Politika i društvo

OGLASILI SE BIVŠI ČLANOVI

Bivše Povjerenstvo za medije tvrdi da je Grad bio upoznat s naknadama. Očito netko ne govori istinu

Paulo Gregorović, Tijana Vukić i Lela Vujanić ističu da su u Gradu Puli zbog ranije ugovorenih angažmana s medijima, mijenjali iznose koje bi dali medijima mimo transparentnog javnog poziva, ali i da su promijenili prvotno predviđenih milijun kuna za javni poziv


 
3 min
Danijela Bašić-Palković ⒸFOTO: Manuel Angelini

Paulo Gregorović, Tijana Vukić i Lela Vujanić ističu da su u Gradu Puli zbog ranije ugovorenih angažmana s medijima, mijenjali iznose koje bi dali medijima mimo transparentnog javnog poziva, ali i da su promijenili prvotno predviđenih milijun kuna za javni poziv

Nakon što je jučer raspušteno Povjerenstvo za izradu i provođenje javnog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava medijima u Gradu Puli, ponajviše zbog nepostizanja dogovora oko honorara, oglasili su se i bivši članovi Povjerenstva Paulo Gregorović, Tijana Vukić i Lela Vujanić. 

Komentirajući raspuštanje Povjerenstva, naveli su da je „tako odlučeno prvenstveno zbog različitih stavova o načinu vrednovanja rada članova Povjerenstva, a o čemu se raspravljalo još od prosinca 2021. No, da je i postignuto kompromisno rješenje oko naknade, bila bi upitna daljnja suradnja zbog narušenog odnosa i povjerenja između članova Povjerenstva i aktualne gradske vlasti“, naveli su u zajedničkom priopćenju.

Iznijevši svoju stranu priče, bivši članovi Povjerenstva ističu kako u Gradu Puli nisu imali jasan stav o obimu posla koji treba odraditi da bi se postigao cilj koji su zamislili.

Također ističu da su u Gradu Puli zbog ranije ugovorenih angažmana s medijima, mijenjali iznose koje bi dali medijima mimo transparentnog javnog poziva, ali i da su promijenili prvotno predviđenih milijun kuna za javni poziv.

U Gradu Puli nisu jasno komunicirali unutar gradske uprave i među koalicijskim partnerima od kojih neki do jučer nisu uopće bili upoznati s radom Povjerenstva i izrađenim dokumentima, napominju bivši članovi Povjerenstva.

-Povjerenstvo je od početka svog konstituiranja i rada djelovalo predano i stručno, transparentno i partnerski, s velikim entuzijazmom oko izrade novog modela raspodjele novca medijima koji će potom koristiti i drugi gradovi u Hrvatskoj, uzimajući Pulu kao primjer.

-Naime, na prvom sastanku s gradonačelnikom Pule usuglašeno je da će Povjerenstvo izraditi: tekst javnog poziva, programske linije, ciljeve i kriterije, obrazac opće prijavnice, obrazac opisa projekta, obrazac proračuna, obrazac narativnog izvještaja, obrazac financijskog izvještaja, obrazac ugovora i upute za prijavitelje, napominju Gregorović, Vukić i Vujanić.

Opisali su i što je predviđao njihov posao. To je ocjenjivanje pristiglih prijava i prijedloga za financiranje, pisanje recenzija za sve prijavljene medije, provjera narativnih izvještaja i rada medija, izrada preporuka za sljedeće razdoblje, priprema i sudjelovanje na tribinama savjetovanja s javnošću i predstavljanje javnog poziva medijima, suradnja s Hrvatskim novinarskim društvom i Sindikatom novinara Hrvatske.

Tu je i javno istupanje u medijima o pojedinostima javnog poziva i rezultata, suradnja s gradskim službama po pitanju objave i prilagodbe svih dokumenata na mrežnim stranicama Grada Pule, izrada kalendara aktivnosti i poslovnika o radu Povjerenstva.

Povjerenstvo je napominju, predložilo ukupan iznos naknade 35 tisuća kuna neto po članu za razdoblje od 8. prosinca 2021. do 20. siječnja 2023. godine.

Bivši članovi ističu da su gotovo dva mjeseca intenzivno radili, dovršavajući temeljni dokument - Program dodjele sredstava medijima i popratne dokumente te da se pokušalo dogovoriti visinu honorara s predstavnicima Grada od prosinca 2021.

-Predstavnici gradske uprave, suprotno dotadašnjoj pisanoj i usmenoj komunikaciji, tek su ovog ponedjeljka izvijestili Povjerenstvo o tome da ni u jednom trenutku, od objave javnog poziva za članove povjerenstva, nisu predvidjeli da se za rad članova plaća naknada, već da očekuju da njihov angažman u trajanju od 8. prosinca 2021. do 20. siječnja 2023. bude potpuno volonterski, navode bivši članovi Povjerenstva.

Dodaju da je nakon dva ovotjedna mučna sastanka, nova gradska vlast na krilima transparentnosti i stručnosti, Povjerenstvu kao naknadu za dosadašnji rad ponudila iznos koji je manji od trenutačnog iznosa minimalne plaće u Republici Hrvatskoj za dva mjeseca rada.

Povjerenstvo je od početka rada u redovitoj komunikaciji s Hrvatskim novinarskim društvom i Sindikatom novinara Hrvatske koji su potvrdili važnost rada Povjerenstva, ističući pionirski pothvat takve vrste programa kao i stav da svaki rad treba biti adekvatno plaćen.


Nastavite čitati

Pula
 

VOZILA PUNA IZMETA, A ULICA SMRDI Nastavlja se dugogodišnji problem stanara Kolodvorske ulice u Puli

Zvučni rastjerivači bilo koje vrste su funkcionalni prvih nekoliko dana, a nakon toga, to se može tretirati kao bačeni novac. Razlog je taj, da se ptice jako brzo naviknu na zvuk, te shvate da se radi o varci koja im ne predstavlja opasnost, i shodno tome nastavljaju boraviti na toj lokaciji, poručuje dr. sc. Jelena Kralj, upraviteljica Zavoda za ornitologiju, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.