republika - dugi
Politika i društvo

ostavka načelnice raše bez iznenađenja

Citirala Roosevelta i digla sidro usred kampanje. "Kako je vladala, tako je i otišla"

Paliska je izvela manevar koji IDS-u u jeku izborne kampanje sigurno nije dobro sjeo. Odlazak stranačke kolegice i iznenadni gubitak dojučerašnje IDS-ove općine, sasvim suprotno trudi se prikazati šef IDS-a Dalibor Paus. Štoviše, on dosadašnju načelnicu maltene tapša po ramenu i hvali. Samo što joj nije zahvalio što više nije IDS-ova načelnica


 
5 min
Danijela Bašić-Palković

Paliska je izvela manevar koji IDS-u u jeku izborne kampanje sigurno nije dobro sjeo. Odlazak stranačke kolegice i iznenadni gubitak dojučerašnje IDS-ove općine, sasvim suprotno trudi se prikazati šef IDS-a Dalibor Paus. Štoviše, on dosadašnju načelnicu maltene tapša po ramenu i hvali. Samo što joj nije zahvalio što više nije IDS-ova načelnica

I dok je šef IDS-a Dalibor Paus u Labinu predstavljao izborni program i kandidate za Sabor, samo malo dalje, u susjednoj Raši, ostavku daje dugogodišnja IDS-ova načelnica  Glorija Paliska. Usred kampanje za parlamentarne izbore i godinu dana pred lokalne izbore, Paliska iznenadna odlazi, a mještane Raše najkasnije kroz tri mjeseca čekaju prijevremeni izbori. Do tada, vođenje Općine preuzima Vladin povjerenik.

Pravi razlog odlaska Paliska nije otkrila u svom romantičnom oproštajnom pismu koje je proslijedila samo pojedinim medijima, s kojima je lijepo i korektno surađivala. Oprostila se Glorija i od svojih mještana kojima je uvijek bila na raspolaganju. 

Za razgovor i u frizerskom salonu

Vajk spremna na čašicu razgovora, bilo to u nekom slučajnom prolazu, na trgu, trgovini ili možda frizerskom salonu. Pobrojala je i sve silne projekte i uspjehe kojima se ponosi, pa onda baš i nije jasno zašto je, ničim izazvana, digla sidro.

Štoviše, kako je rekla, posla ima "Jer lokalna uprava nikad ne miruje. Ona prati život i zato je uvijek u pokretu i u promijeni. I tako to treba biti.“

Citirala je pritom i Roosevelta: "Učini ono što možeš, sa onim što imaš, tamo gdje jesi ". Tom se mišlju i ona vodi...

Usprkos svim uspjesima koje je nanizala, načelnica ipak nije izdržala do kraja. Naravno da njen iznenadni bijeg, za što su znali tek pojedini najbliži suradnici i nema neke prevelike veze s takozvanim "osobnim razlozima", kako je to službeno navela u svom obraćanju.

Foto: 5portal.hr

U svakom slučaju, Paliska je izvela manevar koji IDS-u u jeku izborne kampanje sigurno nije dobro sjeo.  Odlazak stranačke kolegice i iznenadni gubitak dojučerašnje IDS-ove općine, sasvim suprotno trudi se prikazati šef IDS-a Dalibor Paus. Štoviše, on dosadašnju načelnicu maltene tapša po ramenu i hvali. Samo što joj nije zahvalio što više nije IDS-ova načelnica.

- Gospođa Paliska u svom mandatu realizirala je mnogo važnih projekata za Općinu Raša, te vjerujemo da njen nasljednik/ca nastaviti raditi dobar posao, kazao je Paus, rekavši kako njena ostavka nema veze sa strankom. 

Na dodatno pitanje je li Paliska prethodno najavila svoj odlazak, predsjednik IDS-a nije nam odgovorio.

Odlazak načelnice nije iznenadio vijećnicu HDZ-a Admiru Žakulu koja je uz SDP-ovog Vedrana Grubišića bila protukandidatkinja Paliski na zadnjim lokalnim izborima.

Žakula kaže da se ovakav potez mogao očekivati, jer je načelnica već duže vrijeme pokazivala nezainteresiranost.

