Kultura

nova stvar pulskog benda sour

SOUR ft Hamo: Pulska digitalna hard rock infuzija

“Infuzija za sve” govori o digitalnoj ovisnosti u kojoj “Jedinice, nule, šire zablude”, a “oči su prazne, izmučene” od stalnog buljenja u ekran. Tekst nije neko poetsko remek djelo, ali nije nimalo banalan i odlično funkcionira uglazbljen u prilično mračnu hard rock melodiju


 
2 min
Dražen Majić

“Infuzija za sve” govori o digitalnoj ovisnosti u kojoj “Jedinice, nule, šire zablude”, a “oči su prazne, izmučene” od stalnog buljenja u ekran. Tekst nije neko poetsko remek djelo, ali nije nimalo banalan i odlično funkcionira uglazbljen u prilično mračnu hard rock melodiju

Jedan od trenutno najzanimljivijih pulskih bendova, SOUR, objavio je novu stvar „Infuzija za sve“. Kao pjevač na ovoj pjesmi gostuje Vedran Župarić-Hamo, glazbenik dobro poznat na pulskoj rock sceni.

SOUR inače nema stalnog pjevača pa su, pomalo i konceptualno, odabrali da im na svakoj novoj pjesmi, kao svojevrsnim hommage pulskim autorima, gostuje netko od kolega s pulske scene.

Stalnu postavu benda čine Arsen Pliško – gitara, Vedran Unukić – bass i Andrej Barac za bubnjevima, a dosad su u SOUR-u gostovali Livio Morosin, BlackHill, te Dino Popović i Damir Baćac Beli na koncertu Videodrum u Rojcu.

Nakon nekoliko slušanja, posebno na slušalicama uz šetnju na Lungu, “Infuzija za sve” pokazala se kao vrlo dobar uradak. Pohvalno je, prije svega, što je konačno neki pulski hard rock ili metal autor napisao tekst na hrvatskom.

“Infuzija za sve” govori o digitalnoj ovisnosti u kojoj “Jedinice, nule, šire zablude”, a “oči su prazne, izmučene” od stalnog buljenja u ekran. Tekst nije neko poetsko remek djelo, ali nije nimalo banalan i odlično funkcionira uglazbljen u prilično mračnu hard rock melodiju.

Osobno, stvar me vratila u kraj sedamdesetih ili početak osamdesetih, i na trenutke podsjetila na Smak, pa čak i na Atomsko Sklonište. Gledajući video koji je producirao Kristijan Matas učinila mi se u jednom trenutku da je na zidu prostorije u kojoj se svira Đoserova slika. Ispostavilo se da je Zappina.

Atmosferom i pojedinim dionicama “Infuzija” podsjeća i na Kyuss ili Tool ili općenito grunge estetiku. Iako nisam ljubitelj hard rocka, a ni soliranja, dionica Arsena Pliška u sredini pjesme me, u stvari, najviše oduševila.

Naime, do pola stvari digitalnu atmosferu pjesme simbolički podvlači ritam mašina, a onda u priču ulazi pravi bubanj tijekom kojeg se razvija jednominutni vrhunski solo. Dok prve dvije dionice aludiraju na Frusciante stil, u trećoj se, uz pomoć Zippo slajda, vraćamo u pulski hard rock. Taj treći dio stvari s pravim bubnjem, odličnim Gudinim bassom i pratećim Haminim vokalima i glasovima je kruna pjesme.

“Infuzija za sve” je pulska stvar s pulskim videom u kojoj iskusni pulski glazbenici pokazuju da im je još uvijek stalo. A to nije malo.

Snimanje i produkciju potpisuju stari znalci Branko Crnogorčić i Edi Cukerić.


Nastavite čitati

Pula
 

Kako su se mladi Verudeži i Barakeri tukli šakama i kamenjem za granicu između Verude i Stoje, a zatim napuštali rodni grad

"Tullio Cerlienco, el fio del caliger de Veruda - sin postolara s Verude, upisao se u boksački klub Proletario čije je članove trenirao u gimnastičkoj dvorani škole Dante Alighieri slavni pulski boksač Otto Govich s Baraka. Tulliov me primjer privukao da idem u dvoranu učiti boksačke vještine željan da se konačno pošteno i tučem i tako napredujem u hijerarhiji dei muli de strada. Završio sam i na ringu, tukao sam se i krvario. Bio sam postao i šampion Pule u papir kategoriji na ponos svog oca", piše Krizmanić

Pula
 

Iz malog pulskog studija "Staša design" dizajnerska roba putuje u sve kutke svijeta. "Oduvijek sam govorila da ću biti ili učiteljica ili modna kreatorica"

Prije sam uvijek osmišljavala kolekcije iznova, a za izradu modela mi treba tri, četiri mjeseca, odnosno od crteža do modela koji ću izrađivati. Međutim, sada brend ima neku prepoznatljivu crtu i zato radim na starim modelima, malo mijenjam, prekrajam, prepravljam. To je proces. Dakle, radim ono s čim sam i počela i slijedim tu svoju prepoznatljivost, koristim iste materijale, ali druge boje i ubacim uvijek nešto moje, jer ne pratim baš modne trendove u svijetu. Općenito jako malo pratim modnu industriju, jer što manje gledam to bolje onda sam potpuno svoja, nema mogućnosti da me 'povuče' nešto tuđe, govori Staša Doblanović Randall

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.