Politika i društvo

"BUZETSKO-POLITIČKI KONEKŠN"

BUZETSKA VEZA 2: Nakon Županije, otkrili smo da je mladi IDS-ovac zaradio i na poslovima s Gradom Buzetom i TZ-om. U kratkom vremenu, u džep stavio 274.750 kuna

Ja sam došao u trenutku kada je već sve bilo riješeno. Naslijedio sam gotovu priču. Oni su već isposlovali s tim obrtom, a ja sam samo preuzeo model. Oni su servirali sve na svoju ruku, da on nastavlja s poslom i da će ići preko Grada. U zadnjem trenu mi je rečeno da ipak ide preko Turističke zajednice. Ja sam bio direktor pa sam i potpisao, kaže bivši direktor buzetske Turističke zajednice, Hari Vidović


 
7 min
Danijela Bašić-Palković
Mladi i poduzetni Valentino Flego i staza 7 slapova, Ilustracija: Šima Kastelc

Ja sam došao u trenutku kada je već sve bilo riješeno. Naslijedio sam gotovu priču. Oni su već isposlovali s tim obrtom, a ja sam samo preuzeo model. Oni su servirali sve na svoju ruku, da on nastavlja s poslom i da će ići preko Grada. U zadnjem trenu mi je rečeno da ipak ide preko Turističke zajednice. Ja sam bio direktor pa sam i potpisao, kaže bivši direktor buzetske Turističke zajednice, Hari Vidović

Poduzetni IDS-ovac Valentino Flego iz Buzeta, uspješno je kapitalizirao svoj stranački pedigre. Osim što je već dobio dva unosna posla preko Istarske županije i to direktno preko Upravnog odjela za turizam koji vodi bivša direktorica buzetske Turističke zajednice Nada Prodan Mraković, Flego je poslovao i s Gradom Buzetom i tamošnjom Turističkom zajednicom.

Tko može - može!

Od poslova koje je sklopio s institucijama i predstavnicima lokalne IDS-ove vlasti, u kratkom je roku zaradio 274.750 kuna.

Kao što smo ranije pisali obrt u vlasništvu uspješnog IDS-ovca La Kartulina, sklopio je direktan posao održavanja trase Parenzane. Za projekt Parenzana zadužen je županijski Odjel za turizam, a na tom je poslu Flego kroz dva direktna ugovora sa Županijom zaradio 180 tisuća kuna. On se javio s ponudom, a potom su ga iz Odjela za turizam zvali i posao je bio riješen.

No vlasnik La Kartuline dobiva poslove i na drugim mjestima. Doznajemo da je poslovno surađivao i s Gradom Buzetom u kojem živi i politički aktivno djeluje. Samo dva mjeseca od osnivanja obrta, Flego dobiva posao s buzetskim TZ-om.

Radilo se o projektu „Staza 7 slapova“ na kojem je u kratkom vremenu zaradio 79 tisuća kuna.

Foto; FB Staza sedam slapova Buzet

Konkretno, njegov obrt La Kartulina poslao je ponudu Turističkoj zajednici Buzet i kompletan troškovnik za uređenje djela staze „Bačva-Vela Peć“.

Tako je 21. studenog 2019. godine Turističkoj zajednici dostavljen prvi račun u iznosu od 49.200 kuna za dio izvršenih radova po navedenom troškovniku. Pola godine kasnije, 6. svibnja 2020. godine, La Kartulina dostavlja drugi račun na iznos od 30 tisuća kuna. Ukupno je, dakle, na račun TZ-a Buzet, poduzetni Flego zaradio 79.200 kuna.

Poslovi koje je obavljao odnose se na uređenje „Staze 7 slapova“ i to od slapa Bačva do slapa Vela Peć. Radio je i na uređenju i obnovi staze „Sedam slapova“, ali i na postavljanju novih ograda na trasi. Slično je bilo i s projektom Parenzana gdje La Kartulina također montira dotrajale ograde i uređuje stazu.

Bivši direktor TZ-a: "Sve su mi servirali"

Flego je po ugovoru s TZ-om za projekt „Sedam slapova“ najskuplje naplatio „ručno skidanje šiblja“, što je po njegovoj procjeni koštalo 35 tisuća kuna.

U Turističkoj zajednici Grada Buzeta nisu nam znali odgovoriti je li taj posao sklopljen putem javnog poziva, natječaja ili direktnom nagodbom.