- S obzirom na njeno ponašanje u više od godinu dana, dalo se naslutiti da odlazi. Na Općinskim vijećima uopće nije aktivno sudjelovala, a kamoli govorila. Na sva pitanja postavljena njoj, upućivala je na pročelnika. K tome, nije se pojavila ni na zadnje dvije sjednice Općinskog vijeća. Od prvog dana nije pokazivala neku ljubav prema Raši i mještanima, ali ni interes prema problemima običnih ljudi. To što je otišla joj je definitivno najbolji potez, samo je to trebala učiniti puno ranije, kaže Žakula. 

Dodaje da se već može čuti da bivša načelnica odlazi u Zagreb gdje je čeka neko novo radno mjesto.

"Onako kako je vladala, tako je i otišla. Puno laži i izmišljotina. Žalim osobu koja će sada doći na njeno mjesto, jer bez ozbiljne revizije, u Općini neće biti pomaka", kaže HDZ-ova vijećnica.  

Admira Žakula Foto: 5portal.hr

- Manje-više se znalo da Paliska odlazi zbog situacije u koju se sama dovela u Općini, ali i u IDS- u u kojem je već neko vrijeme na ledu. Što siješ tako ćeš i žeti, kaže SDP-ov vijećnik Nerves Mulavdić.

On smatra da načelnica nije bila dostupna građanima koji su se sve više žalili kako je do nje nemoguće doći.

- Mislim da su joj građani jako zamjerili kada je sve učinjeno da se ne dodjeli nagrada za životno djelo Josipu Pinu Knapiću. To je bilo sramotno, a sramota je bila tim veća jer sam Knapić dolazi iz IDS-a. Na zadnjim lokalnim izborima se, uz svu podršku IDS-a, provukla kroz ušicu igle. Želim joj svu sreću, poručuje Mulavdić.

Na ledu u IDS-u?

Dodaje da aktualna situacija nikome ne odgovara, jer naprasni odlasci zbunjuju građane.

- SDP je spreman za prijevremene izbore i naravno da imamo svog kandidata, dodao je Mulavdić.  

Nažalost, do sada već bivše načelnice jučer je bilo nemoguće doći, pa stoga javnost osim srcedrapajućeg priopćenja, ostaje uskraćena za pojašnjenje zašto je zapravo otišla.

Nikakav komentar nije imao ni predsjednik Općinskog vijeća Raše IDS-ov Željko Zahtila.

Pitamo njega je li Paliska odlazak najavila, i je li o tome obavijestila stranku i kolege u Vijeću.

- Neću ništa komentirati. Paliska je tu odluku iskomunicirala s najbližim suradnicima, a vijećnici su doznali prekjučer popodne, kazao je Zahtila, dodajući da Paliska ostaje članica IDS-a.

Na pitanje je li točno da je već duže bila na ledu u IDS-u, Zahtila je odgovorio: "To je druga stvar i ne želim to komentirati. Što se mene tiče, nije bilo nikakvih problema", rekao je Zahtila, dodajući da je još prerano razmišljati o potencijalnim kandidatima za načelnika ili načelnicu.

Općinu Raša trenutno nitko ne vodi. Jučer je pak na stranicama Općine osvanula vijest o ostavci načelnice.

 "Općinska načelnica Općine Raša Glorija Paliska dana 2. travnja 2024. godine podnijela je ostavku na tu dužnost te joj je s tim danom prestao mandat. O istome je, temeljem članka 40.d stavka 8. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, obaviješteno Ministarstvo pravosuđa i uprave. Ministarstvo, odnosno Vlada RH poduzet će daljnje korake sukladno odredbama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi i Zakona o lokalnim izborima, o čemu će javnost biti pravodobno informirana", piše na stranicama Općine.


Nastavite čitati

Istra
 

Arhitektonsko-urbanistički sklad istarskih naselja žrtvuje se na oltaru turizma i apartmanizacije

Ližnjan pošto poto želi izgledati kao Medulin, smislenoj arhitekturi i estetskim mjerilima je i ovo mjesto na jugu Istre u dobroj mjeri odavno reklo zbogom * Filip Zoričić htio smanjiti cijene parkiranja u Puli, ali je Pula Parking bio protiv * Objavili smo ekskluzivni videointervju s legendarnim automobilistom Marijom Andrettijem * Sutra objavljujemo "znakovite" odgovore IDS-a na naša predizborna pitanja, ispričat ćemo priču o jednom zidiću, jednoj mački i pucnju te kroz primjer iz Žminja pokazati kako se može dobro poslovati i u središnjoj Istri * Donosimo i razgovor s Rozalijom Javoran, dobitnicom Grba Grada Pule

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.