Kultura

U POVODU DANA PLANETA ZEMLJE

Snimke Vodnjanštine obilaze svijet - Istrijanka Elis Lovrić dio globalnog projekta Planet Resolution

- Tata je radio kako bi prehranio šestero članova obitelji i recikliranje je, iz potrebe, s godinama postalo način života. I danas volim prekrajati odjeću, raditi zimi bukete od lišća i "limun štrukat kad više nima ča za dat", kaže Elis te poziva čitatelje ne samo na ekološku već na ljudsku solidarnost, na razvijanje empatije i brige o sebi te o ljudima koji nas okružuju


 
3 min
Martina Pereša
Foto: privatna arhiva Elis Lovrić

- Tata je radio kako bi prehranio šestero članova obitelji i recikliranje je, iz potrebe, s godinama postalo način života. I danas volim prekrajati odjeću, raditi zimi bukete od lišća i "limun štrukat kad više nima ča za dat", kaže Elis te poziva čitatelje ne samo na ekološku već na ljudsku solidarnost, na razvijanje empatije i brige o sebi te o ljudima koji nas okružuju

Kantautorica i glumica rodom iz Rapca, Elis Lovrić, prilikom promocije pjesme "No war" s kojom je nastupala na ovogodišnjoj Dori, učinila je prilično nesvakidašnji potez koji, čini se, nije prošao nezapaženo na međunarodnoj glazbenoj sceni.

Svoju je pjesmu u raketi poslala u nebeska prostranstva pokraj spomenika legendarnom astronautu Jurju Gagarinu u Puli.

Naša je Zemlja prekrasna i moramo je zaštititi

- On je bio prvi čovjek koji je Zemlju vidio iz svemira, iz posve nove perspektive te je tada ustvrdio kako je ona prekrasna i kako je moramo čuvati i zaštiti. Upravo se ta ideja uklapa u viziju globalnog projekta Planet Resolution čija me predstavnica Amelie Edwards kontaktirala mailom i pitala želim li, kao predstavnica Hrvatske, povodom Dana planeta Zemlje, otpjevati pjesmu World on our shoulders, kaže nam uzbuđena Elis.

Spot za pjesmu jutros je doživio svoju promociju tijekom HRT-ove emisije "Dobro jutro, Hrvatska". Elis se u emisiju uključila putem Skypea, a odmah potom rado je dala izjavu i za naš portal.

U projektu sudjeluje više od 200 zemalja

- Pjesmu je svatko mogao snimiti na svom jeziku i izričaju iako je izvorno napisana na engleskom jeziku. U projekt je, s današnjim danom, uključeno više od 200 zemalja diljem svijeta, i svi smo, naravno, volontirali. Tekst sam prilagodila hrvatskom standardnom jeziku te "ubacila" dijelove na labinjonskoj cakavici. Aranžman i produkciju odradila sam sa svojim dugogodišnjim suradnikom, Matejem Zecom, a video spot smo snimali po Vodnjanštini, govori nam Lovrić.

U svijet otišle posebnosti našeg podneblja

Za snimanje su, naime, odabrane lokacije vodnjanskih Tri kažuna te područja oko bazilike svete Foške u Batvačima. Željelo se svijetu pokazati posebnosti našeg podneblja kao što su suhozidi, masline, more i naravno - netaknuta priroda.

Za snimke eksterijera zaslužan je Swan-Lein Stošić, dok je vanjske prostore snimala Mirena Prpić, da bi potom Stošić odradio i montažu.

- Jako sam sretna što se netko u Velikoj Britaniji uopće sjetio mene. Ne možeš ni znati tko sve prati tvoj rad dok ne primiš takav jedan mail s molbom za suradnju. Još mi više znači to što se radi baš o obilježavanju Dana planeta Zemlje jer sam oduvijek bila ekološki osviještena. Jedem hranu lokalnih, ekoloških proizvođača, nerijetko organsku, i recikliranje je oduvijek bilo moja životna filozofija, kaže nam Lovrić.

Recikliranje kao stil života, solidarnost kao životno opredjeljenje

Naime, Lovrić je bila jedna od inicijatora Solidarne ekološke grupe Pula u kojoj je i volontirala nekoliko godina. Odrasla je u obitelji u kojoj se poticalo, kako kaže "da se od ničega stvori nešto" o čemu pjeva u pjesmi "Kolori" objavljenoj na posljednjem albumu "Kanat od mora".

- Tata je radio kako bi prehranio šestero članova obitelji i recikliranje je, iz potrebe, s godinama postalo način života. I danas volim prekrajati odjeću, raditi zimi bukete od lišća i "limun štrukat kad više nima ča za dat", zaključuje Elis te poziva čitatelje ne samo na ekološku već na ljudsku solidarnost, na razvijanje empatije i brige o sebi te o ljudima koji nas okružuju.


Foto: privatna arhiva Elis Lovrić

Nastavite čitati

Od 1. siječnja Radnicima rastu neoporezivi primici koje im poslodavci mogu isplatiti

Maksimalni godišnji iznos koji će svim radnicima poslodavci moći isplatiti na ime prigodne nagrade, što primjerice uključuje božićnicu i naknadu za godišnji odmor, od 1. siječnja iduće godine porasti na 700 eura, što je 36,38 eura više od trenutnih 663,62 eura.* Među ostalim stavkama, raste i neoporezivi iznos nagrada za radne rezultate i novčana paušalne nagrada za troškove prehrane

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.