Politika i društvo

BILO JE RIJEČI I O RUŠENJU ILEGALNIH OBJEKATA

DANAŠNJE ODLUKE ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE: Tvrtki Aqua Fun koncesija za rabačku plažu Maslinica, zaduživanje od 15 milijuna eura za obnovu Doma Alfredo Štiglić

Slaven Boljun, vijećnik Možemo!, usprotivio se davanju plaže u koncesiju jer se radi o posljednjoj javnoj i dostupnoj plaži u Rapcu * Začudila su i pravila koncesije koja određuje da koncesionar smije zauzeti 60 posto plaže, a ostalih 40 posto ne * Župan Miletić odgovarao na pitanja o statusu borbe protiv bespravne gradnje


 
4 min
Maja Jokanović ⒸFOTO: Manuel Angelini

Slaven Boljun, vijećnik Možemo!, usprotivio se davanju plaže u koncesiju jer se radi o posljednjoj javnoj i dostupnoj plaži u Rapcu * Začudila su i pravila koncesije koja određuje da koncesionar smije zauzeti 60 posto plaže, a ostalih 40 posto ne * Župan Miletić odgovarao na pitanja o statusu borbe protiv bespravne gradnje

S velikom većinom glasova „za“, županijska je Skupština odlučila 60 posto plaže Maslinica u Rapcu dati u dvadesetogodišnju koncesiju tvrtki „Aqua Fun“ u vlasništvu Nikole Benazića.

Vijećnik SDP-a Vili Bassanese, prije glasanja je, naglasivši da je prilikom ovog davanja u koncesiju „bilo puno problema“, zamjenika župana Tulija Demetliku pitao je li mu Benazić prijatelj ili rod.

- Ne. I da budem iskren, tog čovjeka niti ne poznajem i nikad u životu sa njim nisam ni pričao  ili popio kavu. Ali, vi valjda vrlo dobro znate kako vi dodjeljujete koncesije u Umagu. Da li su Vam u rodu ili nisu, to ćete vi znati, ali Benazić nije u mojoj familiji, rekao je Demetlika.

Zamjenik župana Tulio Demetlika

Vili Bassanese na ovo je odgovorio kako se u Umagu sve koncesije daju u skladu sa zakonom, a u komisiji su zastupljena sva neophodna državna i županijska tijela. A zatim je predstavnicima županije savjetovao da Gradu Labinu prepuste davanje koncesijskih odobrenja, rekavši kako se decentralizaciji govori samo do razine županije.

-  Ispod vas postoje ljudi. Ispod vas postoje gradovi i općine. Prema tome ja bih vam predložio da prepustite dodjeljivanje koncesija gradovima i općinama, rekao je Bassanese.

Vili Bassanese

 Župan Boris Miletić odlučio je odgovoriti na, kako je rekao, prozivku i pozvao se na vrijeme kada je izdavanje akata o gradnji preneseno s ureda državne uprave na županije i velike gradove.

 - Mislim da smo jedina županija koja je akte o gradnji prepustila svim gradovima, a nakon toga čak i dvjema općinama- općini Višnjan i općini Medulin, odgovorio je Miletić dodavši kako ovo sugerira upravo suprotnu situaciju od one koju insuniira Bassanese.

-  Oni poslovi koji se mogu obavljati na nižim razinama se upravo povjeravaju gradovima i općinama i mislim da smo po tome iznimka u Republici Hrvatskoj, dodao je.

Slaven Boljun

Kako se plaža dijeli na 60/40 posto?

Slaven Boljun, vijećnik Možemo!, stranke koja je bila protiv davanja plaže u koncesiju, rekao je da vijećnici nisu dobili na uvod idejno rješenje, ali se ovakvoj odluci svakako protive jer se radi o posljednjoj javnoj i dostupnoj plaži u Rapcu, a zatražio je i pojašnjenje pravila kojim se određuje postotak plaže koju koncesionar smije zauzeti. 

- Pitanje je ovih 60/40 posto. Kako će to izgledati? Hoće to biti vertikalno pa će tih 40 posto imati ulaz na plažu i ljudi će se tu moći družiti bez da moraju iznajmljivati ležaljke i  suncobrane ili će se to biti horizontalno? Kako će se računati taj prostor između i kako će se to nadzirati? Također, po nekim dobrim  primjerima, čak i nekim koncesijama tu u Istarskoj županiji, bilo bi poželjno da odluka sadrži  i obavezu  koncesionara da poštuje standarde kakvoće mora, rekao je Boljun.

