Politika i društvo

večeras odluka o natječaju za maslinike

Chiavaloni protiv Prgometa: Bitka za desetke hektara maslinika između Pule i Vodnjana

Na području Puljštine nema još puno velikih poljoprivrednih površina pogodnih za maslinike. Za jednu od preostalih većih parcela koja se nalazi se u cestu Pula-Vodnjan, preko puta maslinika "Oio Vivo", vodi se velika bitka dvije obitelji: Chiavalona iz Vodnjana i Prgometa iz Rovinja. Iako je na početku izgledalo da Chiavaloni dobivaju, čini se da će pobjednici na kraju ipak biti Prgometi


 
2 min
Dražen Majić ⒸFOTO: Manuel Angelini

Na području Puljštine nema još puno velikih poljoprivrednih površina pogodnih za maslinike. Za jednu od preostalih većih parcela koja se nalazi se u cestu Pula-Vodnjan, preko puta maslinika "Oio Vivo", vodi se velika bitka dvije obitelji: Chiavalona iz Vodnjana i Prgometa iz Rovinja. Iako je na početku izgledalo da Chiavaloni dobivaju, čini se da će pobjednici na kraju ipak biti Prgometi

Na današnjoj sjednici vodnjanskog Gradskog vijeća jedna od točki za raspravu je i Izmjena Odluke o izboru najpovoljnijih ponuda za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području Grada Vodnjana.

Razlog izmjene odluke je činjenica da Ministarstvo poljoprivrede nije prihvatilo rezultate natječaja Grada Vodnjana tvrdeći da poznati maslinar Sandi Chiavalon ne može samostalno dobiti 30 hektara zemlje.

Službenici Ministarstva takvu su odluku donijeli tvrdeći da na natječaju svaki pojedinačni ponuditelj može dobiti maksimalno deset hektara.

-U programu raspolaganja postojala je mogućnost da se za veće parcele ponuditeljima omogući da dobiju do 40 hektara. Taj kriterij ministarstvo je inicijalno prihvatilo. Međutim, kad je odluka o odabiru poslana gore, rečeno nam je da taj kriterij nije primjenljiv za ovu česticu. Dodatno objašnjenje nismo dobili, pojasnio nam je Andrea Manzin iz Grada Vodnjana.

Sandi Chiavalon je nedavno za Glas Istre rekao da je u pozadini svega zavist pojedinaca.

"Pojedinci pričaju svakakve priče, da uvijek mi dobivamo. A tko bi trebao dobiti? Neće valjda građevinar. Kao što se ja neću javiti na natječaj za gradnju zgrade" izjavio je Chiavalon i na novi se natječaj prijavio samo za deset hektara.

Braća Tedi i Sandi Chiavalon

Parcela o kojoj se radi je vrlo atraktivna i nalazi se preko puta postojećeg maslinika Oio Vivo.

Zemljište veličine više od 700.000 metara podijeljeno je u sedam blokova ali su zbog konfiguracije terena ponuditelji na prvom natječaju pokazali interes samo za šest.

Početna cijena za najam deset hektara bila je 2.710 kuna godišnje, a najveća moguća cijena koja se mogla ponuditi, bila je 5.420 kuna. Zemlja se mogla zakupiti na 25 godina, s mogućnošću produljenja za dodatnih 25 godina.

Ponuditelji su pokazali interes za šest od sedam parcela

Na natječaju koji je dovršen koncem prošle godine, Chiavaloni su dobili 3 parcele, a OPG Giacometi Moscarda, OPG Doblanović i tvrtka Skink iz Rovinja po jednu.

Takva podjela nije prošla u Zagrebu, a u novom natječaju glavni dobitnici su braća Prgomet iz Rovinja čije su tvrtke Skink, Roris i Nerium sada dobile tri parcele s ukupno 30 hektara.

Željko Prgomet i njegova supruga Iva vlasnici su rasadnika Skink, dok je Damir Prgomet vlasnik tvrtki Roris i Nerium.

Željko Prgomet, vlasnik rasadnika Skink u Rovinju

Tvrtka Nerium poznata je po dobrim odnosima sa bivšom vodnjanskom vlasti Klaudija Vitasovića gdje su sudjelovali u ultra skupom uređenju vodnjanskog Zlatnog parka.

Ono što u prvom natječaju nije uspjelo Chiavalonima, Prgometi su riješili kroz tri tvrtke. Dobro upućeni smatraju da su je poništenje prvog natječaja posljedica utjecaja koji Prgometi imaju u Ministarstvu poljoprivrede u Zagrebu.

Jedan vodnjanski maslinar koji je ovu priču želio komentirati samo neslužbeno i anonimno, rekao nam je da kao što nije bilo u redu da Chiavaloni dobiju polovicu parcela na natječaju, tako sada nije u redu da 30 hektara dobiju braća Prgomet iz Rovinja.


Nastavite čitati

Istra
 

Obala Novigrada, široka je i pitoma. Nekadašnji biskupski grad, položen korak do velikog ušća Mirne, amblem je istarskog zapada

U mandraču barke su poredane kao stado, pripadaju više kopnu nego moru, sidrišta slice kamenim stupovima sajmišta na kojima se veže blago na prodaji. Barem se meni tako čini. Novigradski mandrač je najveći u Istri, a u njemu i dalje su na sidrištu ribarske brodice. U Novigradu ribari i dalje dominiraju mandračom, riva je jako živa, domaćih ljudi na sve strane bez obzira na navalu turista

Istra
 

ISTRA I DALJE BEZ STAMBENE ZAJEDNICE ZA OSOBE S AUTIZMOM Pregovori s Gradom Pulom nisu urodili plodom. U vodu pada i 11 i pol milijuna kuna težak EU projekt?

U Istri ne postoji nijedna stambena zajednica za osobe s autizmom, za razliku od drugih krajeva Hrvatske. Pregovori koje je Udruga za autizam Istra vodila s Gradom Pulom nisu imali rezultata, a gdje se stalo s projektom Europskog socijalnog fonda koji je napokon trebao omogućiti organizirano stanovanje osobama s autizmom u Istri, od v.d. ravnateljice Centra za rehabilitaciju Pula, u kojem je projekt pokrenut prije nekoliko godina - nismo uspjeli doznati. Roditelji na sve kažu: Izvisili smo!

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.