Politika i društvo

OPŠIRNIJE O "SLUČAJU FRIŽIDER"

Bivši direktor Castruma nazvao zaposlenika i rekao da će po hladnjak za vino doći Marin Lerotić. "Potom ga je on spremio u auto"

Lerotić se na sve ove navode očitovao Povjerenstvu 20. studenog 2023. godine odbacivši sve tvrdnje da je u prosincu 2020. godine otuđio ili primio hladnjak za vino. "Ako je netko kriv, to mu valjda trebate i dokazati", kaže Marin Lerotić


 
4 min
Danijela Bašić-Palković

Lerotić se na sve ove navode očitovao Povjerenstvu 20. studenog 2023. godine odbacivši sve tvrdnje da je u prosincu 2020. godine otuđio ili primio hladnjak za vino. "Ako je netko kriv, to mu valjda trebate i dokazati", kaže Marin Lerotić

Nakon što je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa na sjednici 19. siječnja donijelo odluku u slučaju „frižider“ utvrdivši da je saborski zastupnik i gradski vijećnik Marin Lerotić od tadašnjeg direktora trgovačkog društva Castrum Pula 97 d.o.o, (Aleksandar Matić op.a.) primio nedopušteni dar - Hisense hladnjak za vino u vrijednosti od 1.599 kuna, Marin Lerotić i dalje ostaje pri tome da hladnjak nije uzeo.

U međuvremenu i on je primio opširno pojašnjenje, najavivši kako će se na odluku žaliti Upravnom sudu.

Vidljivo je da se Povjerenstvo vrlo detaljno, od početka 2022. godine bavilo cijelim ovim slučajem, a radi se o prijavi koju je Povjerenstvu uputio tadašnji županijski vijećnik SDP-a Danijel Ferić. 

U tijeku cijelog postupka, pribavljeni su dopisi brojnih nadležnih institucija, a Povjerenstvo je odluku donijelo nakon uvida u dopise Ministarstva unutarnjih poslova - Ured kriminalističke policije, Općinskog državnog odvjetništva u Puli, pulskog Općinskog suda i očitovanja Grada Pule.

Na traženje Povjerenstva 7. srpnja 2023. godine Uprava kriminalističke policije odgovara "da je Policijska uprava istarska, Sektor kriminalističke policije, u koordinaciji s Općinskim državnim odvjetništvom u Puli provodila tijekom 2022. godine izvide kaznenih djela nad tadašnjim trgovačkim društvom Castrum Pula 97 zbog sumnje da je tadašnji direktor (Aleksandar Matić op.a.) novčana sredstva Castruma utrošio za privatne potrebe i to za kupnju tehničke robe za sebe te kupnju poklona za druge  osobe".

Tom su prilikom obuhvaćeni i navodi o davanju darova Marinu Lerotiću u svezi čega nije utvrđena njegova kaznena odgovornost.

O svemu utvrđenom, PU istarska podnijela je posebno izvješće Općinskom državnom odvjetništvu u Puli navodeći da je protiv prvookrivljenog (Aleksandar Matić op.a.) u siječnju 2023. godine podiglo optužnicu "zbog kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju te da se u činjeničnom opisu kaznenog djela navodi da je Lerotić dobio hladnjak za vino čija je vrijednost 1.599 kuna".  

Nakon toga je Povjerenstvo dobilo i potvrdu Općinskog suda u Puli  da je sud 7. rujna 2023. godine potvrdio optužnicu Općinskog državnog odvjetništva.

Uvidom u optužnicu od 17. siječnja 2023. godine navodi se "da je zaposlenik trgovačkog društva Castrum Pula 97 d.o.o. od trgovačkog društva E plus d.o.o. pribavio ponudu od 23. prosinca 2020. za hladnjak za vino 1101 Hisense za iznos od 1.599 kuna koju je po uputi dostavio djelatnicama računovodstva trgovačkog društva Castrum Pula 97 d.o.o. koje su izvršile plaćanje po ponudi".

