Politika i društvo

NAKON OTKRIĆA PORTALA ISTRA24

Anton Kliman: Nisam nanio štetu HDZ-u. Zašto bih dao ostavku?

Normalno da nije bilo nikakvog pogodovanja. Niti ga je bilo, niti će ga biti. Sve što se događalo vezano uz projekt bilo je na sjednicama Gradskog vijeća. Dakle, sve je prošlo potrebne procedure i institucije koje je trebalo proći. Gradske odluke su donesene i projekt je prezentiran, kaže Kliman


 
3 min
Danijela Bašić-Palković
Foto: PIXSELL/Srećko Niketić

Normalno da nije bilo nikakvog pogodovanja. Niti ga je bilo, niti će ga biti. Sve što se događalo vezano uz projekt bilo je na sjednicama Gradskog vijeća. Dakle, sve je prošlo potrebne procedure i institucije koje je trebalo proći. Gradske odluke su donesene i projekt je prezentiran, kaže Kliman

Nakon objave priče portala Istra24 o privatnim poslovima moćnog istarskog HDZ-ovca, Antona Klimana, saborskog zastupnika i predsjednika te stranke u Istri, kojom detaljno opisujemo način kako je Kliman, uz pomoć bivše vodnjanske vlasti na čelu s tadašnjim gradonačelnikom, Klaudijem Vitasovićem, (ne)realizirao svoj privatni turistički projekt na atraktivnom zemljištu Vodnjana, pitali smo predsjednika HDZ-a Istre, je li bilo pogodovanja i smatra li se odgovornim.

Konkretno, o projektu koji još nije ni krenuo u realizaciju nije želio govoriti.

-Za sve detalje oko projekta morate pitati odvjetnički ured, budući da sam svoja upravljačka prava još 2016. godine prenio na odvjetnički ured koji vodi Marino Folo i oni imaju upravu oko toga, rekao je Kliman.

Odbacuje pogodovanje

Što se političke odgovornosti tiče, budući da iz članka koji smo objavili, proizlazi da je imao poseban tretman u Gradu Vodnjanu, Kliman odbacuje takve tvrdnje.

-Normalno da nije bilo nikakvog pogodovanja. Niti ga je bilo, niti će ga biti.  Sve što se događalo vezano uz projekt, bilo je na sjednicama Gradskog vijeća. Dakle, sve je prošlo potrebne procedure i institucije koje je trebalo proći. Gradske odluke su donesene i projekt je prezentiran, kaže Kliman.

Ne smatra da zbog ogromnog duga, koji u ovom trenutku prema Gradu Vodnjanu iznosi oko 6 milijuna kunu, treba snositi ikakvu političku odgovornost.

Na pitanje je li njegov privatan turistički projekt krenuo netom prije no što je postao ministar turizma, Kliman kaže da to nije točno.

-Puno prije sam krenuo u taj projekt. Dakle, prije nego sam postao ministar. Za sve ostale situacije morate se obratiti odvjetničkom uredu. Samo vam načelno kažem, prije nego što sam postao ministar je sve to krenulo. To je ključ cijele priče i kasnije se sve razvijalo kako se razvijalo te je došlo do ove situacije 2020. godine kada se nije moglo dalje investirati, ističe Kliman.

Blizak je sa svim čelnicima JLS

Što se tiče njegovih bliskih odnosa s bivšom vodnjanskom vlasti i je li mu se pogodovalo, napominje da je sve bilo transparentno.

-Zašto vi mislite da sam ja s njima jako blizak? Kao saborski zastupnik blizak sam sa svakim čelnikom jedinice lokalne samouprave s kojom smo surađivali, tvrdi Kliman.

S obzirom na to da je izjavljivao „da nedostaje privatne inicijative na području Vodnjana“ misleći pritom na projekte koji bi donijeli novi zamah razvoja", pitamo ga je li u tom slučaju mislio na svoju privatnu inicijativu.

-Nisam mislio konkretno samo za Vodnjan, već za sva područja.

Kliman smatra da nije počinio političku štetu stranci u kojoj obnaša važne funkcije.

-Ne, definitivno nisam nanio štetu. Jasno mi je vaše pitanje.

Dakle, nećete dati ostavku?

-A zašto? Iz kojeg razloga? Zato što je tako konstruirano. Razumijem apsolutno kontekst koji postavljate, ali ok, odgovorio je Kliman.


Nastavite čitati

Istra
 

KANFANARSKA JAKOVLJA: Fešta i smotra istarskih volova 27. srpnja

Manifestacija, jedna od najvećih i najpoznatijih fešti Istre, ove godine slavi svoje 34. izdanje i obećava nezaboravan provod za sve posjetitelje. Fešta će se održati posljednje subote u srpnju, točnije 27. srpnja, s bogatim i raznovrsnim programom koji će trajati cijeli tjedan.

Istra
 

ATP Umag: Menšik u prvom kol izbacio branitelja naslova

Svladao prošlogodišnjeg pobjednika Plava Laguna Croatia Opena Australca Alexeija Popyrina sa 6-3, 6-2 za 83 minute * Menšik (ATP - 81.) je najbolje rangirani igrač do 19 godina i jedini koji se nalazi u Top 100, a svoj je talent na najbolji način prezentirao i na stadionu "Goran Ivanišević", gdje je imao glasnu podršku čeških navijača koji su činili većinu okupljenih na tribinama

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.