Politika i društvo

HZJZ upozorava

Covid potvrde nisu obavezne u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i hitnoj medicini

Pacijenti koji dolaze u primarnu zdravstvenu zaštitu, kod stomatologa, na hitni prijem...ne trebaju predočiti covid potvrdu. To se traži, kao i ranije, za pacijente koji će biti hospitalizirani primjerice zbog zahvata i pratnje na porodu


 
1 min
HINA ⒸFOTO: Manuel Angelini

Pacijenti koji dolaze u primarnu zdravstvenu zaštitu, kod stomatologa, na hitni prijem...ne trebaju predočiti covid potvrdu. To se traži, kao i ranije, za pacijente koji će biti hospitalizirani primjerice zbog zahvata i pratnje na porodu

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) pojasnio je u srijedu dopunjenu odluku o sigurnosnim mjerama u zdravstvu istaknuvši da se njome ne mijenja broj osoba koje su dužne imati covid potvrdu, te da one, kao i do sada, nisu obavezne u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i hitnoj medicini. 

“Naglašavamo da se obveza predočenja covid potvrda nikako ne odnosi na pacijente u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i hitnoj medicinskoj pomoći”, istaknuo je HZJZ u priopćenju. 

Objašnjavaju da je od jučer, 25. siječnja, na snazi dopunjena izmijenjena odluka o posebnim sigurnosnim mjerama u zdravstvu, koja je donesena radi usklađivanja sa Zakonom o zaštiti pučanstva, koji je na snagu stupio 25. prosinca. Ističu da se u odluci, iako je donesena njezina izmjena i dopuna, ne mijenja krug osoba koje su dužne predočiti covid potvrdu. 

Jedino se, dodaju, razlikuje odredba da ustanova zdravstvene skrbi sada ima zakonsku obvezu organizirati provjeru covid potvrda te da se prepisuje prekršajna odgovornost za ustanove ako to ne učine.

Ministar zdravstva Vili Beroš pojasnio je za Jutarnji list da će se covid potvrde tražiti, kao i prije, za pacijente koji će biti hospitalizirani primjerice zbog elektivnih zahvata i pratnje na porodu. Izmjena za pacijente nema i sve je kako je bilo i ranije.

Dakle, svi pacijenti koji dolaze u primarnu zdravstvenu zaštitu, kod stomatologa, na hitni prijem...ne trebaju predočiti covid potvrdu. To se traži kao i ranije za pacijente koji će biti hospitalizirani primjerice zbog elektivnih zahvata i pratnje na porodu.


Nastavite čitati

VLADA: Usvojen Nacionalni plan zaštite ljudskih prava i suzbijanja diskriminacije

Posebni ciljevi Nacionalnog plana su poboljšanje učinkovitosti javne uprave i pravosuđa za djelovanje u području zaštite ljudskih prava, podizanje razine informiranosti građana i institucija o instrumentima za zaštitu i promicanje ljudskih prava te olakšavanje pristupa pravosuđu i javnopravnim tijelima, jačanje mehanizama praćenja i provedbe Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, unaprjeđenje prevencije diskriminacije i pružanje podrške žrtvama diskriminacije, unaprjeđenje mehanizama suzbijanja zločina iz mržnje te jačanje svijesti o važnosti borbe protiv rasizma, ksenofobije i ostalih oblika nesnošljivosti te poticanje kulture sjećanja na žrtve genocida

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.