republika - dugi
Politika i društvo

PROSTORNA DEVASTACIJA U OPĆINI RAŠA

BILO JEDNOM NA DIVLJEM ZAPADU ISTOČNE ISTRE U Viškovićima inspekcija zaustavila 15 milijuna kuna vrijednu gradnju luksuznih vila s bazenima

U naselju Viškovići u Općini Raša upravo se događa prostorna devastacija gigantskih razmjera. Luksuzne vile s bazenima koje gledaju na Raški zaljev niču na svakom koraku. Ovim tempom Viškovići će uskoro imati više bazena nego stanovnika. Gradi se i protivno zakonu. Na poljoprivrednom zemljištu koje je nekim magičnim trikom urbanizirano, pa nakon dobivanja dozvola za građenje brzo ponovo deurbanizirano. IDS-ovi načelnici, stari i novi, o tome, kažu, ne znaju ništa


 
5 min
Chiara Bilić

U naselju Viškovići u Općini Raša upravo se događa prostorna devastacija gigantskih razmjera. Luksuzne vile s bazenima koje gledaju na Raški zaljev niču na svakom koraku. Ovim tempom Viškovići će uskoro imati više bazena nego stanovnika. Gradi se i protivno zakonu. Na poljoprivrednom zemljištu koje je nekim magičnim trikom urbanizirano, pa nakon dobivanja dozvola za građenje brzo ponovo deurbanizirano. IDS-ovi načelnici, stari i novi, o tome, kažu, ne znaju ništa

U naselju Viškovići u općini Raša, na uzvisini odakle puca veličanstven pogled na Raški zaljev, Građevinska inspekcija Državnog inspektorata zatvorila je gradilište koje se prostire na nekoliko parcela na kojima porečka tvrtka Fels Family vlasnika Željka Ereiza i Thomasa Floriana Riemarskog gradi vile s bazenima.

Gradnja je zaustavljena na katastarskim česticama ukupne površine otprilike 3 i pol tisuća četvornih metara. Neke parcele su u vlasništvu firme Pulcher, poput one na kojoj je postavljena tabela o zabrani radova (k.č. 1037/15), a neke su od investitora, već spomenute Fels Family.

Urbanizacija - devastacija - deurbanizacija

Građevinska inspekcija je lani zaustavila gradnju

Investitor je, po svemu sudeći, izašao iz gabarita i otišao previše u visinu. Viša građevinska inspektorica Mirjana Krsnik još je u veljači ove godine, navedeno je tako u rješenju Državnog inspektorata iz listopada ove godine, na terenu utvrdila da je Fels Family gradio izvan granica građevinskog područja i protivno glavnom projektu. Krsnik konstatira da se „protivnost gradnje sastoji u drugačijem oblikovanju građevine te u drugoj visinskoj koti temeljnog tla građevine“.

Lokacijske dozvole ishodovane su još 2007. godine, a glavni su projekti potvrđeni u 2010. i 2011. godini.

Tvrtka Fels Family nedavno je stupila na scenu. Tako je jednu parcelu u siječnju ove godine kupila od Annachiare Corazzol, koja nosi isto prezime kao i Ennio Alberto Corazzol, koji je vlasnik firme Pulcher. Od Pulchera je Fels Family kupila susjedno zemljište u svibnju 2021. U kolovozu te godine Fels Family počinje prezentirati investiciju na društvenim mrežama. Objave staju u veljači, kada je inspekcija zatvorila gradilište.

Iako ni investitor ni njegova odvjetnica nisu htjeli odgovoriti na pitanje koliko je vrijednost projekta, na mrežnim stranicama tog porečkog poduzeća navedeno je da se radi o 15 milijuna kuna. Tamo je također opisano da se planira izgradnja pet vila, svaka s prizemljem plus jednim katom, s tri sobe i tri kupaonice. Na simulaciji se pak čini da je riječ o minimalno osam vila i isto toliko bazena. Za sada su u različitim fazama izgradnje tri kuće. Postavljena je PVC stolarija, interijer je već popunjen namještajem. Nigdje, međutim, nije izvješena tabela s podacima o investitoru, dok je ona o zabrani izvođenja radova postavljena na betonskim temeljima jedne od budućih vila.

No, puno je zanimljivije ili, bilo bi primjerenije reći, sugestivnije, to što je u vrijeme kada je investitor tražio i dobio prve dozvole, zemljište bilo građevinsko. Do 2011. godine, a onda se najednom, donošenjem Prostornog plana uređenja Općine Raša, deurbaniziralo. Otada je poljoprivredno.

