republika - dugi
Kultura

U POVODU DANA PLANETA ZEMLJE

Snimke Vodnjanštine obilaze svijet - Istrijanka Elis Lovrić dio globalnog projekta Planet Resolution

- Tata je radio kako bi prehranio šestero članova obitelji i recikliranje je, iz potrebe, s godinama postalo način života. I danas volim prekrajati odjeću, raditi zimi bukete od lišća i "limun štrukat kad više nima ča za dat", kaže Elis te poziva čitatelje ne samo na ekološku već na ljudsku solidarnost, na razvijanje empatije i brige o sebi te o ljudima koji nas okružuju


 
3 min
Martina Pereša
Foto: privatna arhiva Elis Lovrić

- Tata je radio kako bi prehranio šestero članova obitelji i recikliranje je, iz potrebe, s godinama postalo način života. I danas volim prekrajati odjeću, raditi zimi bukete od lišća i "limun štrukat kad više nima ča za dat", kaže Elis te poziva čitatelje ne samo na ekološku već na ljudsku solidarnost, na razvijanje empatije i brige o sebi te o ljudima koji nas okružuju

Kantautorica i glumica rodom iz Rapca, Elis Lovrić, prilikom promocije pjesme "No war" s kojom je nastupala na ovogodišnjoj Dori, učinila je prilično nesvakidašnji potez koji, čini se, nije prošao nezapaženo na međunarodnoj glazbenoj sceni.

Svoju je pjesmu u raketi poslala u nebeska prostranstva pokraj spomenika legendarnom astronautu Jurju Gagarinu u Puli.

Naša je Zemlja prekrasna i moramo je zaštititi

- On je bio prvi čovjek koji je Zemlju vidio iz svemira, iz posve nove perspektive te je tada ustvrdio kako je ona prekrasna i kako je moramo čuvati i zaštiti. Upravo se ta ideja uklapa u viziju globalnog projekta Planet Resolution čija me predstavnica Amelie Edwards kontaktirala mailom i pitala želim li, kao predstavnica Hrvatske, povodom Dana planeta Zemlje, otpjevati pjesmu World on our shoulders, kaže nam uzbuđena Elis.

Spot za pjesmu jutros je doživio svoju promociju tijekom HRT-ove emisije "Dobro jutro, Hrvatska". Elis se u emisiju uključila putem Skypea, a odmah potom rado je dala izjavu i za naš portal.

U projektu sudjeluje više od 200 zemalja

- Pjesmu je svatko mogao snimiti na svom jeziku i izričaju iako je izvorno napisana na engleskom jeziku. U projekt je, s današnjim danom, uključeno više od 200 zemalja diljem svijeta, i svi smo, naravno, volontirali. Tekst sam prilagodila hrvatskom standardnom jeziku te "ubacila" dijelove na labinjonskoj cakavici. Aranžman i produkciju odradila sam sa svojim dugogodišnjim suradnikom, Matejem Zecom, a video spot smo snimali po Vodnjanštini, govori nam Lovrić.

U svijet otišle posebnosti našeg podneblja

Za snimanje su, naime, odabrane lokacije vodnjanskih Tri kažuna te područja oko bazilike svete Foške u Batvačima. Željelo se svijetu pokazati posebnosti našeg podneblja kao što su suhozidi, masline, more i naravno - netaknuta priroda.

Za snimke eksterijera zaslužan je Swan-Lein Stošić, dok je vanjske prostore snimala Mirena Prpić, da bi potom Stošić odradio i montažu.

- Jako sam sretna što se netko u Velikoj Britaniji uopće sjetio mene. Ne možeš ni znati tko sve prati tvoj rad dok ne primiš takav jedan mail s molbom za suradnju. Još mi više znači to što se radi baš o obilježavanju Dana planeta Zemlje jer sam oduvijek bila ekološki osviještena. Jedem hranu lokalnih, ekoloških proizvođača, nerijetko organsku, i recikliranje je oduvijek bilo moja životna filozofija, kaže nam Lovrić.

Recikliranje kao stil života, solidarnost kao životno opredjeljenje

Naime, Lovrić je bila jedna od inicijatora Solidarne ekološke grupe Pula u kojoj je i volontirala nekoliko godina. Odrasla je u obitelji u kojoj se poticalo, kako kaže "da se od ničega stvori nešto" o čemu pjeva u pjesmi "Kolori" objavljenoj na posljednjem albumu "Kanat od mora".

- Tata je radio kako bi prehranio šestero članova obitelji i recikliranje je, iz potrebe, s godinama postalo način života. I danas volim prekrajati odjeću, raditi zimi bukete od lišća i "limun štrukat kad više nima ča za dat", zaključuje Elis te poziva čitatelje ne samo na ekološku već na ljudsku solidarnost, na razvijanje empatije i brige o sebi te o ljudima koji nas okružuju.


Foto: privatna arhiva Elis Lovrić

Nastavite čitati

Jura Stublić, autor pjesme 'Rijeke pravde': Za demokraciju se mora boriti jer je uvijek ugrožena od onih koji žele autoritarni način upravljanja

"Ne mogu nešto više o tome govoriti jer ugovor sadrži klauzulu o povjerljivosti. To je regulirano. Prvo sam vidio da se pjesma upotrebljava, a da nije ostvaren nikakav kontakt sa mnom. Potom me je kontaktirao poznanik koji je vrlo dobar stručnjak za licenciranje autorskih prava. On je bio u kontaktu sa SDP-om i sve je regulirano kako se to već radi, po najvišim standardima", kaže Stublić

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.