova stanja počinju ekspandirati vidimo i široke mačje oči na njegovim slikama te halucinogene vrtloge njegovih tada već snažnih priviđenja i ponavljajućih noćnih mora.

Dio suvremenih liječnika smatra da je Wain imao shizofreniju i da se to moglo vidjeti iz njegovih radova; a i njegova sestra Marie patila je od shizofrenije.

Svijet je pun ljepote. Emily

Atraktivno je prikazana dubina Wainovog mračnog uma, poput vrištećeg uragana kako nam ga opisuje naratorica.

No, ilustracije, šarmantne mace i čitavo umjetničko stvaralaštvo, koliko god je uvijek iznova bilo neuspješan izvor njegove zarade, zapravo je bio njegov lijek i odgovor na tjeskobna stanja koja je intenzivno proživljavao.

Izuzetno talentiran, mir je pronalazio ilustrirajući ljepotu svijeta, sjećajući se kako ga je Emily pred smrt uputila da je podijeli ljudima. Nakon Emilyine smrti, na životu su ga održavali mačak Peter i umjetnički rad, a nakon Peterove smrti, samo umjetnički rad.

Sporednu ulogu ima Toby Jones u ulozi Sir Williama Ingrama, urednika časopisa (The Illustrated London News), on je i zaposlio Waina kao ilustratora.

Novozelandski glumac i redatelj Taika Waititi (poznat po filmu Jojo Rabbit, za čiji scenarij je 2019. nagrađen Oscarom) nakratko se pojavljuje kao njujorški novinski urednik Max Kase.

Ovaj živopisni prikaz čudesnog uma i vrijednog umjetničkog opusa Louisa Waina, na programu Kina Valli je danas u 17 sati, sutra u 21.10 te u utorak u 17 sati.


Foto: Kino Valli

Nastavite čitati

Istra
 

Recenzija nove Netflixove serije 'WEDNESDAY': 'Socijalne su mreže otupljujući bezdan isprazne informacije"

Osmodijelna serija dijelom je fantazija, a dijelom misterij ubojstva te deadpan (suhoparna, vrlo izravna) komedija s elementima horora. No, uglavnom je to priča o odrastanju u formi srednjoškolske drame. U središtu radnje je tinejdžerka gotičarka alergična na boje; čelistica koja gotovo nikad ne trepće, a do tuđeg mišljenja kao ni do prijateljstva, nimalo ne mari. Prve četiri epizode režirao je Tim Burton, a režiju posljednje četiri prepustio je Jamesu Marshallu i Gandji Monteiro

Pula
 

PULA: U utorak doček Sv. Nikole na Bunarini, a doći će i Krampus

Prije dolaska Sv. Nikole, djecu će nasmijati Vilibald, vilenjak Djeda Mraza, koji je  uvjeren da je došao na mjesto na kojemu djeca očekuju dolazak Djedice. Budući da je prošle godine jako zabrljao i da je zbog toga u nemilosti, svim se silama trudi urediti sve za njegov doček. Međutim, dok odlazi po kutiju s božićnim ukrasima, dolazi Krampus koji pokušava napraviti nered i kaos

Pula
 

DESET KUNA VLADA, DVIJE KUNE GRAD Pula će izdvojiti 250 tisuća kuna za besplatnu marendu za osnovnoškolce slabije imovne moći

"To je dobra mjera kojom će Vlada osigurati 10 kuna za pokrivanje marende svakog osnovnoškolca u Republici Hrvatskoj, a Grad Pula podmirit će razliku u cijeni za djecu koja ostvaruju pravo iz našeg socijalnog programa", rekao je gradonačelnik Filip Zoričić. Grad Pula osnivač je 11 pulskih osnovnih škola koje pohađa 4.500 djece, a za 600 učenika Grad će od drugog polugodišta ove školske godine snositi razliku u cijeni marende od dvije kune po danu po djetetu, što će godišnje iznositi 250 tisuća kuna

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.