Vile u različitim fazama izgradnje

Tri vile su u visokoj fazi izgradnje

Više bazena nego stanovnika

Slično se dogodilo i par stotina metara od ovog projekta. Nekoliko parcela urbanizirano je, a onda naknadno ponovo pretvoreno u poljoprivredno zemljište. I tamo se grade vile. Također s bazenima. Viškovići su, naime, selo od tek nekoliko desetaka stanovnika u kojem je u tijeku, vidljivo je, turbo luksuzna betonizacija. Gruba je procjena da bi po završetku svih gradnji na tom malom komadiću raja u općini Raša uskoro trebalo niknuti 20-ak vila s bazenima s vraški dobrim pogledom na more. Ovim tempom, u tom će naselju podno Skitače uskoro biti više vila i bazena, nego što živi ljudi. Viškovići su eklatantan primjer devastacije prostora u Istri. Tipična istarska prostorno-planska priča.

Željko Ereiz, vlasnik i direktor društva Fels Family sa sjedištem u Poreču, nije htio komentirati situaciju te nas je uputio na svoju odvjetnicu Miu Mihelčić.

- U odnosu na gradnju na k.č.br. 1037/1 zaustavljeni su privremeno radovi od strane Građevinske inspekcije radi dopune projekta. Pojašnjenja radi – građevinska dozvola je valjana, ali prilikom gradnje odstupilo se od građevinske dozvole (minimalno – iščitava se iz Rješenja – radi se o visinskoj koti koju treba uskladiti, kao i položaj bazena). Dopuna projekta je poslana i čeka se odobrenje, a u međuvremenu su obustavljeni radovi. Izvođač radove izvodi u skladu s pravomoćnim građevinskim dozvolama, prijavom gradnje i radovi se  izvode u skladu s izdanim dozvolama, Zakonom o gradnji i važećim propisima, očitovanje je odvjetnice Mihelčić.

Simulacija projekta/FOTO: Facebook Fels Family

IDS-ovi načelnici bez riječi

IDS-ova načelnica Glorija Paliska nije pretjerano upućena o događajima u Viškovićima. Ili možda samo želi ostaviti takav dojam. Teško je procijeniti. Kao načelnica bi svakako trebala biti upoznata s ovakvim i sličnim investicijama te evidentno čudnim rabotama oko prostornog planiranja.

- Oni vode postupak i ako se utvrdi da se sve radi po postupcima i građevinskim dozvolama, nemam ništa za dodati, komentirala je Paliska investitorovo kršenje zakona.

Nije imala pojma ni zašto se to područje urbaniziralo da bi se potom deurbaniziralo. Podsjetila nas je da se to događalo za vrijeme mandata njezinog stranačkog kolege Josipa Knapića.

- Mi smo već neko vrijeme na maksimumu što se tiče građevinskog područja po broju stanovnika, otkrila je.

Načelnica Općine Raša Glorija Paliska

Bivši općinski načelnik se, međutim, gotovo ničega ne sjeća. Kaže da niti ne zna da se u Viškovićima grade vile s bazenima. U memoriji mu nije ostao ni razlog zbog kojeg je to područje deurbanizirao.

- Iskreno, tog detalja se baš ne sjećam. Nama je u Viškovićima bio cilj urbanizirati da možemo širiti turizam, da nam se ljudi dosele, domislio se djelomično Knapić, koji je na našu opasku da se to vjerojatno radilo kako bi investitori mogli dobiti dozvole za gradnju, a onda se, kad se dosegao limit dozvoljenog građevinskog područja na području općine, urbanizirana zona pretvarala u poljoprivrednu kako bi se urbanizirati ispočetka moglo nekom drugo području, konstatirao: „Tako se radilo, da“.

„Ali vi ste tada bili načelnik“, podsjetili smo ga.

„Stvarno se tog detalja ne sjećam“, ponovio je Knapić te poručio da bismo to trebali istražiti, a da će on biti na raspolaganju za naša dodatna pitanja.

Gradilište tvrtke Fels Family u Viškovićima

Nastavite čitati

Istra
 

Arhitektonsko-urbanistički sklad istarskih naselja žrtvuje se na oltaru turizma i apartmanizacije

Ližnjan pošto poto želi izgledati kao Medulin, smislenoj arhitekturi i estetskim mjerilima je i ovo mjesto na jugu Istre u dobroj mjeri odavno reklo zbogom * Filip Zoričić htio smanjiti cijene parkiranja u Puli, ali je Pula Parking bio protiv * Objavili smo ekskluzivni videointervju s legendarnim automobilistom Marijom Andrettijem * Sutra objavljujemo "znakovite" odgovore IDS-a na naša predizborna pitanja, ispričat ćemo priču o jednom zidiću, jednoj mački i pucnju te kroz primjer iz Žminja pokazati kako se može dobro poslovati i u središnjoj Istri * Donosimo i razgovor s Rozalijom Javoran, dobitnicom Grba Grada Pule

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.