Pročelnik Upravnog odjela za održivi razvoj Mirko Radolović odgovorio je kako koncesionar ne može ograničiti kretanje na području koncesije, a što se nejasnoće oko zauzimanja dijela plaže rekvizitima tiče, naveo je kako odredbu koja to regulira smatra potpuno jasnom jer određuje da koncesionar smije zauzeti 60 posto plaže, a ostalih 40 posto ne.

Mirko Radolović

Zaduživanje za obnovu doma "Alfredo Štiglić"

Na sjednici je usvojena i Odluka o zaduživanju Istarske županije u iznosu od 15 milijuna eura u ime kapitalnih ulaganja u Dom za starije osobe Alfredo Štiglić Pula, nakon čega suglasnost o zaduživanju mora dati i Vlada Republike Hrvatske.

Župan o ilegalnoj gradnji: "nisam ja mogao sjesti u bager"

- Niti ste vi mogli kao gradonačelnik, a niti ja mogu kao župan sjesti u bager i krenuti u rušenje ilegalnih građevina jer to je u nadležnosti Državnog inspektorata. Ali upravo na moju inicijativu i inicijativu brojnih gradova i općina, taj mehanizam se pokrenuo i krenuo u pravom smjeru, rekao je župan Boris Miletić na današnjoj 16. sjednici Skupštine Istarske županije odgovarajući na pitanje vijećnika SDP-a i umaškog gradonačelnika Vilija Bassanesea o statusu borbe protiv ilegalne gradnje.

Župan Boris Miletić

Najveći je bezobrazluk gradnja na zaštićenom području

- Točan broj ilegalnih objekata nemoguće je ustanoviti, ali je ključno da se što više gradova i općina aktivno uključuje u borbu protiv takve devastacije prostora te da donose agrotehničke mjere kojima se onemogućava postavljanje mobilnih objekata na poljoprivrednom ili šumskom zemljištu. Ima slučajeva bespravne gradnje i unutar građevinskih područja, međutim definitivno je najveći problem izgradnje izvan tih područja, na poljoprivrednom ili šumskom području, a onaj vrhunac bezobrazluka je sigurna kad netko to učini u nekom od naših zaštićenih područja. Jedinice lokalne samouprave sa svojim komunalnim redarima i mjerama koje mogu donijeti na predstavničkim tijelima mogu značajno doprinijeti zaustavljanju rasta broja mobilnih nelegalnih objekata te donijeti odluku o njihovom uklanjanju, rekao je Miletić.

Renato Kalac

Vijećnik Renato Kalac predstavnike županije upitao je i zbog čega se kasni s iznošenjem Prijedloga  izmjena i dopuna Prostornog plana Istarske županije, na što mu je zamjenik župana Tulio Demetlika je do kašnjenja došlo jer država kasni s donošenjem Izmjena i dopuna zakona o prostornom planiranju.

- To je najavljeno, bilo je i na javnoj raspravi, no nakon toga se dogodila smjena ministra što je očito usporilo taj proces. Novi ministar Branko Bačić obećao je da će do kraja aktualne saborske sjednice po hitnom postupku biti stavljen na dnevni red izglasavanje te odluke, rekao je Demetlika.

Izvješće o radu župana: specijalna bolnica u Rovinju i talijanska srednja škola u Bujama

Također, predstavljeno je i Izvješće o radu župana za prošlu godinu, u kojem su, među ostalim, spomenuti projekti dovršetka izgradnje i opremanja nove Opće bolnice i adaptacija Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju „Martin Horvat“ u Rovinju te nabava tri vozila za Hitnu medicinsku službu i pokretanje burze zdravstvenih radnika.

Župan je kao najznačajniji projekt u obrazovanju istaknuo dovršetak izgradnje i opremanja srednje Medicinske škole Pula i Talijanske srednje škole "Leonardo da Vinci" u Bujama te početak izgradnje Regionalnog centra kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu u Puli – KLIK.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.