Nakon toga je E plus d.o.o. isporučio plaćeni hladnjak za vino zaposleniku koji ga je odnio u poslovni prostor trgovačkog društva Castrum Pula 97 d.o.o. odakle je po uputi hladnjak za vino predao Marinu Lerotiću.

U razlozima optužnice navodi se da je zaposlenik trgovačkog društva Castrum Pula 97 d.o.o. naveo "da ga je direktor (Aleksandar Matić d.o.o.) pred Božić i Novu godinu 2020. nazvao i rekao da će po hladnjak za vino doći Marin Lerotić te da je hladnjak Lerotiću predao u spremištu zgrade, a potom je Lerotić hladnjak spremio u auto pri čemu nije ništa potpisivao zaposleniku trgovačkog društva Castrum Pula 97 d.o.o."

U optužnici je, pored ostalog, predloženo kao svjedoka ispitati Marina Lerotića obzirom da iz iskaza zaposlenika Castruma proizlazi kako je preuzeo sporni hladnjak za vino iz skladišta trgovačkog društva Castrum Pula 97 d.o.o.

Lerotić se na sve ove navode očitovao Povjerenstvu 20. studenog 2023. godine odbacivši tvrdnje da je u prosincu 2020. godine otuđio ili primio hladnjak za vino. Ističe da ga nitko nikad nije kontaktirao kako bi se čula i njegova strana.

- Povjerenstvo je donijelo svoju odluku na temelju "vjerodostojne prijave". Ja ću se na to žaliti. Slažem žalbu i to ću proslijediti Upravnom sudu. Odluka Povjerenstva nije utemeljena jer je donesena na temelju vjerodostojnog iskaza. Ako je netko kriv, to mu valjda trebate i dokazati. Nitko me nikad nije zvao o cijelom ovom slučaju. Dobio sam dopis Povjerenstva da se očitujem i to sam i učinio i tamo sam naveo kako nikad nisam primio dar. No vidljivo je da u odluci Povjerenstva čak nije naveden taj moj dio što sam im proslijedio, pa ispada da se nisam niti očitovao, kazao je Lerotić.

Lerotiću je na koncu zbog povrede Zakona izrečena novčana kazna. Konkretno, donesena je odluka o obustavi isplate dijela neto mjesečne plaće u ukupnom iznosu od 500 eura, koja će trajati dva mjeseca, a izvršit će se u dva jednaka uzastopna mjesečna obroka, svaki u pojedinačnom iznosu od 250 eura.


Nastavite čitati

Pula
 

(FOTO) U PULI ODRŽAN ŽUPANIJSKI LIDRANO Ovo su najbolji radovi upućeni na državnu razinu - od literarnih i novinarskih do radijskih emisija i školskih časopisa

Pararelno s nastupima na pozornici održavali su se okrugli stolovi sa članovima povjerenstava za odabir najboljih literarnih i novinarskih radova te oni za radijske emisije, dramsko scensko stvaralaštvo i školske časopise * Povjerenstva su prosuđivala radove, uratke i izvedbe ukupno 239 učenika, a na državnu razinu smotre LiDraNo 2024. upućeni su sljedeći radovi...

Marin Lerotić: "Podravka suprotno obećanjima još uvijek nije započela gradnju otkupnog centra u Umagu!"

"Od 2021. godine do danas Podravka je zatvorila tvornicu za preradu pomidora u Umagu koja je radila od 1969. godine, a na mjesto tvornice planira se graditi hotel. Podravka, umjesto brige za poljoprivredu i poljoprivrednike očito ima neke druge planove: Nevjerojatno je da jedno od najjačih hrvatskih poduzeća stavlja fokus na turizam, a ne na proizvodnju kao svoju primarnu djelatnost dok državu koja u vlasništvu Podravke sudjeluje s 25% također nije briga iako se ta ista država kune u važnost poljoprivrede i zaštitu interesa poljoprivrednika", rekao je danas u Saboru Marin Lerotić

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.