Kultura

Gostovao je i na Sajmu knjiga u Puli

Umro Dževad Karahasan, jedan od najznačajnijih književnika u BiH

Preminuo je u 70. godini života: dobitnik je brojnih priznanja i djela su mu prevođena na 15 svjetskih jezika * Gostovao je u nekoliko navrata gostovao na Sajmu knjige u Puli, a rujnu 2019. s njime je upriličen kniževni susret u Klubu-knjižari Giardini 2. Tada je izjavio "čovjek je slobodan kada nešto čini iz ljubavi, radosti i ljepote"


 
1 min
HINA
foto: Facebook Ranka Mutevelic

Preminuo je u 70. godini života: dobitnik je brojnih priznanja i djela su mu prevođena na 15 svjetskih jezika * Gostovao je u nekoliko navrata gostovao na Sajmu knjige u Puli, a rujnu 2019. s njime je upriličen kniževni susret u Klubu-knjižari Giardini 2. Tada je izjavio "čovjek je slobodan kada nešto čini iz ljubavi, radosti i ljepote"

Umro je Dževad Karahasan, jedan od najznačanijih bosanskohercegovačkih književnika, objavila je obitelj.

Karahasan je preminuo u 70. godini nakon teške bolesti.

Dobitnik je brojnih priznanja i djela su mu prevođena na 15 svjetskih jezika.

Godine 2020. je nagrađen najprestižnijim njemačkim književnim priznanjem, Goetheovom nagradom, koju dodjeljuje grad Frankfurt, rodni grad Johanna Wolfganga Goethea. 

Rođen u Tomislavgradu 1953., diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu 1976., a doktorirao 1986. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Radio je kao dramaturg, profesor na Akademiji scenskih umjetnosti i na Filozofskom fakultetu u Sarajevu te predavao na Sveučilištu u Göttingenu. Godine 1993. je izbjegao u Austriju gdje je s obitelji živio do smrti.

Uz ostalo autor je romana “Istočni diwan” (1989), “Šahrijarov prsten” (1994) i “Sara i Serafina” (1999), drame “Kralju ipak ne sviđa se gluma” (1986) i “Misionari” (1989) te više teatroloških naslova. Napisao he i knjige eseja “O jeziku i strahu” (1987), “Dnevnik selidbe” (1993), “Dosadna razmatranja” (1997), “Dnevnik melankolije” (2004) i "Izvještaji iz tamnog vilajeta" (2009).

Dževad Karahasan gostovao je u nekoliko navrata na Sajmu knjige u Puli, a rujnu 2019. s njime je upriličen kniževni susret u Klubu-knjižari Giardini 2. Tada je izjavio "čovjek je slobodan kada nešto čini iz ljubavi, radosti i ljepote".


Nastavite čitati

Svijet
 

Vandali napali francusku mrežu brzih vlakova uoči otvorenja Olimpijskih igara

Državni željeznički operater rekao je da su piromani zapalili instalacije duž pruga koje povezuju Pariz sa zapadom, sjeverom i istokom zemlje i da će promet biti ozbiljno prekinut tijekom vikenda. "Sinoć je SNCF bio žrtva nekoliko vandalskih djela na atlantskim, sjevernim i istočnim brzim prugama. Požari su namjerno podmetnuti kako bi oštetili naše instalacije", rekao je SNCF u priopćenju

Svijet
 

Harris pritišće Netanyahua da olakša patnje u Gazi: 'Neću šutjeti'

Potpredsjednica SAD-a Kamala Harris izvršila je pritisak na izraelskog premijera Benjamina Netanyahua u četvrtak da pomogne u postizanju sporazuma o prekidu vatre u Gazi koji bi olakšao patnje palestinskih civila, pokazujući oštriji ton od predsjednika Joea Bidena.“Vrijeme je da ovaj rat završi”, rekla je Harris u televizijskoj izjavi

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.