Politika i društvo

nađene određene nepravilnosti

Beroš: Na drugim je institucijama da završe istragu o Matijanićevoj smrti

Određene nepravilnosti su nađene i upućene su na daljnje postupanje, kako Hrvatskoj liječničkoj komori, tako i Županijskom državnom odvjetništvu. Ministarstvo zdravstva nije istražno tijelo koje bi moglo izvan svojih ingerencija istraživati bilo što, a kakva je situacija, to morate pitati nadležne institucije. Mi smo u okviru naših nadležnosti napravili svoje, rekao je Beroš novinarima


 
1 min
HINA
HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Određene nepravilnosti su nađene i upućene su na daljnje postupanje, kako Hrvatskoj liječničkoj komori, tako i Županijskom državnom odvjetništvu. Ministarstvo zdravstva nije istražno tijelo koje bi moglo izvan svojih ingerencija istraživati bilo što, a kakva je situacija, to morate pitati nadležne institucije. Mi smo u okviru naših nadležnosti napravili svoje, rekao je Beroš novinarima

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u petak kako je inspekcija Ministarstvo zdravstva dala svoje mišljenje o okolnostima smrti novinara Vladimira Matijanića, koji je umro u kolovozu od komplikacija uzrokovanih covidom-19, te da su druge institucije te koje trebaju završiti istragu.

"Iznimno mi je žao što se dogodio takav slučaj, naravno da mi na osnovu ovog moramo i nešto naučiti, ali su druge institucije te koje će završiti ovu istragu", rekao je Beroš u Vodicama, gdje se sudjelovao na kongresu Udruge poslodavaca u zdravstvu Hrvatske.

Još uvijek se čekaju rezultati izvida Općinskog državnog odvjetništva zbog sumnje na nesavjesno liječenje a zbog tog je slučaja Hrvatsko novinarsko društvo (HND) premijeru Andreju Plenkoviću predalo zahtjev za smjenom ministra Beroša i provođenjem nezavisne istrage. 

Beroš je ponovio da je Ministarstvo zdravstva u okviru svojih nadležnosti uputilo zdravstvenu inspekciju da ispita okolnosti smrti novinara, a ona je bila proširena s predstavnicima struke koji su bili uključeni u zbrinjavanje Matijanića, te je to tijelo dalo svoje mišljenje.

"Određene nepravilnosti su nađene i upućene su na daljnje postupanje, kako Hrvatskoj liječničkoj komori, tako i Županijskom državnom odvjetništvu. Ministarstvo zdravstva nije istražno tijelo koje bi moglo izvan svojih ingerencija istraživati bilo što, a kakva je situacija, to morate pitati nadležne institucije. Mi smo u okviru naših nadležnosti napravili svoje", rekao je Beroš novinarima.

Dodao je kako su pronašli određene propuste u pružanju zdravstvene zaštite, ali ne bitne, upravo zato što je liječnica primarne obiteljske medicine u nekoliko navrata rekla pacijentu da ode u bolnicu te mu je izdala i uputnicu nakon što je prvi put pregledan u bolnici i otpušten.

Prema tome, dodao je, pacijent je imao i priliku i uputu koju mu je zdravstveni sustav dao.

Upitan kada će prijedlozi zakona koji se odnose na zdravstvenu reformu ići u javno savjetovanje, s obzirom na to da dio reforme kreće od 2023., Beroš je odgovorio kako se desetljećima priča o reformama koje se ne provode, a njemu je cilj ne samo pričati, nego i provesti.

"Od prvog dana mandata transparentno govorim o potrebi reforme. Prema tome, doista će iznimno brzo. Irelevantno je da li je riječ od dva, tri ili četiri tjedna", rekao je Beroš. 


Nastavite čitati

Prošao nacrt prijedloga promjene Ustava

Riječ je o promjeni Ustava u dijelu koji se tiče referenduma o promjeni samog Ustava ili organskih zakona i s tim povezane izmjene Ustavnog zakona o Ustavnom sudu koje će uputiti na plenarnu sjednicu Sabora * Mijenaju se i odredbe o izboru ustavnih sudaca

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.