Niti Hari Vidović, bivši direktor Turističke zajednice u vrijeme kada je La Kartulina dobila posao, nije znao detalje o poslovima, ali ni o projektu.

- Grad Buzet je to dogovarao. Ja sam došao kao novi zaposlenik i sve mi je bilo servirano na stolu. Samo su mi dali, kao, evo ti si kao tu, to smo mi dogovorili i isposlovali, kaže Vidović.

Na pitanje kako je La Kartulina dobila posao odgovara:

- To ne znam, to treba vidjeti s Gradom Buzetom jer ja sam došao u trenutku kada je već sve bilo riješeno. Ja sam naslijedio gotovu priču. Oni su već isposlovali s tim obrtom, a ja sam samo preuzeo model, oni su servirali sve na svoju ruku, da on nastavlja s poslom i da će ići preko Grada. U zadnjem trenu mi je rečeno da ipak ide preko Turističke zajednice. Ja sam bio direktor, pa sam ja i potpisao, kaže Vidović.

 Zašto je potpisao?

- Meni se to nije svidjelo. Nije mi poznato je li bio ikakav natječaj, no mislim da ja to nisam ni trebao znati jer su u Gradu Buzetu bili pregovarači oko projekta „Sedam slapova“. Nisam bio upoznat s tim planovima i ambicijama, ja sam došao izvana, kao neovisni, kaže Vidović. Dodaje da na prvu možda izgleda da se pogodovalo La Kartulini, ali misli da ipak nije bilo pogodovanja.

Osim poslova s buzetskim TZ-om, Flegov obrt posluje direktno i s Gradom Buzetom. Iz dokumenta koji imamo, vidljivo je da je u ožujku 2020. godine dobio posao vrijedan 15 tisuća kuna.

Naručitelj je bio Grad Buzet na čijem je čelu tadašnji IDS-ov gradonačelnik Siniša Žulić, ujedno i predsjednik Turističke zajednice Buzet, ali i Flegov stranački kolega.

La Kartulina je bila zadužena za nabavu info drvenih tabela i njihovu montažu. Natječaj, naravno, nije bio potreban i sve je išlo direktnim pozivom iz Grada Buzeta koji je bio naručitelj usluge.

Kad zbrojimo vrijednost poslova koje je La Kartulina dobila zahvaljujući Istarskoj županiji, Gradu Buzetu i Turističkoj zajednici Buzet, dolazimo do nemalog iznosa od 274,750 kuna.

Jasno je k'o dan da vlasnik obrta La Kartulina Valentino Flego uspješno koristi stranačko - buzetske veze i gle čuda, dobiva određene poslove na projektima. Kao što je poznato, u vrijeme dok sklapa poslove s Gradom Buzetom, na vlasti je IDS, čiji je Valentino Flego istaknuti član.

Osim što je u to vrijeme bio i predsjednik Kluba mladih IDS-a Buzeštine, on je i član predsjedništva Kluba mladih IDS-a na županijskoj razini. Da je itekako politički motiviran i aktivan, svjedoči i činjenica da je na zadnjim lokalnim izborima bio na listi IDS-a za buzetsko Gradsko vijeće.

Na istoj listi nalazio se i bivši gradonačelnik Siniša Žulić s kojim je Valentino Flego u svoje privatno vrijeme sa svojim obrtom sklapao poslove. Dakle, Žulić i Flego kao politički partneri i kasnije i kandidati IDS-a na zajedničkoj listi na lokalnim izborima, van stranačkih obveza, sklapaju poslove.

Zanimljivo je to što je La Kartulina osnovana u srpnju 2019. godine i Flego je jedini zaposlen, pa se postavlja pitanje kako je uz redovni posao u jednoj buzetskoj firmi, stigao na terenu raditi i brojne druge poslove za Grad i TZ.

Flego: "Prihvatio sam posao, i to je to"

Valentino Flego potvrđuje da je radio za Grad Buzet i Turističku zajednicu.

- Ja sam poslao ponudu koju su ljudi zahtijevali da se pošalje. Poslali su narudžbenicu iz Grada. Ja sam prihvatio posao i to je to, kaže Flego.

Na upit, zar je on prvi poslao ponudu, kaže da je to točno.

