Politika i društvo

nakon poništenja natječaja

Cvjećarnica na porečkom groblju miriše na politički revanšizam: "Rekli su mi dobronamjernici da će biti problema"

"Ni ranije nije nedostajalo problema u suradnji s komunalnim poduzećem Usluga Poreč, no nakon ovog slučaja sa cvjećarnicom odlučio sam reagirati. Do te mjere su me i prije ometali u radu da sam morao angažirati odvjetnika da štiti moje poslovanje i savjetuje me kako izbjeći razne prepreke na koje sam nailazio. To me koštalo vremena i novaca", kaže Lorens Legović, reagirajući na poništenje natječaja za najam cvjećarnice 


 
4 min
Martina Pereša
Gradsko groblje Poreč, Foto: Usluga Poreč

"Ni ranije nije nedostajalo problema u suradnji s komunalnim poduzećem Usluga Poreč, no nakon ovog slučaja sa cvjećarnicom odlučio sam reagirati. Do te mjere su me i prije ometali u radu da sam morao angažirati odvjetnika da štiti moje poslovanje i savjetuje me kako izbjeći razne prepreke na koje sam nailazio. To me koštalo vremena i novaca", kaže Lorens Legović, reagirajući na poništenje natječaja za najam cvjećarnice 

- Krajem prošle godine poništen je natječaj za najam cvjećarnice koja se nalazi u sklopu Gradskog groblja Poreč, na koji sam se javio s prilično jakom ponudom. Poništen je od strane komunalnog poduzeća Usluga Poreč. Ono je naprasno došlo do zaključka kako će prostor ipak zadržati za sebe, kazao nam je poduzetnik Lorens Legović iz Baderne, koji u toj odluci iščitava politički revanšizam na koji je, kaže nam, bio upozoravan još prije tri godine.

Cvjećarnica kap koja je prelila čašu

Naime, njegov sin, Martin Legović, tada je, kao član Nezavisne liste Dragana Legovića, odnio pobjedu u Mjesnom odboru Baderna i to nakon višedesetljetnog IDS-ovog upravljanja tim mjesnim odborom. Ujedno je to i jedini nezavisni mjesni odbor na čitavoj Poreštini.

S druge strane, direktor komunalnog poduzeća Usluga Poreč, Milan Laković, predsjednik je općinske podružnice IDS-a Sveti Lovreč u sklopu Zajednice podružnica IDS-a Poreštine, a rukovoditeljica Hortikulture i groblja Usluge Poreč, Nevija Poropat, također je dugogodišnja aktivna članica porečkog IDS-a.

- Ni ranije problema u suradnji s komunalnim poduzećem Usluga Poreč nije nedostajalo, no nakon ovog slučaja sa cvjećarnicom odlučio sam reagirati. Do te mjere su me i prije ometali u radu da sam morao angažirati odvjetnika da štiti moje poslovanje i savjetuje me kako izbjeći razne prepreke na koje sam nailazio. To me koštalo vremena i novaca, a rekli su mi dobronamjernici da će biti problema, kaže Legović.

Gradsko groblje Poreč, Foto: Usluga Poreč

Poduzetnik Lorens Legović iz Baderne kraj Poreča već 13 godina ima svoj privatni pogrebni obrt "Silentium". Uglavnom posluje na Poreštini, no nerijetko i u ostatku Istre. Dobivanje u najam cvjećarnice na Gradskom groblju Poreč bio je, za njega, idući logičan potez u nastavku poslovanja.

Cvjećarnicu u vlasništvu Usluge Poreč naziva „Ciklama“ dvadeset je godina držala poduzetnica Štefanija Bužanić kojoj je najam isticao te je stoga natječaj i otvoren. Bužanić se ponovno javila, a javio se i Legović.

Ostala sam šokirana i jako neugodno iznenađena. Ipak sam u tom prostoru bila toliko dugo vremena i očekivala sam produljenje najma i bez natječaja, no zakoni se mijenjaju i natječaj je morao biti otvoren. Javilo se još zainteresiranih privatnika, no gospodin Lorens bio je financijski najjači. Stoga, eto, više ne radim. Otišla sam u mirovinu

Štefanija Bužanić

I dok je Štefanija Bužanić odmah ustvrdila kako neće ponuditi ništa što samim natječajem nije traženo, Legović nudi jamčevinu znatno veću od tražene želeći steći prednost nad ostalim zainteresiranim privatnicima. Umjesto 21 tisuće kuna, on nudi 25 tisuća, pristaje i na najam u visini od 286 eura, sprema se angažirati dvije radnice i priprema čitav poslovni plan. Naravno, ponovno ulaže i vrijeme i novac, međutim uskoro saznaje da je natječaj koji je otvoren 20. listopada 2021. godine, poništen već 14. prosinca.

Usluga Poreč naglo zaključila da s prostorom ima veće planove

Iako se radilo o objedinjenom natječaju za nekoliko gradskih prostora i štandova, poništen je samo dio koji se odnosi na cvjećarnicu i to uz obrazloženje kako će ipak prostor koristiti Usluga Poreč upravo kao cvjećarnicu, ali i za ostale pogrebne usluge, uz određenu adaptaciju prostora.

Legović tada shvaća da se nema kome žaliti jer Usluga Poreč ima legitimno pravo poništiti vlastite natječaje, no pita se, također legitimno, zašto je natječaj uopće raspisan ako je Usluga Poreč imala namjeru koristiti taj prostor, a još ga više zanima zašto je, nakon njegove prijave, natječaj poništen.

Milan Laković, Foto: Privatna arhiva
Upravo smo ta konkretna pitanja poslali na adresu direktora komunalnog poduzeća Usluga Poreč, Milana Lakovića, no konkretan odgovor je izostao.

- Slijedom već planirane rekonstrukcije ureda groblja, objedinili su se i drugi prostori te je napravljen projekt preuređenja cjelokupnog objekta. Planiranom intervencijom dobit će se funkcionalniji, kvalitetniji i veći prostori za obavljanje pogrebne djelatnosti, stoji, među ostalim, u Lakovićevom odgovoru.

Na koncu, prostor ostaje van dosega i za Legovića i za Bužanić

Legoviću i dalje nije jasno zašto se Usluga odjednom bori za prostor cvjećarnice koji je 20 godina bio u rukama privatnice, a koja je, uslijed ovakvog raspleta, dovedena u situaciju napuštanja prostora.

- Ostala sam šokirana i jako neugodno iznenađena. Ipak sam u tom prostoru bila toliko dugo vremena i očekivala sam produljenje najma i bez natječaja, no zakoni se mijenjaju i natječaj je morao biti otvoren. Javilo se još zainteresiranih privatnika, no gospodin Lorens bio je financijski najjači. Stoga, eto, više ne radim. Otišla sam u mirovinu, kazala nam je Štefanija Bužanić.

Legović se također pomirio s poništenjem natječaja, no drži kako je ovo očiti primjer političkog revanšizma na djelu te da se još jednom pokazalo da nepodobni neće dobiti svoj dio kolača, pa makar se radilo o cvjećarnici na gradskom groblju i makar pokazali najveći interes i volju.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.