Opisujući što je sve radio, naveo je: uklanjanje šiblja, stabala, na nekim dijelovima uklanjanje vegetacije, promjena drvenih stupića, micanje kamenja...

„Bilo je svega“, kaže.

Valentino Flego bio je kandidat IDS-a za buzetsko Vijeće FOTO: IDS Buzet

Na pitanje kako je stigao sve to raditi, budući da u obrtu radi sam i još radi u jednoj privatnoj firmi, kaže da to nije bio posao od tri dana, već od više mjeseci, a radio je nakon radnog vremena.

- Ja se svog posla ne sramim, sve sam dobro odradio, zaključio je Flego, rekavši da njegov obrt trenutno ne radi s nijednom gradskom tvrtkom, a ne radi više ni s Istarskom županijom.

Dok su se sklapali poslovi, Grad Buzet vodio je Siniša Žulić, bivši visokopozicionirani IDS-ovac i predsjednik buzetske Turističke zajednice.

Žulić je nakon gradonačelničkog mandata u Buzetu, ponovno dobio posao u Vodovodu Buzet.

I njega smo pitali kako su se dogovarali poslovi.

Siniša Žulić Foto: Siniša Žulić Facebook

Iako je u nekoliko navrata ponovio da se ne sjeća, rekao je da se radilo o malim iznosima za koje nije bio potreban javni natječaj.

- Ne znam, ako je direktor TZ-a to popisivao, onda je direktor i vodio proceduru. Stvarno se ne sjećam, kaže Žulić.

- Ne sjećam se, nisam se bavio operativnim poslovima tj. jesam, ali rijetko, kada je to bilo potrebno. S obzirom na to da se radi o malim iznosima i malim vrijednostima, stvarno ne znam, kaže Žulić.

Na našu konstataciju da i nije baš mali novac jer radi se o gotovo 80 tisuća kuna, Žulić kaže da je u Gradu bio i račun preko sto tisuća kuna za taj dio staze.

- Ono što se meni čini, ovo je bio jedan od jeftinijih, odnosno najjeftinijih sigurno, veli bivši gradonačelnik Buzeta koji odlaskom iz grada, izgleda, ima problema s pamćenjem.

Još prije deset dana zatražili smo pojašnjenje od kabineta istarskog župana i nadležne pročelnice za turizam Nade Prodan Mraković, tražeći da nam pojasne kako je La Kartulina dobila posao za Parenzanu, a što je financirano sredstvima iz županijskog proračuna. Pitanja smo ponovili i jučer, no odgovori još nisu stigli.

Gradonačelnik Buzeta Damir Kajin kaže da ne zna je li bilo natječaja za La Kartulinu, potvrđujući da dolaskom nove vlasti u Buzetu, nikakvi ugovori s tim obrtom više nisu sklapani.

Damir Kajin Foto: Manuel Angelini

- Ovo je mali grad i svi se znaju. Valentino je mlad dečko. Je li on u IDS-u, mene ne zanima. Ako je posao na javnom i transparentom natječaju dobio najbolji i najprihvatljiviji ponuditelj, i ako je sve po ugovoru izvršeno, ja se tome neću suprotstavljati. Ne može se netko, samo zato što je u IDS-u, isključiti. To jednostavno ne bi bilo fer. Međutim, ako tome nije tako, njima će se baviti drugi, a ne ja. Ja ne znam puno, ali znam da od izbora 2021. godine s Gradom Buzetom, Turističkom zajednicom i drugim proračunskim korisnicima, Flego nije radio ništa, zaključuje Kajin.


Nastavite čitati

Istra
 

STEVE JOBS COME SAN FRANCESCO, TUTI DUE I GAVEVA UNA "START UP" E UNA "MISSION": Sai volte va finir che sacro e profano xe la stesa roba

Sia San Francesco, sia Steve Jobs, i se ga conquistado una sua “feta de mercato”, un “target” preciso de gente che iera stufa dela normalità e che la voleva qualcosa de diferente: per farse bei ai oci de Dio i seguaci de San Francesco, per farse bei ai oci dei altri i seguaci de Steve Jobs * Sia l’ordine de San Francesco, sia la dita de Jobs, le xe diventate in pochisimo tempo vere e proprie multinazionali, con centinaia de conventi francescani in tuta l’Europa nel giro de pochi anni, e milioni de persone che improvisamente le se ga ritrovà col telefonin Aifon in scarsela

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.